Fra skimmel og råd – til harmoni og drømmehus

Hvad der begyndte som et mareridt af en forsikringssag er endt med en ny førstesal og et harmonisk drømmehus

Camilla og Brian Da Costa Carlsen har langt om længe tilgivet deres hus, efter at det forrådte dem med fugt, skimmel og råd. I stedet er de end med en arkitekttegnet førstesal og processen har været ren husterapi.

Læs også: Smukt nyt hus ved fredet skov i Aarhus

 

Husterapi

Kan en ombygning fungere som en slags hus-terapi, der får beboere og hjem på god fod med hinanden igen? I Camilla og Brian Da Costa Carlsens tilfælde – ja.

Historien begynder, da familien kommer hjem fra juleferie til en vandskade. Forsikringen blev orienteret, lækagen fundet og der blev sat en affugter op.

Huset før ombygning

Camilla og Brian Da Costa Carlsen blev faktisk frarådet at købe et hus med fladt tag. Alligevel kunne parret se muligheder i huset, som de renoverede gradvist i løbet af årene – indtil vandskaden, der afslørede husets (og tagets) svagheder. Huset ligger i et gammel sommerhusområde tæt ved vandet i Greve.

– Vi fik på et tidspunkt en taksator ud, der undrede sig over, at der på trods ad affugteren blev ved med at være fugtigt. Så tog han en prøve, hvor han gravede noget ubestemmeligt op fra under gulvet. Jeg kunne nærmest se på hans ansigtsudtryk, at den ikke var god, fortæller Brian.

Det, som taksatoren gravede frem under gulvet, var slagger – et populært fyldmateriale fra husets barndom. Problemet er, at når slagger bliver fugtige, er det umuligt at få tørt igen. Der var derfor ingen anden løsning end at bryde hele gulvet op. Familien blev genhuset, og imens viste udgravningen skimmel under gulvbrædderne i alle husets rum, og, da der blev pillet ved lofterne, var der også problemer med taget.

Køkken alrum

Det var her det hele startede. Vandskaden i familiens køkken-alrum blev begyndelsen på den ombygning, der endte med en ny førstesal.

Se mere fra denne bolig hos Danske BoligArkitekter

Skimmel i gulv og tagspær

– Da vi fandt ud af, at der var skimmel i tagspærene, knækkede filmen for os. Nu var der efterhånden gået et halvt år, og vi ville bare gerne hjem. Forsikringen dækkede ikke skaden på taget, og det eneste vi hørte var; flere reparationer, flere omkostninger. Omvendt hang vi jo på det her hus og måtte gøre noget. Så midt i elendigheden valgte vi, at se positivt på det hele, og bruge uheldet til at få realiseret nogle af de drømme, vi havde for huset. Det var faktisk en lettelse, at nå frem til det punkt, fortæller Brian.

Det var her, at arkitekt Morten Dalsgaard fra Danske BoligArkitekter kom ind i billedet.

– Morten er et positivt og roligt menneske – lige det vi havde brug for. Han havde stor empati for vores situation, og da vi sad på terrassen og fortalte om vores ideer, begyndte han at skitsere og tegne med det samme. Imens sad vi bare og smilede – for nu begyndte vi at tænke i drømme og muligheder frem for bare skader, ulykke og økonomi, fortæller Brian.

Læs også: Hvidt hus med stramme linier i ældre villakvarter

Camilla som ejer huset er boligstylist Flot kig på førstesalen Super flot stue

Flad 60’er kasse

Med arkitektens hjælp begyndte den husterapi, og ombygning, der skulle forvandle den flade 60’er-kasse til en skarp og moderne villa med en ny overetage.

Set fra haven

Huset set fra haven. Den nye overetage er bygget på husets midterste del. Grundens størrelse tillod i første omgang ikke, at overetagen forsatte over resten af huset. Senere nåede kommunen alligevel frem til, at familien havde ret til endnu flere kvm, men Camilla og Brian er glade for den mindre løsning, det endte med. De oprindelige gule mursten er blevet filset i samme grå nuance som den nye førstesal, så huskroppene taler sammen.

– Det var faktisk på vores allerførste møde, at ideen om det høje rum med kig til hanebåndene i midten af huset opstod, fortæller Brian.

Morten Dalsgaard var i det hele taget fortrøstningsfuld, da han kom på opgaven og holdt fokus på at skabe plads og oplevelser i det ombyggede hus.

– Da fugtproblemerne var blevet løst, fejlede huset jo ikke noget. Hovedgrebet har været at vise, at der er kommet en førstesal på. Det er det første man oplever, når man kommer indenfor, hvor lyset vælter ned for oven. Det dobbelthøje rum er måske spildareal for nogen, men for mig en måde at skabe oplevelser.

Soveværelse Trappen til førstesal Flot kig inde i drømmehuset

I den nye planløsning har hele familien fået soveværelser på den nye førstesal, og åbenheden til overetagen gør huset mere overskueligt og sætter de nye kvadratmeter i spil i indretningen, sådan som familien ønskede sig det.

Læs også: Arkitekttegnet hus til typehuspris

Se flere af arkitekt Morten Dalsgaards projekter her

Lækkert badeværelse

Samme italienske flise fra Casalgrande fortsætter rundt i hele huset, også i stueetagens store badeværelse, som der blev plads til, da soveværelserne rykkede op i den nye førstesal.

Fakta om huset

Familien fik: En gennemgribende skimmelsanering af det oprindelige hus. Totalombygning med ny førstesal på 57 m2 med tre soveværelser og bad. Specialdesignet trappe til den nye overetage. Ny facade og overdækket terrasse med lounge.

Proces: Arkitekt Morten Dalsgaard fra m4 arkitekter har stået for idé- og skitseforslag samt myndighedsprojekt. Materialevalg og samarbejde med entreprenør stod familien selv for. Camilla og Brian Da Costa Carlsen var genhuset under hele byggeriet.

Projektpris 2,5 mio. kr. Arkitekthonorar 50.000 kr.

Lækker terrasse

Terrassen fortsætter stilen indefra med en effektfuld skifer-væg. Terrassen havde Camilla og Brian etableret og indrettet inden ombygningen, men den træder endnu flottere frem nu og klæder husets nye grå facade. Havemøblerne er fra Madison, Bord er fra By Løth

Læs også: 7 geniale terrasser

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter, som er en sammenslutning af 80 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger og er dækket af en særlig ansvarsforsikring, der også dækker selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Se flere projekter på danskeboligarkitekter.dk.

Danske Boligarkitekter logo

Tekst  Christina B. Kjeldsen

Foto  Christina Kayser Onsgaard