Tocifrede prisstigninger på boligmarkedet er forbi

Det har ikke været ualmindeligt med tocifrede prisstigninger på ejerlejligheder

Men nu er der faldet mere ro over boligmarkedet. Dansk Byggeri har beregnet, at priserne på ejerlejligheder steg med syv procent i 2017, mens parcelhusene blev fire procent dyrere. Ifølge Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg er det et udtryk for et ganske velfungerende boligmarked.

Læs også: Boligmarkedet lægger stærkt ud i 2017

 

Stadig høj aktivitet

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at huspriserne på månedsbasis er faldet tre måneder i træk, mens priserne på ejerlejligheder har stabiliseret sig på højt niveau. Det ændrer ikke på den høje aktivitet på boligmarkedet, og det er godt nyt for håndværkerne.

– Toppen er taget af prisstigningerne, men samtidig er der godt gang i boligsalget. Det giver en solid og jævn strøm af renoveringsopgaver for håndværksvirksomhederne i hele landet, fordi det ofte er omkring ejerskifter, at boligerne renoveres, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Strammere låneregler

En medvirkende årsag til de mere stabile priser er, at der fra nytår blev strammet op på reglerne for långivning. Det slog allerede igennem da ændringerne blev annonceret i efteråret 2017. Dansk Byggeri vurderer, at det især rammer førstegangskøbere i Hovedstadsområdet og til dels forældrekøb. Pensionister går til gengæld fri, da de typisk har nedbragt gælden til under 60 procent af ejendomsværdien.

Læs også: Overskuelig gennemgang af den nye aftale om boligskat

Boligboblen er indtil videre aflyst

– Foreløbig har vi undgået en boligboble i hovedstaden. Prisstigningerne afspejler helt reelt de gunstige forhold i samfundsøkonomien som stigende disponible indkomster, højere beskæftigelse samt lave renter et godt stykke tid endnu, siger Bo Sandberg.’

Han understreger, at boligejere trods lånestramninger fortsat kan låne i deres bolig, selv om lånet overstiger fire gange husstandsindkomsten. Men at der så vil være færre typer af lån at vælge mellem.

Men en gyser venter fra 2021

– I forvejen er der lagt op til noget af en gyser på boligmarkedet, når den nye, mere fremtidssikre boligskat træder i kraft i 2021. Til den tid bliver skatterabatten på boligkøb afskaffet, hvilket – alt andet lige – vil presse priserne på især ejerlejligheder nedad. For at mindske risikoen for kraftige prisfald fra 2021 er det derfor vigtigt, at man inden da sørger for en vis opbremsning på boligmarkedet, siger cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg.

Læs også: Solen skinner på det nordjyske boligmarked