FlexLife realkreditlån kan give ubegrænset afdragsfrihed

Realkredit Danmarks nye FlexLife lån passer godt til velstillede pensionister

– og kan bruges til at ’spise løs’ af friværdien under hele pensionisttilværelsen. Læs om lånet her.

KORT OG GODT OM FLEXLIFE

FlexLife fungerer som et almindeligt rentetilpasningslån i stil med de traditionelle F1 til F10-lån. Men til forskel fra de traditionelle lån, har du mulighed for afdragsfrihed i hele lånets løbetid og ikke kun i 10 år.

Banken bevilliger dog kun fuld afdragsfrihed så længe, at restgælden ved lånets udløb maksimalt udgør 60 procent af ejendommens vurdering. Undervejs i løbetiden kan du justere på størrelsen af afdragene.

For at kunne tilbyde fuld afdragsfrihed, har Realkredit Danmark sat en øvre lånegrænse på 75 procent af boligens værdi mod de normalt gældende 80 procent. Hver gang du ændrer på afdragenes størrelse, koster det 1.000 kr. i gebyr. Samme gebyr bliver udløst, hvis du ændrer på rentebindingsperioden.

Læs også: Ny regering fastfryser grundskyld og forbedrer vilkår for sommerhuse

 

Realkredit Danmark har sendt et helt nyt realkreditlån på markedet, FlexLife, hvor der er mulighed for ubegrænset afdragsfrihed på en stor del af lånet.

Det passer især til velpolstrede boligejere med høje husstandsindkomster i og omkring storbyerne, hvor boligpriserne er steget mest gennem de senere år. Med et FlexLife-lån kan de – set fra bankens side – mest attraktive kunder udnytte lånets fleksible muligheder for afdragsfrihed og dermed skrue økonomien sammen alt efter familiens aktuelle økonomi og behov.

Afdragsfri lån kan vare hele livet

Mens et almindeligt realkreditlån kun giver mulighed for afdragsfrihed i 10 år, er der nemlig mulighed for ubegrænset afdragsfrihed på FlexLife-lånet. Dermed kan boligejerne i højere grad justere på deres udgifter under perioder med arbejdsløshed eller barselsorlov og i det hele taget tilrette ydelsen efter den aktuelle livssituation.

– Realkredit Danmark har skruet et rigtig godt produkt sammen til de mere velstillede og modne boligejere med pæne friværdier. Og jeg er ikke i tvivl om, at lånet bliver en succes, da merprisen er beskeden, og lånet giver en effektiv mulighed for nedsparing under tilværelsen som pensionist, siger fagekspert inden for boligøkonomi i Bolius, Jørgen Munksgaard Rasmussen. 

Han peger i den forbindelse på, at de store årgange født i 1960’erne går på pension inden for de næste 10 – 20 år, hvilket automatisk øger interessen for at kunne benytte friværdien som et supplement til pensionsopsparingen.

LÆS OGSÅ: Realkreditlån

FlexLife realkreditlån passer bedst til rige boligejere

Mens du med et almindeligt realkreditlån kan låne op til 80 procent af boligens værdi, giver Flex-Life ’kun’ mulighed for at låne op til 75 procent af vurderingen, og de nærmere betingelser fastlægges på baggrund af kundens kreditværdighed og boligens beliggenhed.

På den baggrund vurderer Jørgen Munksgaard Rasmussen, at FlexLife-lånet først og fremmest er rettet mod gruppen af velpolstrede boligejere i og omkring de større byområder, hvor priserne er steget de senere år.

– Eksempelvis vil indehaveren af en dyr ejerlejlighed eller et attraktivt byhus i Københavns-området have   gode muligheder for ubegrænset afdragsfrihed. Derimod kan boligejeren i Vordingborg eller Aabenraa næppe opnå de samme favorable vilkår, da bankens risiko er væsentlig højere i landets yderområder, forklarer han.

Læs også: Kender du dine servitutter på ejendommen?

Lån en million til 454 kroner om måneden

Den største forskel i forhold til de eksisterende flexlån er, at boligejeren har mulighed for ubegrænset afdragsfrihed på et lån, der ligger inden for 60 procent af vurderingen, hvis han da ellers bliver kreditgodkendt til det.

Det indebærer, at hele lånets restgæld forfalder efter 30 år, hvorefter der kan optaget et nyt lån. I princippet kan en boligejer dermed slippe for at betale afdrag på lånet i hele ejerperioden, og det betyder, at boligejerne kan nøjes med at betale 454 kr. efter skat om måneden pr. lånte million kr.

Tag FlexLife-lån, før du fylder 60 år

FlexLife løser dermed et problem for mange kommende pensionister, der har bundet en stor del af deres formue i mursten. Med de nuværende låntyper er det kun muligt at opnå afdragsfrihed i 10 år, hvilket næppe er tilstrækkeligt for de fleste pensionister.

Husk, at banken normalt strammer reglerne for belåning af ejendomme, når du er fyldt 60 år. For at få den maksimale belåning, er det derfor nødvendigt at optage FlexLife-lånet, inden du bliver 60 år.

Læs også: Nordjylland slår Hovedstaden i stigende huspriser

Brug din friværdi

Har du fx en bolig, der er vurderet til 4 millioner kr., og skylder 3 millioner kr., kan du optage det nye lån i en alder af 59 år. Du betaler afdrag frem til pensionstidspunktet, hvorefter der er mulighed for afdragsfrihed frem til lånet udløber.

Da du som pensionist ikke skal betale afdrag længere, opnår du i det konkrete eksempel en ekstra forbrugsmulighed på ca. 8.000 kr. om måneden.

Ifølge Jørgen Munksgaard Rasmussen er lånet derfor perfekt for pensionister, der har bundet en stor del af deres værdier i boligen.

– Ønsker du yderligere at optimere modellen, stopper du med at betale afdrag, når gælden i boligen er nede på 60 procent af vurderingen og bruger de ekstra penge til at spare lidt op til pensionen, siger han.

LÆS OGSÅ: Friværdi: Sådan kan du låne i dine mursten

Lidt højere bidragssats

Bidragssatserne på den nye låntype er nogenlunde det samme som på de eksisterende afdragsfrie flexlån. For lån på under 60 procent af vurderingen, er bidraget 0,05 procentpoint højere end på det ordinære flexlån.

Dog skal du være opmærksom på, at bidraget på FlexLife ikke falder, når du afdrager på lånet. Set over hele lånets løbetid vil FlexLife derfor være lidt dyrere end det ordinære flexlån med 10 års afdragsfrihed.

Ønsker du at skifte rentebindingsperiode eller ændre på størrelsen af afdragene, koster det 1.000 kr. i gebyr.

LÆS OGSÅ: Hvad er bidragssatser?