Realkredit Danmark hæver bidragssatserne

RD følger i hælene på Nykredit og sætter bidragssatserne op fra 1. oktober 2016 – men ikke på alle lån. Eksperter forventer, at alle realkreditselskaber vil hæve bidragssatserne.

Nykredit er ikke det eneste realkreditselskab, der hæver bidragssatsen. Fra 1. oktober 2016 sætter Danmarks næststørste realkreditselskab, Realkredit Danmark (RD), også bidragssatsen op.

Læs også: Find den rigtige ejendomsmægler

Det er dog ikke alle realkreditlån, som får en øget bidragssats. Realkredit Danmark hæver bidragssatsen på disse lån (ved fuld belåning):

  • F1- og F2-lån: 29 procent (ca. 150 kr. om måneden pr. lånte million).
  • F3- og F4-lån: 23 procent (ca. 120 kr. om måneden pr. lånte million).

LÆS OGSÅ: Bidragssats: Banklån kan blive dyrt alternativ

Derfor hæver Realkredit Danmark bidragssatserne

– Ved de seneste to refinansieringer har vi set, at væsentligt færre boligejere end tidligere vælger lån, hvor renten er fast i længere tid. Samtidig er der flere, som vælger de helt korte F1-lån. Denne udvikling gør det sværere at leve op til myndighedernes krav og vores eget ønske om at begrænse det samlede omfang af denne type lån for at sikre et fortsat robust dansk realkreditsystem, siger Carsten Nøddebo, adm. direktør i Realkredit Danmark.

Hvis du som kunde i RD har et F1-, F2-, F3- eller F4-lån, vil det ikke koste dig noget (du slipper for gebyrer), hvis du skifter dit lån ud med fx et F5-lån eller et fastforrentet lån, hvor bidragssatserne ikke stiger. Du skal dog selv betale tinglysningsafgiften til staten.

LÆS OGSÅ: Omlægning af dit realkreditlån

Nykredit/Totalkredit øger bidragssatser på realkreditlån fra 1. juli 2016

Dermed følger Realkredit Danmark i hælene på Nykredit, hvor det tilknyttede selskab Totalkredit fra 1. juli 2016 hæver bidragssatserne på alle deres boliglån. Bidragssatsen stiger 15-46 procent, og det betyder, at lånene stiger med typisk 50-500 kr. om måneden. Dog får du som kunde i Totalkredit fra 30. september 2017 1.000 kr. pr. lånte million i kunderabat via de såkaldte KundeKroner – pengene gives i 4 rater.

I forvejen er bidragssatserne steget kraftigt gennem de senere år. Et F3-lån på 1,6 millioner kr. koster ca. 12.000-14.000 kr. årligt i bidragssats – en stigning på 4.000-5.000 kr. siden 2010. Og bidragssatserne er blevet en af realkreditselskabernes vigtigste indtægtskilder.

LÆS OGSÅ: Så meget koster stigningen i bidragssatser dig

Vil Nordea Kredit og BRFkredit hæve bidragssatserne?

Nordea Kredit og BRFkredit har ikke hævet bidragssatserne, siden Nykredit i februar 2016 varslede, at de satte bidragssatserne i vejret. BRFkredit har tidligere sagt, at de ikke vil hæve bidragssatserne, mens Nordea Kredit vil afvente situationen. En række eksperter forventer dog, at alle realkreditselskaber vil gøre det på et tidspunkt.

– Tendensen er, at de andre kreditinstitutioner følger trop på prisændringer. Så det vil overraske mig meget, hvis ikke de andre også har hævet bidragssatserne inden for det næste år, sagde Lars Fahlgren, økonomisk rådgiver i Finanshuset i Fredensborg til bolius.dk, i februar.

Læs også: Sådan er reglerne for økonomisk hjælp fra forældre til børn

HVAD ER BIDRAGSSATSER?

Bidragssatsen er et gebyr, du betaler til dit kreditinstitut for at have et boliglån.

– Den beregnes som en procentdel af din restgæld på dit realkreditlån. Procentsatsen varierer fra lån til lån og kreditinstitutterne indbyrdes, men ligger på 0,8-1,6 procent af dit lån

– Den er kreditinstitutternes væsentligste indtægtskilde og går primært til dækning af lønninger samt generel kapital.

LÆS OGSÅ: Hvad er bidragssatser?

bidragssatserne

Bidragssatsen stiger 15-46 procent, og det betyder, at lånene stiger med typisk 50-500 kr. om måneden. Foto: Torben Klint