6 klassiske byggefejl, når danskerne renoverer og bygger nyt

Byggeriet af nye huse og tilbygninger boomer, og efteråret er højsæson for boligprojekter – og dermed også for dyre byggefejl

Med de rette forholdsregler kan du undgå store ekstraregninger – og masser af frustrationer.

Rundt omkring i landet sætter danskerne i disse måneder i stor stil gang i tilbygninger, renoveringer og nybyggerier. Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2016 registreret hele 4.598 nybyggerier – en stigning på 20 procent i forhold til året før – og tendensen fortsætter i 2017.

Men for nogle boligejere ender drømmeprojektet som et mareridt med byggeskader, overskredne budgetter og søvnløse nætter.

Læs også: Fra nedslidt bungalow til moderne funkisvilla i 2 plan

Skriv alt ned

Det er ofte de samme fejltagelser, der begås, når danskerne bygger nyt eller bygger ud, fortæller afdelingschef ved Byggesagkyndig.nu, Morten K. Mathiasen. Han har set uhyggelig mange skæve gulve, sætningsskader og badeværelser uden fald til afløbet. Fælles for mange af fejlene er, at de kunne være undgået med en mere omhyggelig planlægning:

”Når du ikke har noget på skrift og heller ikke har lavet faste, detaljerede byggeplaner, kan du som boligejer risikere at stå dårligt og uden krav på udbedring eller erstatning, hvis det færdige byggeri ikke lever op til de forestillinger, du havde i hovedet” siger Morten K. Mathiasen.

Han anbefaler at få professionel hjælp til planlægningen – en løsning, der i sidste ende kan ende med at blive billigere:

”Det øger sandsynligheden for, at resultatet bliver, som du ønsker det. Vælger du fx en arkitekt, ved vedkommende, hvad der kan lade sig gøre i praksis og kender alle faldgruberne i forhold til at hyre håndværkere. Ud over at de sikrer en god proces og et bedre slutresultat, har deres kreative indgangsvinkel også en kæmpe værdi. Jeg har eksempelvis ofte oplevet, at folks boligønsker kunne imødegås med langt mindre omfattende initiativer, end boligejeren troede, blot ved at få en arkitekt indover”

Læs også: Hvidt hus med stramme linier i ældre villakvarter

Professionel hjælp giver ofte lavere slutpris

Hos Danske BoligArkitekter, der er en sammenslutning af arkitektvirksomheder med speciale i privat boligbyggeri, mærker man efterspørgslen på rådgivning. Herfra lyder rådet at få udarbejdet grundige byggeplaner og lade arkitekten følge projektet til dørs, hvis du vil sikre dig mod byggesjusk og økonomiske øretæver.

”Det er hul i hovedet at lave større om- eller tilbygninger uden et ordentligt og gennemarbejdet projektmateriale. Prisen kan stikke fuldstændig af, for håndværkerne ender groft sagt med at bygge ud fra deres egen fantasi og forestillingen om, hvad du gerne vil have. Det er desuden svært at sammenligne priser fra håndværkere, da prisen jo afhænger af håndværkerens fortolkning af opgaven. Håndværker A forstår måske opgaven på en anden måde end håndværker B” forklarer Pernille Hjorth, sekretariatsleder og arkitekt MAA hos Danske BoligArkitekter.

Læs også: 75% af os drømmer om en vedligeholdelsesfri bolig

6 KLASSISKE BRØLERE, NÅR DANSKERNE BYGGER OM

Gør det selv-fejl

  • Utæt dampspærre. Selv de professionelle har svært ved dette, og en forkert monteret dampspærre kan give alvorlige fugtskader som råd, svamp og skimmelsvamp.
  • Ulovlige til- eller ombygninger. En del projekter kræver byggetilladelser, som ikke alle indhenter. En klassiker er også carporte, der ligger for tæt på skel.
  • Forkert ventilation. Private har ofte ikke styr på, hvilke konstruktioner der kræver ventilation. Manglende ventilation resulterer i fugtskader, mens unødig ventilation omvendt giver trækgener.

Håndværkerfejl

  • Forkert fald på badeværelsesgulve. Det er helt basalt, men ses virkelig ofte, bl.a. fordi mange håndværkere ikke har styr på regler og krav i vådrum. Gulvet mangler typisk fald, og der er ikke styr på gulvafløb. Ofte mangler der også ventilation i rummet.
  • Dampspærren – igen. En tæt dampspærre er uomtvistelig hvis du vil undgå fugt og skimmelsvamp. Men ofte er den ikke korrekt lavet og derfor utæt. Nogle gange har tømreren lavet den rigtig fint, hvorefter de øvrige håndværkere ødelægger den fx elektrikerne, når de monterer stikkontakter.
  • Slutfinishen på malede overflader er et af de helt store stridspunkter mellem bygherre og håndværker. Billig maling og malerarbejde, der hastes igennem til sidst i et tidspresset byggeri, kan resultere i virkelig dårlig finish.

Kilde: www.byggesagkyndig.nu

Læs også: Fra nedslidt bungalow til moderne funkisvilla i 2 plan

SÅDAN SLPPER DU UDEN OM BYGGEFÆLDERNE

  • Sæt aldrig håndværkerne i gang med arbejdet, før I har lavet skriftlige aftaler om pris og omfang. Hvad skal håndværkeren levere, i hvilken kvalitet, til hvilken pris og hvornår? Som udgangspunkt skal håndværkeren levere præcis det, der er beskrevet i projektmaterialet.
  • Hold dig til projektmaterialet, og undgå at lave om på byggeplanerne undervejs – også selv om du får nye ideer, efter håndværkerne er gået i gang.
  • Vend aldrig ryggen til byggepladsen. Selv det bedste og mest præcise projektmateriale er ingen garanti mod byggesjusk. Før løbende tilsyn med håndværkerne, eller overlad ansvaret til din rådgiver/arkitekt.
  • Lad aldrig håndværkerne bygge efter dine egne spontane ideer eller skitser. Send ideerne en tur omkring tegnebordet hos en arkitekt, så du har detaljerede tegninger og beskrivelser af dit byggeprojekt. Det mindsker risikoen for misforståelser.

Kilde: Danske BoligArkitekter

For yderligere information:
Kontakt Danske BoligArkitekter: Sekretariatsleder og arkitekt MAA Pernille Hjorth, tlf. 5373 0618, [email protected].

For mere information om de typiske faldgruber og ’hovsa’-løsninger, se https://www.danskeboligarkitekter.dk/om-at-bygge/5-gode-grunde-til-at-bygge-om-med-en-arkitekt/du-undgaar-boevl-og-byggeskader/

Læs også: Hvilke projekter må du selv lave i en lejelejlighed?

Tekst  Redaktionen

Foto  Danske Boligarkitekter