Skal du have vurderet din bolig i forbindelse med tilbygning, renovering, låneomlægning eller salg? Så få her eksperternesbedste tips til med få greb at gøre vurderingen så god som mulig.

Du har sikkert set det i et hav af boligprogrammer: Når du som sælger skal forsøge at gøre din bolig attraktiv for potentielle købere, er det om at få ryddet op, sat blomster på bordet og stillet boller i ovnen.

Men selvom tricksene er velkendte, så virker de – også over for den person, som din kreditforening sender ud for at vurdere din boligs værdi, når du gerne vil låne til et nyt køkken eller et anneks i haven, eller du vil have omlagt et dyrt banklån til et billigere realkreditlån.

Læs også: Spar en formue: Forkort løbetiden på dit boliglån

Din kreditforenings vurderingsmand, som ofte er en ejendomsmægler fra et samarbejdende mæglerfirma, ser naturligvis først og fremmestpå markedet, beliggenheden og boligens stand, når han eller hun skal fastsætte ejendommens værdi. Men lige som alle andre besøgende lader vedkommende sig påvirke af den generelle stemning i boligen.

Mægler- kontra kreditforeningsvurdering

Ifølge Jesper Nielsen er tommelfingerreglen, at kreditforeningsvurderingen ofte ligger 10 procent under ejendomsmæglervurderingen. Kreditforeningens konservative vurdering skyldes, at kreditforeningen skal have sikkerhed i ejendommen, og at ejendomsmæglervurderingen langt fra altid er udtryk for den handlede pris. Selv foretager Jesper Nielsen omkring 35-40 vurderinger per måned.

“Mæglere er jo også mennesker, og når vi kommer ud til en vurdering, hvor der er hyggeligt med stearinlys, kaffe på bordet og et par hynder i havemøblerne udendørs, er det klart, at det ikke kan undgå at præge din prissætning,” siger ejendomsmægler Jesper Nielsen, kendt fra tv-programmerne Hammerslag og I Hus til Halsen.

image1.PNG

Det kan altså godt betale sig at gøre noget ud af oprydning, rengøring og styling, allerede inden det første møde med repræsentanten for kreditforeningen eller ejendomsmægleren, du gerne vil have til at sælge dit hus.

“Indpakningen og førstehåndsindtrykket skal være i orden, ligesom når vi møder nogle mennesker første gang. Hvis jeg ankommer til et hus, og jeg ser, at der er styr på ukrudtet, kanterne er klippet, græsset er slået, dørene er malede, og tingene er i orden, så begynder jeg allerede at få en god feeling omkring det her hus,” fortæller Jesper Nielsen.

Læs også: Top og bund 10: Her er huspriserne steget og faldet mest – 1. kvartal 2016

Hjælp til indretningen

Vil du have din bolig til at fremstå fra sin allerbedste side, kan du gøre det samme, som flere ejendomsmæglerne gør, når de skal gøre et hus klar til salg: Hyre en boligstylist. Det koster kun få tusinde kroner at få en professionel stylist på besøg en halv dag, og pengene er hurtigt rigtig godt givet ud i forhold til at få en højere vurdering eller en bedre pris for boligen ved salg.

“Det handler om, at designeren ser huset med andre øjne. Hun går måske en tur på loftet og finder nogle sjove ting og sætter nogle af de tunge ting i kælderen. Ideen er, at man skal bruge sælgers eget guld”, fortæller Jesper Nielsen.

Hos ejendomsmæglerfirmaet Geisler & Rønne har man indgået samarbejde med to faste boligstylister i forbindelse med salg og ejendomsvurdering, og ifølge ejendomsmægler og indehaver Christian Müller betyder det ofte et hurtigere salg og dermed også en højere pris. Derfor er han slet ikke i tvivl: “Det virker at have en stylist på.

I dag foregår stort set al boligsalg jo på nettet, og vi ved, at vores kunder i gennemsnit bruger 50 sekunder per sag, når de kigger på en bolig. Så det handler om at fange kundernes interesse med det samme. Og det gør du nogen gange med nogle lidt anderledes og sjove gimmicks,” siger Christian Müller, hvis mæglerfirma går efter en stil og en styling, der er mere markant end gennemsnittet.

Det betyder eksempelvis salgsopstillinger, hvor stylisten har placeret et par sko i køleskabet eller fyldt håndvasken med grønne æbler til ære for fotografenog den kræsne køber. Selvom der er nuancer i de to ejendomsmægleres forhold til boligstyling, er de dog enige om, at målet altid er at skabe en god fornemmelse i den pågældende bolig.

køkken_haspe

“Man skal lige stille sig ud foran sit hus og kigge ind. Og så skal man ærligt spørge sig selv; hvis nu det her var en vens hus, hvilken fornemmelse får jeg så? Og vi ved alle sammen godt, hvis vi lige mærker efter, hvad der hænger lidt, og hvad vi kunne have gjort. Alle kan sætte et par krukker med blomster eller måske en lille hyggelig bænk, og alle kan finde ud af lige at få malet facaden,” siger Christian Müller.

Læs også: Der er sommerstemning i dansk forbrugertillid

5 råd til en bedre vurdering

1 . Ryd op i dit rod; less is more.

2. Drop pangfarverne, hvid vinder altid.

3. Sørg for, at køkken, stue og badeværelse virker indbydende.

4. Sørg for, at huset er præsentabelt både udenfor og indenfor.

5. Lys, grønne planter og eventuelt lidt dæmpet musik bidrager til stemningen.

Tekst  Tina Krarup

Foto  Geisler & Rønne, Jesper Nielsen