New Yorker lejlighed midt i København

Kig indenfor i denne ombyggede new yorker lejlighed i København, hvor rum, farver, lys og funktionalitet går op i en højere enhed

Sådan har det ikke altid været. Se, hvordan ejeren forvandlede de triste m2 til en lækker drømmebolig.

Duften af te breder sig i næseborene, mens man bevæger sig opad i den smalle opgang i baghuset bag Perch’s The­handel i det indre København. I de over 200 år gamle byg­ninger er en helt ny historie blevet skrevet på 3. sal, hvor den mandlige ejer har totalrenoveret sin lejlighed.

Læs også: Et selvbygget hus er et velbygget hus

 

Den var mørk, trist og upersonlig

Da han købte lejligheden for nogle år siden, så den helt anderledes ud: mørk, trist og en smule upersonlig. Men beliggenheden var perfekt, og så var der en fantastisk ro i baghuset selvom lejligheden ligger i det pulserende København.

Før-foto fra lejligheden

Den skønne københav­nerlejlighed tørstede efter lys og personlig­hed. Det har arkitekten løst med glaspartier, skil­levægge i askefinér og specialbygget inventar.

Efter ombygningen

Det mobile arbejdsbord i køkkenet er udviklet i et tæt samarbejde mellem ejeren, arkitekten og snedkeren. Bordet bruges både som snitte/hakkeplads og som uformel spiseplads i hverdagen.

– Jeg troede egentlig, at jeg bare kunne nøjes med at bejdse de gamle gulve og skifte greb og fronter i køkkenet. Men gulvet kom til at ligne vådt drivtømmer, og køkkenet så stadig ud som noget fra en studenterhybel, for­tæller den mandlige ejer.

Derfor besluttede han sig for at gå grundigere til værks og kom i kontakt med snedkermester Claes Amtorp.

– Snedkeren var meget klar i mælet og sagde, jeg havde brug for en arki­tekt, der kunne lave en plan, han kunne arbejde efter. Jeg havde lige brændt fingrene ved bare at gå i gang med lappeløsninger, så jeg forstod med det samme, at det var vigtigt at sikre en helhed i ombygningen, fortæller ejeren.

Plantegning

Arkitekt Thomas Hjort har arbejdet målrettet med at få lys ind fra flere vinkler og gennemlyse større dele af lejligheden ved at åbne lejligheden op med glaspartier i væggene. En ny indretning af køkkenet, hvor der er skabe langs væggen og en bevægelig hakke-snitte-ø i midten i stedet for en stor køkkendisk har også skabt mere lys og rum.

Dagligstuen

Dagligstuen låner dagslys fra soveværelset via det højtsiddende vinduesbånd. Det blå rullebord ved siden af sofaen er bestilt hjem fra Tyskland, og glasbordet er fra 3 Falke Møbler. Puderne er fra Hay. Maleriet over sofaen er af Per Traasdahl.

Se mere fra denne lejlighed hos Danske BoligArkitekter

New yorker lejlighed i pakhusstil

Han fik fat i arkitekt Thomas Hjort fra Danske BoligArkitekter, og så kunne trioen gå i gang. Formålet var at skabe en lejlighed i en art new yorker-pakhusstil, hvilket også passede til baghusets historie som hjemsted for handelsvirksomheder.

– Arkitekten imponerede mig ved at åbne mine øjne for det at bringe lyset ind fra flere vinkler. Han foreslog at rive de eksisterende vægge omkring sove­værelset ned, frigøre de lodrette bjælker og bygge nye vægge af asketræ med vinduer foroven og en skydedør af glas, fortæller den mandlige ejer.

Han fik også arkitekten til at tegne et personligt køkken. Det blev bygget op i asketræ og brudt med turkise nuancer på skabsgavlene. Farver, der går igen på skabslågerne på det skabsmøbel, snedkeren har bygget til soveværelsets endevæg.

Skabsvæggen i soveværelset

Ejeren har selv valgt farverne i blå og grønne nuancer af turkis til skabslågerne, der er lakeret af en autolakerer og måtte ligge og afdampe i flere måneder på et autoværksted. Grebene er fra det tyske beslagfirma Hettich og går igen i køkkenet for at fuldende et industrielt look.

Processen foregik hele tiden sådan, at arkitekten tegnede og konfererede med snedkeren, og derefter kom ejeren selv på banen og idéudviklede med dem, inden de endelige valg blev truffet.

– Vi havde alle tre idéer, og vi har alle rykket ved hinandens idéer. Man skal turde slippe kontrollen lidt, og det har været ret vildt. Det er jo et samarbejde mellem mig som bygherre, snedkeren og arkitekten, der er gået op i en højere enhed. Vi har alle tre haft sans for design, farver og funktionalitet, og det har været altafgørende for hele projektet, fortæller han.

Se flere af arkitekt Thomas Hjorts projekter her

FAKTA OM BOLIGEN

Familien fik: En totalombygning af den 93 m2 store lejlighed med nye trægulve, nye lofter, glaspartier i væggene, der giver mere dagslys i lejligheden, computerstyret el (IHC-sy­stem) samt masser af specialbygget inventar.

Proces: Det var familiens snedker, der anbefalede ham at få hjælp af en arkitekt – dels for at skabe en helhed i projektet, dels for at få designet og farvesat det nye inventar. Arkitekt Thomas Hjort tegnede en ny planløsning samt køkkenmøblerne og skabsvæggen i sovevæ­relset. Alle møbler er udviklet i tæt samarbejde med snedkermester Claes Amtorp.

Materialevalg indvendigt: Snedkerinventar i asketræ, vægge af asketræ med glasskydedøre og glaspartier øverst.

Pris inkl. arkitekthonorar: 0,6 mio. kr.

Læs også: Ejendomsmægleren faldt for arkitektens opgraderede typehus

Glasskydedør til soveværelset

 

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter, som er en sammenslutning af 80 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger og er dækket af en særlig ansvarsforsikring, der også dækker selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Se flere projekter på danskeboligarkitekter.dk

Danske Boligarkitekter logo

Læs også: En bondegård der har fået et nyt liv

Tekst  Kirsten Marie Juel Jensen, Bolius – Boligejernes Videncenter 

Foto  Christina Kayser Onsgaard