Dette er en sponsoreret artikel fra Legal Desk

Undgå konflikter med din lejer

Når man lejer sit hus eller lejlighed ud, er det altafgørende, at der er styr på lejekontrakten

En lejekontrakt bestemmer nemlig, hvilke vilkår der skal gælde for lejeforholdet og på den måde er det skriftligt dokumenteret, hvad der er aftalt mellem udlejer og lejer.

Få styr på lejekontrakten

Uanset om du udlejer en lejlighed, et hus, et sommerhus eller et værelse, og uanset om det er ubegrænset leje eller blot et par måneder, bør du altid udarbejde en lejekontrakt, der beskriver alt, hvad der skal gælde for lejeforholdet. Indholdet er nemlig bestemt af Lejeloven og kan i mange tilfælde ikke undviges og derfor er det lejekontrakten, der gælder uanset hvad. En lejekontrakt indeholder alt lige fra størrelsen på lejemålet, hvorvidt lejemålet er møbleret, til størrelsen på huslejen og lejers forpligtelser og rettigheder.

“Særlige vilkår” – det vigtigste punkt i en lejekontrakt

Der er nogle helt klare rammer for, hvad en lejekontrakt må indeholde. Derfor er der også udarbejdet en standard lejekontrakt-skabelon, der hedder A9 lejekontrakten, som alle lejeforhold skal tage udgangspunkt i. Det eneste område, hvor du som udlejer har mulighed for at afvige eller tilføje vilkår til lejeforholdet, er i lejekontraktens punkt 11, der kaldes “særlige vilkår”.

Hvis du som udlejer anvender standard skabelonen, skal du selv vælge og formulere, hvad der skal stå under “særlige vilkår”. I mange tilfælde undlader udlejere dog at udfylde dette felt, da det er svært at vide, hvad der yderligere må gælde i lejeforholdet, og hvordan det skal formuleres juridiske korrekt.

Hvis der ikke skrives noget i punkt 11, kan det dog få store konsekvenser for det senere lejeforhold. Hvis eksempelvis udlejer kun vil udleje lejemålet i et 1 år og derfor anser lejekontrakten som tidsbegrænset, men der ikke står noget om tidsbegrænsning i punkt 11, kan udlejer ikke kræve, at lejer flytter ud efter 1 år. Det kan fører til konflikter mellem udlejer og lejer og få alvorlige konsekvenser for udlejers boligsituation, da udlejer havde forventet, at kunne flytte tilbage til sin ejendom efter 1 år.

Udover tidsbegrænset leje kan der under “særlige vilkår” også tilføjes, hvorvidt at lejer må ryge indendørs, om der skal gælde huslejestigning, om lejer må bore og skrue i bordplader og karme mm. Derfor er punkt 11 “særlige vilkår” altså et meget vigtig punkt i lejekontrakten.

Online lejekontrakt tager højde for alle vilkår

Det er nu muligt, at udarbejde en lejekontrakt online, hvor du som udlejer får taget stilling til alt, hvad der yderligere kan gælde samtidig med at den er helt gyldig og lever op til alle de krav, der gælder for standard lejekontrakten. Via en online formular får du præsenteret alle de vilkår, der yderligere kan gælde og stå i punkt 11 og du kan derfor være sikker på, at lejekontrakten bliver fyldestgørende, korrekt og juridisk gyldig. På den måde kan du undgå misforståelser og konflikter mellem dig og din lejer og undgå de alvorlige konsekvenser, der kan opstå som resultat af det manglende indhold i “særlige vilkår”.