Vi løber ikke tør for polsk arbejdskraft foreløbig

Ny analyse viser, at polsk arbejdskraft vil være billigere end dansk i mange år frem

Selvom lønningerne i øjeblikket stiger kraftigt i Polen, er medarbejderomkostningerne i Danmark stadig markant højere. En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at der går 107 år, før de polske lønninger i bygge- og anlægsbranchen er på niveau med de danske, og der er dermed ingen grund til panik, mener Dansk Byggeri

Det koster fem gange så meget at ansætte håndværkere i Danmark, som det gør i Polen. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri, der samtidig fastslår, at Danmark ikke kommer til at mangle polsk arbejdskraft foreløbig.

Læs også: En bondegård der har fået et nyt liv

 

Polske lønninger stiger mere end danske

– Udviklingen i de samlede medarbejderomkostninger i Danmark har været på fem procent fra 2012 til 2016. I samme periode er de steget med 11 procent i Polen, og dermed har de polske lønninger hentet ind på de danske. Men hvis vi regner med samme udvikling i de danske og polske lønninger fremover, vil der stadig gå 107 år, før de polske lønninger har indhentet de danske, forklarer chefkonsulent Maria Schougaard Berntsen fra Dansk Byggeri.

Gevinsterne ved at rejse til Danmark for at arbejde er ikke kun begrænset til bygge- og anlægsbranchen. I fremstillingsbranchen er resultatet det samme, når man kigger på Danmark og Polen overfor hinanden: Selvom lønnen stiger mere i Polen end i Danmark i øjeblikket, er lønniveauet stadig markant højere herhjemme.

Læs også: GUIDE: Sådan øger du værdien på din bolig

Polsk arbejdskraft fylder hullerne ud

– Der er altså ingen grund til bekymring for, at vi ikke længere kan tiltrække udenlandske arbejdskraft til byggeri, anlæg og industri i nærmeste fremtid. Danmark er meget konkurrencedygtigt set med en polsk håndværkers øjne, når han skal kigge på, hvor han kan tjene flest penge henne. Det er vigtigt også for Danmark, for de polske arbejdere fylder hullerne ud, der hvor arbejdsgiverne står og mangler folk, siger Maria Schougaard Berntsen og fortsætter:

Interessant at arbejde i Danmark

– I nogle faggrupper begynder det at blive svært at tiltrække de medarbejdere, man har brug for. Så er det godt, at der også er udenlandske medarbejdere, der finder det interessant at arbejde i Danmark. Og ikke mindst at den udenlandske arbejdskraft også er en ressource fremadrettet, hvor vi er i risiko for at mangle flere faglærte, hvis ikke vi får flere elever ind på erhvervsuddannelserne.

Læs notatet om analysen af medarbejderomkostningerne i Danmark og Polen

Læs også: Byggebranchen: Vi bygger nyt og renoverer på livet løs