En bondegård der har fået et nyt liv

En drøm fik arkitekterne Kira Snowman og Uffe Topsøe-Jensen til at købe en gammel bondegård, som de kunne renovere fra bunden

Resultatet er et bæredygtigt hjem med kreative indfald, der forener hverdagenshøje tempo med ro og natur

─ Hver morgen når vi går herind i opholdsrummet og møder det indrammede landskab i vinduespartierne, er her bare to procent skønnere end i går”, siger Kira, mens hun viser rundt i de rum, der siden januar i år har dannet hjem og ramme om hendes, manden Uffes og deres to børns liv.

Læs også: Er et vedligeholdelsesfrit hus overhovedet realistisk?

 

Der findes ikke mange bondegårde med så mange år på bagen som Rødbøgegård, hvor både inde og ude er totalt moderniseret, men på en facon, der er i pagt med stedets ånd. Det gælder ikke mindst de store fællesrum, der viser sporene af en tidligere landbrugsfunktion.

Tegnestue, værksted og showroom

I en af gårdens længer er der i stueetagen indrettet tegnestue, værksted og showroom. Herfra driver Uffe tegnestuen Monomal. Køkkenet er sidste skud på designstammen fra Monomade, så Uffe i de enfamilieshuse, som han tegner, også kan levere køkkendelen. ”Det er så optimalt at have tegnestue og værksted på matriklen. Dels er jeg tæt på familien, og samtidig får jeg et tillidsfuldt samarbejde med mine kunder ved visuelt at kunne fortælle om mit arbejde. Og får Kira og jeg en ide til et nyt design, så kan vi springe over på værkstedet og føre den ud i livet med det samme. Det giver et godt energiflow”, fortæller Uffe. Der er sat et stort vindue i mellem tegnestuen, showroom’et og værkstedet, så funktionerne nok er fysisk adskilt, men ikke visuelt.

─ Tanken har fra begyndelsen været at observere og forstå de spor og rumopdelinger gården er født med. Derfor var det vigtigt at digte videre på det liv, der har været her for gårdens dyrehold. Den gamle grisestald er i dag børnenes fællesværelser, og spisebordet står i den gamle kostald. De små historier gør det sjovt og nemt at indtage de nye rum på stedets præmisser, siger Kira.

Det hyggelige køkken

Køkkenet er fra kitchn.dk, mens bordpladerne er fra Silvan. I loftet er der anvendt træfiber akustikplader, der står med let bemaling for at bibeholde staldstemingen i de store rum. Vinduerne går helt ned til gulvniveau for at lukke mest muligt lys ind og igen for at skabe reference til de gamle, store stalddøre. Fritgående høns på markerne lige uden for døren sørger dagligt for friske æg.

For et års tid siden købte parret gården efter i længere tid at have ledt efter et landbrugssted af så ældre dato, at de kunne starte forfra med opbygningen af familiens moderne liv på landet. Parret havde qua deres baggrund som arkitekter længe drømt om at købe en lade og transformere den til et fantastisk rum og hjem.

Huset før

Rødbøgegård er fra 1775 og bevaringsværdig. Da Uffe og Kira fandt gården, havde den stået til salg meget længe.

Huset efter

Rødbøgegård set fra marksiden. Den klassiske gårdprofil og den moderne renovering og vinduessætning forenes.

Se mere fra dette hus hos Danske BoligArkitekter

Gårdens sjæl er bevaret

Rødbøgegård havde været til salg længe, for det var ikke et trækplaster, at stedet både havde råd og svamp, og kun havde vand fra egen boring.

Familien kunne med andre ord ikke flytte ind på gården og renovere den rum for rum, men måtte de første otte måneder efter overtagelsen bo i en lille skurvogn på grunden, mens forvandlingen stod på. Uffe, der til daglig driver tegnestuen Monomal, satte firmaets andre boligopgaver på lavt blus i et halvt år, mens han overtog udviklingen og byggeledelsen på projektet.

