Nyt hus med gammel sjæl – en fantastisk forvandling

Et ældre Mogens Lassen-hus fik ny tilbygning, og blev samtidig ført tilbage til sit oprindelige udseende

Ejerne Mille og Flemming Pristed føler i dag, at de har fået et helt nyt hus, men med den gamle boligs sjæl intakt.

Mille og Flemming Pristed købte tilbage i 2004 et lille hus på 79 m2 i Virum-Sorgenfri.

Dengang havde parret kun ét barn, og fordi huset havde en snedig planløsning, føltes det rummeligt nok. Familien anede ikke, at de havde købt et hus tegnet af arkitekt Mogens Lassen, der i 1940’erne blev hyret til at tegne 86 enfamilieshuse i Virum-Sorgenfri.

Læs også: Byg en ekstra etage på huset og skab din drømmebolig

 

Klager over byggesjusk

Da første runde af husene var tegnet og bygget, indløb der en del klager over byggesjusk og byggeriet stoppede, mens udbedringerne foregik. Anden runde af opførelsen kom først i gang i slutningen af 40’erne. Desværre blev der i denne runde gået på kompromis med flere af Mogens Lassens oprindelige tanker og detaljer i husene. Én af dem var fravalget af ovenlysvinduer, og det var netop problemet i det hus, som Mille og Flemming havde købt.

De små stuer tørstede efter dagslys, og med ankomsten af barn nummer to stod parret pludselig også med et alarmerende pladsproblem.

Løsningen blev en gennemgribende om- og tilbygning tegnet af arkitekt Nanna Bering, der er en stor fan af ovenlysvinduer. Udover ovenlysvinduerne var Nanna Bering og ejerne enige om, at der skulle ryddes op i de for huset knap så klædelige elementer, som var blevet påklistret boligen gennem tiden.

Lækkert lys ovenfra Flotte hvide flader

Huset skulle på den måde føres tilbage til sit oprindelige udtryk. Det betød blandt andet nedrivningen af en utæt udestue og fjernelse af de sprossede termovinduer, der misklædte det enkle og funktionalistiske hus stilmæssigt.

Før ombygningen

Mogens Lassen-huset før ombygningen. Den utætte havestue blev revet ned for at give plads til den nye tilbygning.

Efter ombygningen

Huset efter ombygningen. Huset er blevet forlænget med en 108m2 tilbygning, der rummer stue og soveværelser.

Se mere fra denne bolig hos Danske BoligArkitekter

Huset blev dobbelt så stort

Tilbygningen på lidt mere end 100 m2 blev lagt mod syd, så den reelt ikke kan ses fra vejsiden, hvilket var nødvendigt, da huset ifølge lokalplanen ikke må ændres i facaden ud mod vejen. Udover en børneafdeling med to børneværelser og et badeværelse rummer tilbygningen en stor stue og halvdelen af køkkenet, der ligger midt i huset som boligens vigtigste rum, der forbinder spiseafdeling og voksenafdelingen med stuen og børneafdelingen. Tilbygningen har loft til kip, hvilket får hele huset til at fremstå moderne og meget rummeligt.

Flot sammenhæng i hele huset

Åbningen mellem stue og køkkendel indrammer et fint kig ned gennem huset, der bliver ekstra dynamisk af lyset fra ovenlysvinduerne og forskellen i loftshøjde. Kartel-lampen over køkkenbordet er valgt, fordi den er transparent og derfor ikke ”ødelægger” det lange kig.

For at binde den gamle og nye del visuelt sammen, er der blandt andet lagt nye, ens gulve i hele huset, og sat store foldedøre i facaden mod den sydvendte træterrasse, der løber fra den ene ende af huset til den anden, og dermed også samler den nye og gamle bygning.

Husets dagligstue

De store foldevinduesdøre fra Lacuna i stuedelen matcher foldedørene i spiseafdelingen, og sørger for, at lukke mest muligt dagslys og fornemmelse af haven ind. Terrassedækket er lagt i samme niveau som husets gulve, så dækket føles som en naturlig forlængelse af boligen, når dørene er åbne.

Stilrent køkken

Der er prioriteret et moderne, enkelt køkken med store bordflader i composit, der er lette at holde rene. Køkkenelementerne er fra JKE Design, og featuren med at en del af bordpladen er gjort til spise- og siddeplads er et hit hos familien, der stort set altid sidder der og spiser.

Se flere af arkitekt Nanna Berings projekter her

Læs også: 10 fantastiske køkkener

Fakta om ombygningen

Familien fik: om- og tilbygget deres 79 m2 Mogens Lassen-villa fra 1947 med en tilbygning på 108 m2 indeholdende stue, to børneværelser, et badeværelse, et større køkkenalrum og ny træterrasse i hele husets længde. Nye gulve, lofter til kip med ovenlys, nye vinduer og terrassedøre.

Proces: Mille og Flemming definerede familiens behov for arkitekt Nanna Bering, der efterfølgende lavede en plan for tilbygningen og modernisering af den gamle husdel. Parret indgik kontrakt med MT Højgaard efter en tilbudsrunde med to andre entreprenører. Under byggeriet førte arkitekten tilsyn. Hele processen fra første skitse til indflytning tog ni måneder.

Materialevalg indvendigt: Det gamle tag blev efterisoleret, der er brugt 3-lagsvinduer, og installeret gulvvarme i tilbygningen. Gulve i egelamelplank, pudsede vægge, compositbordplader i køkken og på badeværelset, samt naturstensfliser på badeværelset.

Materialevalg udvendigt: Huset er omfattet af lokalplan, hvilket betyder, at der ikke må ændres på facaden og udtrykket ud mod vejen. Derfor er tilbygningen lagt mod den sydvendte haveside og på en måde, så den ikke kan ses fra vejen. Facaden på tilbygningen er gasbeton, der efterfølgende er pudset med Weber puds. Terrassedækket er udført i Ipé.

Læs også: Lene Beier om sit store byggeprojekt

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter, som er en sammenslutning af 80 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger og er dækket af en særlig ansvarsforsikring, der også dækker selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Se flere projekter på danskeboligarkitekter.dk

Danske Boligarkitekter logo

Tekst  Julie Vöge

Foto  Christina Kayser Onsgaard