Der er sommerstemning i dansk forbrugertillid

Stigning i forbrugertillid fra juni til juli

Danmarks Statistiks samlede sæsonkorrigerede indikator for forbrugertillid til fremtiden sprudler af optimisme her i højsommeren. Indikatoren er steget fra 7,1 i juni til 10,5 i juli.

Danskerne har høje forventninger til, hvordan det går både deres egen økonomi og Danmarks samlede økonomi om et år, og det bringer forbrugerforventningerne i vejret.

Læs også: Boligmarkedet lægger stærkt ud i 2017

 

Vi ser lyst på fremtiden

Indikatoren for forventningerne til danskerne og deres egen families økonomiske situation er steget fra 12,3 i juni til 15,7 i juli, og ligeledes er indikatoren for forventningerne til Danmarks samlede økonomi steget kraftigt fra 9,3 til 13,0.

– Danskerne ser lyst på fremtiden, og det er positivt, at man ikke går og bekymrer sig om, om ens job forsvinder eller er for forsigtig med fx at optage lån til at købe en bolig. Det er vigtigt for økonomien, at vi tror på udvikling, selvfølgelig uden at det bliver blåøjet, forklarer chefkonsulent i Dansk Byggeri Maria Schougaard Berntsen og fortsætter:

– Tidligere, når vi har set så positive forbrugerforventninger, så er både nogle banker og private kunder blevet overmodige, hvilket har startet et lånefinansieret opsving. Det ser vi ikke i dag, sandsynligvis fordi finanskrisen stadig ikke er længere siden, end at vi stadig godt kan huske de konsekvenser, den slags uholdbare opsving har.

Læs også: Boligejere sparer tusindvis af kroner på omlægning af realkreditlån

Bedre økonomi end vejr

Stigningen i den samlede sæsonkorrigerede forbrugertillidsindikator bringer indikatoren et godt stykke op over gennemsnittet for det sidste halve år på 7,0, hvilket sidste måneds indikator på 7,1 næsten lå på niveau med.

– Forbrugertilliden er en slags stemningsrapport, og her i sommermånederne, hvor der er plads til både ferie og måske et par istandsættelsesprojekter i boligen, ser danskerne tydeligvis mere lyst på tilværelsen. Man kan sige, at lige nu har danskerne nok større forventninger til prognoserne for økonomien end til prognoserne for sommervejret, afslutter Maria Schougaard Berntsen med et smil.

Læs også: Flytning fra land til by stiger over hele landet