Ved at vælge de rigtige omgivelser til din pool, kan du undgå sten, græs og grene i vandet og samtidig sørge for sikkerhed til børnene og maksimal voksenafslapning ved havens turkise oase.

Sommeren nærmer sig og dermed også badesæsonen. Skulle du denne sommer have besluttet dig for at gøre din have og din familie en swimmingpool rigere, så er der en række råd, der er vigtige at have med i overvejelserne.

“Der er tre overordnede ting, man skal have sig for øje, når man vælger poolens omgivelser. Det er æstetik, vedligeholdelse og anvendelse,” siger Bjarne Frøslev, medejer af Poolrådgiveren i Frederiksværk, der opfordrer til, at man bruger god tid til at tænke sig grundigt om og finde de helt rigtige løsninger, før man realiserer sine pooldrømme.

Det er nu, der skal træffes beslutninger om ting, der også eksisterer om ti, tyve eller tredive år.

Læs også: Badeferie på Suderoy på Færøerne

Træ eller fliser?

Før man kaster sig ud i at købe italienske marmorfliser eller lægge maritime planker langs poolen, er det vigtigt, at man ser grundigt på sit hus og sin have. Poolen og omgivelserne skal passe til resten af haven, og især når det kommer til belægningen rundt om poolen, er det vigtigt at vælge det, der harmonerer bedst med resten.

Der er primært tre materialer, der egner sig til underlag, nemlig træ, fliser og sten. Vær kritisk og få gerne ekspertråd, når du skal vælge, hvad der netop egner sig til din have.

Undgå splinter, mos og glat underlag

Lige gyldigt hvad man vælger, er det en god idé at finde et materiale, der ikke bliver for glat, når det bliver vådt. Fliser skal gerne være lidt ru i overfladen, og vælger man træ kræver det hyppig vedligeholdelse, så mosbelægningen ikke omdanner det til en skøjtebane.

Går valget i retning af et træunderlag, så er det vigtigste, at træet er olieholdigt og dermed holdbart, også i våde omgivelser. Almindeligt træ som fyr eller birk slår sig med tiden, giver splinter og er mere modtageligt for mos. Derfor er en eksotisk træsort som bankiatræ at fortrække, da det hverken rådner eller giver splinter.

Vil man hellere have fliser står valget mellem almindelige cementfliser indfarvet i forskellige farver eller de noget dyrere marmorfliser, der bliver eksporteret fra Frankrig eller Spanien. Fliserne af knust marmor er ifølge poolrådgiveren absolut de flotteste og giver et næsten græsk look, men dyre på grund af fragten fra Sydeuropa.

Skab plads til leg og hygge

Selvom poolen i sig selv gør et godt indhug i havens kvadratmeter, så er det vigtigt ikke at blive nærig, når man skal vælge, hvor stort arealet udenom poolen skal være. Som minimum skal der afsættes en meter ud fra poolen, så man kan gå hele vejen rundt om den.

Bedst er det dog at lægge underlag mindst et par meter ud fra poolen, så der er plads til liggestole og havebord. Og så skal man sikre sig en sti fra huset til poolen, der går udenom græs, grus og sand.

“Hvis du kan undgå urenheder fra plænen i vandet, så sparer du både tid og penge på rengøring og kemikalier, ” siger Bjarne Frøslev.

Af samme grund er det en god idé at placere poolen væk fra buske og træer, så blade og grene ikke ender i det turkisblå vand.

Endelig skal poolen anlægges, hvor der er allermest sol i haven. Det giver varmere vand, og ønsker man senere skygge, så klares det med en parasol.

Læs også: SÅ mange tænker på miljøet når de handler ind

Sørg for god sikkerhed

Børn har en nærmest naturdreven trang til at løbe rundt om en pool, men ved at sætte forhindringer op for dem, sikrer man sig, at glad leg ikke bliver til brækkede ben. Placer derfor gerne krukker med smukke planter rundt langs kanten. Men vælg planter, der ikke drysser blade i poolen.

Enhver poolejers værste mareridt er forestillingen om, at børn, der ikke kan svømme, skal falde i poolen. Derfor findes der også flere sikkerhedsløsninger i mange forskellige prisklasser.

Dyrest er et motoriseret eller manuelt overdække til poolen, der simpelthen lukker af for adgang til vandet, når poolen ikke er i brug. Knap så dyrt, men stadig effektivt, er til gengæld en poolalarm, der giver lyd, når vandet i poolen bevæger sig – ligesom der også fås børnealarmer, der kan bindes om barnet, så alarmen lyder, hvis barnet kommer i vand.

Endelig kan man vælge at afskærme poolen med et rækværk. Dem af stål og glas er flotte men dyre, mens net og træ er knap så æstetiske, men til gengæld billigere. “Ligegyldigt hvad man vælger at tilkøbe af sikkerhed, så giver det altså ikke fuld tryghed. Det allerbedste er altid at have børnene under opsyn og så hurtigt at lære dem at svømme, ” siger Bjarne Frøslev, der også anbefaler en indbygget trappe i poolen.

_DSC4725

Læs også: Mal grønt med miljøvenlig træbeskyttelse

Tre gyldne poolråd

1. Tænk på æstetikken, før du vælger materialer: Passer sten eller træ bedst til huset? Skal poolens omgivelser være stramme eller passer det bedre til haven med et mere organisk look?

2. Overvej hvilken grad af vedligeholdelse du orker: Hvis du anlægger græs tæt på poolen eller har store planter langs vandkanten, så kommer der let græs og grene i poolen – og det kræver rengøring. På samme måde skal du behandle og vedligeholde træbelægning mere end fliser.

3. Tænk anvendelse af poolen når du vælger sikkerhed: Hvis du har børn, så sørg for at gøre det svært for dem at løbe rundt om poolen ved at placere krukker eller andre forhindringer. Investér evt. i en indbygget trappe, da den er lettere for både børn og gangbesværede at komme op ad.

Tekst  Karen Albertsen

Foto  Jesper Ray