Marianne og Morten faldt for en bakket grund i et ældre parcelhuskvarter i Herning, men var ikke begejstrede for boligen, som var et almindeligt typehus

Altså lige indtil de med arkitektens hjælp kombinerede husets bedste finesser med moderne linjer og materialer.

De var rimelig målrettede. To veje i det ældre parcelhuskvarter lidt udenfor Herning var blevet peget ud, som vejene, hvor Marianne og Morten bare ville bo med børnene.

Og tilbage i 2014 kom der så et hus til salg. Spøgelseshuset blev det kaldt, for boligen havde stået tom i hele fem år, da de tidligere ejere var rykket på plejehjem. Det var heller ikke selve huset, der vakte Marianne og Mortens interesse, men matriklens bakkede, store terræn og gamle beplantning.

Huset før

70’er-huset før ombygningenHuset efter

Efter ombygningen har huset fået nyt tagpap og ny terrasse. Foran huset står familien, som bor der

Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter

”Valget var derfor enten at rive hele huset ned eller modernisere. Vi valgte det sidste af økonomiske grunde, men også fordi sjælen fra et ældre hus jo går tabt ved at bygge nyt”, fortæller Marianne. Renoveringen var egentlig ikke tænkt til at blive så omfattende, som den gjorde, men parret allierede sig med arkitekt Jan Christoffersen fra Christoffersen Arkitekter og fik hurtigt sammen lavet en plan over, hvordan de indenfor budgetrammerne kunne vende planløsning og en del materialevalg på hovedet.

Læs også: Smukt drikkeglas fra Kähler med historiske riller

 

”Vores største udfordring var klart, hvordan vi kunne gøre et 1970’er-hus fedt og tidssvarende uden at give køb på husets oprindelige arkitektur. De gule mursten var jeg dog klar på at forkaste. Jeg har altid hadet gule mursten og det kunne ikke gå stærkt nok med at få dem vandskuret”, fortæller Marianne.

Men, Jan Christoffersen fik hende på andre tanker ved at vise flere eksempler på, hvordan gule mursten kombineret med nye, arkitektoniske greb og materialer kan fremstå helt moderne. Her blev det gjort med zinkbeklædning mellem husets vinduer og nyt tagpaptag. Det gamle tagudhæng med den skjulte tagrende blev endvidere skåret af, så hele facaden i dag fremstår mere skarp og nutidig.

Se flere af Jan Christoffersens projekter her

Energirenovering eller ej?

Marianne havde lavet et detaljeret, visuelt oplæg til arkitekten så der ingen tvivl var om, hvor huset skulle hen. Det største renoveringsgreb gik på at åbne huset op og flytte et ellers nordvendt og isoleret køkken ind i et stort køkkenalrum, som fremkom efter at parret havde revet alle vægge og al indmad ud.

Køkken

Køkkenet lå oprindeligt i et rum for sig mod nord og ud mod vejen. Nu er det hjertet i et stort alrum, hvor tre arealer rundt om køkkenøen gør det muligt at skifte indretning mellem kontor, spiseplads og stue.Spiseplads

De gamle vindueshuller ud mod haven er ført ned til gulvet for at give maksimal udsigt og lysindfald. I lofterne er der sat akustikplader, der sikrer en god lyd i det store rum.

”Det store åbne rum med køkkenet i midten giver en høj grad af rummelighed og fleksibilitet i indretningen”, fortæller Jan Christoffersen og tilføjer, at en af genistregerne for besparelsen i dette projekt har været, at i stedet for at opsætte et genveksanlæg, er der opsat to ovenlysvinduer, der virker som en skorsten i huset i forhold til udluftning. Herudover er der også blev lavet energirenovering i huset. Den eksisterende isolering blev eftergået, og der blev efterisoleret på lofter, i vægge og i krybbekælderen, ligesom alle vinduer blev erstattet af nye trelagsmodeller.

For Marianne og Morten er energirenoveringen sammen med den øvrige renovering en god investering – også på kort sigt. Huset har ikke mindst på grund af dets beliggenhed opnået en merværdi der gør, at alle udgifter er tjent ind og mere til, hvis familien skulle have lyst til at sælge i morgen. Det har den så bare ikke, for det gamle parcelhus blev lige præcis den morderne bolig med sjæl, som de drømte om.

Entre  Badeværelse 

Se flere typehusforvandlinger her

Fakta om huset

Familien fik: Totalrenoveret 190 m2 typehus fra 1974 med nyt køkkenalrum med kontor, spiseplads og stue, to nye badeværelser, tre børneværelser, et soveværelse, en entre, ny flisebelægning rundt om hele huset inkl. stort terrassedæk, nyt tag af tagpaplister, ny zinkbeklædning på dele af facaden og gavle, nyt vindfang ved hoveddør, gulvvarme, nyt gulv i hele huset, nyt el trukket i nye fermacellvægge, nye vinduer, skydedøre og ovenlysvinduer.

Proces: Ejerne kontaktede arkitekten, da de skulle se på huset 2. gang for at få en professionel vurdering af husets muligheder. Parret lavede et oplæg med ønsker til renoveringen, som blev arbejdet på plads i et samspil med arkitekten.

Materialevalg indvendigt: Fermacell på vægge, gips og akustikfelter på lofter, skydedøre og døre fra SWEDOOR, køkken fra Svane, hårde hvidevarer fra Siemens og Miele, polyurethan gulv (flydende), Vola armaturer i bryggers og på badeværelser, Quooker messing armatur i køkkenet.

Materialevalg udvendigt: Zink på facaden mellem vinduer og døre, vinduer og døre fra Rationel tagpap på taget og IBF bordur fliser rundt om hele huset.

Pris for renoveringen inkl. arkitekthonorar: 1,5 mio. kr.

Læs også: Renovering af facade

 

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter, som er en sammenslutning af 80 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger og er dækket af en særlig ansvarsforsikring, der også dækker selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Se flere projekter på danskeboligarkitekter.dk.

Danske Boligarkitekter logo

 

Tekst  Julie Vöge

Foto  Julie Vöge