Ejerne af huset

Kira Snowman er uddannet arkitekt, men arbejder i dag med at udvikle og producere scenografi til film, teater og museer. Uffe Topsøe-Jensen er arkitekt og ejer tegnestuen Monomal, hvor han primært tegner enfamilieshuse. Tegnestuen er indrettet i det oprindelige stuehus. Sammen har parret designvirksomheden Monomade.

Med Kiras hjælp på sidelinjen havde han kontakten til entreprenør og håndværkere og brugte meget af sin tid på at finde frem til de mest optimale materialer, som kunne genfortælle gårdens historie.

Flot soveværelse

Soveværelset er placeret mod nord, med indgang til et separat badeværelse. Rummet er som de andre værelser få på kvadratmeter for at skabe kontrasten til det store fælles opholdsrum. Væghængte sengeborde er fremstillet i røget egetræ og er en del af Monomade kollektionen.

─ Og nej, vi tog ikke til Italien for at vælge det rigtige stykke marmor. Vores renovering så vi lige fra begyndelsen som en spændende mulighed for at fortsætte den bygningsmæssige tradition for at benytte de let tilgængelige materialer, man finder på gamle bondegårde, fortæller Kira.

Flot kig ned igennem huset

Mod nord i det store stuerum er Tv-stuen placeret. En trappe fører op til et kontor og hobbyrum, mens gangarealet for enden har indgang til soveværelse, forældrebadeværelse og en dør, der fører videre til viktualierum, carport og tegnestue. Væglampen hedder Floss265, mens to ældre sofamodeller fra Bolia har fået nyt liv, efter de er blevet stillet sammen. Kokosgulvtæppet er fra Ikea.

Se flere projekter fra Monomal her

Læs også: 5 eksempler: Sådan bygger du dig til mere plads

Fakta om boligen

Ejerne: Kira Snowman, 36 år, Projektchef i en større virksomhed indenfor Scenografisk udvikling & produktion, Uffe Topsøe-Jensen, 38 år, selvstændig arkitekt, driver tegnestuen Monomal fra gården, Vilma, 7 år og Arthur, 10 år.

Kira og Uffe skaber kunsthåndværk under fællesnavn Monomade, hvor de designer tilbehør til boligen, køkkener og smykker. Se mere på Monomal.dk og Monomade.dk

Bolig: 240 m2 bolig og 80 m2 lejlighed, der lejes ud. 80 m2 tegnestue og værksted. 65.000 m2 marker på fordelt på økologisk jord, fredet mose og skov.

Processen: Kira og Uffe har tegnet og projektledt transformationen fra nedslidt gård og lader til moderne familiebolig, inkl. tegnestue, værksted og udlejningsdel. Parret hyrede en entreprenør til at stå for selve byggeriet.

Materialer indvendigt: Polerede betongulve, pudsede vægge, ubehandlede synlige saksespær, træfiberbetonplader i lofter.

Materialer udvendigt: Indfarvet puds på ydermure, metalpladetag, usprossede vinduer, stenkasser og eksisterende pigstensbelægning.

Energitiltag: Der er indlagt jordvarme, trelagsruder, gulvarme og efterisolering.

Hyggelig gårdsplads

Gårdspladsen ligger i læ og er centrum for alle fire længer. Havesættet balancerer ikke på toppede brosten, men på nyanlagte betonfliser. Et mindre japansk ahorntræ med farvereference til gårdens navn er plantet i gården, mens den store, fredede rødbøg, som troner i baggrunden, har givet gården sit navn.

Læs også: New Yorker lejlighed midt i København

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter, som er en sammenslutning af 80 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger og er dækket af en særlig ansvarsforsikring, der også dækker selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Se flere projekter på danskeboligarkitekter.dk

Danske Boligarkitekter logo

Læs også: New Yorker lejlighed midt i København