Stramme låneregler rammer ældre med god økonomi

Kreditforeninger forhindrer pensionister i at låne i boligens friværdi. Ældre Sagen får flere henvendelser fra frustrerede ældre boligejere med god økonomi, skriver Bolius’ magasin BEDRE HJEM.

Selv om du har en velpolstret økonomi og oparbejdet friværdi i din bolig, er det ikke sikkert, at du kan låne penge. I hvert fald ikke hvis du har passeret de 60 år.

Hos Ældre Sagen oplever medarbejdere flere medlemmer, der klager over at blive afvist af deres bank og kreditforening.

”Vi hører fra flere medlemmer, at de ikke kan låne penge, selv om de har en store formue, og vi undrer os over, hvad der foregår i bankerne, når de ikke vil tjene penge på at låne til de ældre”, siger økonom og seniorkonsulent Claus Blendstrup fra Ældre Sagen til Bolius’ magasin BEDRE HJEM.

Han mistænker kreditforeningerne for at vurdere låneansøgninger ud fra et fastlagt skema uden at se på kundernes faktiske tilbagebetalingsevne.

”Vi siger ikke, at de ikke gør deres arbejde, snarere at de er bange for at få et rap over fingrene for forkert udlån og derfor går meget stringent frem for at dokumentere, at de ikke foretager udlån, de ikke burde”, siger Claus Blendstrup.

Læs også: Solen skinner på det nordjyske boligmarked

Stramme krav til gældsfaktor

De ældres problem er gældsfaktoren, et tal for gældens samlede størrelse i forhold til indtægten. Som tommelfingerregel må personer under 60 år have en gæld, der er 3,5 gange større end deres årsindtægt, mens personer over 60 år højst må have en gældsfaktor på 2.

Projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen, kritiserer kreditvurderingen af de ældre boligejere for at være gammeldags. Den stive aldersgrænse begrænser lånemuligheden for mange ældre, der er aktive på arbejdsmarkedet i længere tid.

”Det er måske en forældret tankegang at have en 60-års grænse, for den passer til mennesker, der går på pension som 65-årige”, siger han til BEDRE HJEM.

LÆS MERE: ÆLDRE MED GOD ØKONOMI FÅR NEJ I BANKEN

Næstformand i Folketingets Erhvervsudvalg Joachim B. Olsen (LA) finder det uhensigtsmæssigt, hvis boligejere ikke kan låne i deres store friværdi.

”Det er dybt problematisk, hvis ældre med orden i økonomien ikke kan tage lån, for de har en forventning om, at de kan bruge deres friværdi”, siger han.

Han vil derfor konfrontere erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) med spørgsmål om Finanstilsynets vejledning om gældsfaktoren. Kreditforeningerne er netop forsigtige med at låne til ældre på grund af et krav i Finanstilsynets god skik-vejledning med stramme krav til tilbagebetalingsevnen.

Jan Jeppesen, der er bankuddannet, og hans partner er nogle af de pensionister, som blev forhindret i at optage et nyt lån på trods af en millionstor friværdi i deres boliger.

”Det er urimeligt ud over alle grænser. Jeg har slidt og slæbt i mit liv og betalt på min gæld, præcis som jeg har anbefalet mine kunder i banken, at de skulle gøre. Mit råd er, at de skal få deres penge ud af huset, inden de går på pension”, siger Jan Jeppesen til BEDRE HJEM.

LÆS MERE: Min søn skal vokse op med sine bedsteforældre

Tekst  Gitte Nielsen, Bolius

Foto  Foto: Lars Andersen / Bolius