Naturpool – fremtidens klorfrie badevand i haven

Dekorative vandplanter, badevand uden klor og fri adgang til badning i egen have året rundt. Det er nogle af de fordele, som miljøvenlige naturpools giver, og så kan en gammel pool tilmed bygges om til en eksklusiv naturpool.

Der tegner sig et nyt og moderne billede af fremtidens badevand i haven. Naturpools med biologisk vandrensning er det dekorative alternativ til traditionelle swimmingpools. De er samtidig betydeligt billigere i drift, og er mere skånsomme mod hud, hår og øjne, fordi badningen foregår i rent og klart ferskvand helt uden klor.

Naturpools er miljøvenlige og pynter i haven året rundt. Om sommeren fungerer de som badevand for ‘vandhunde’ i alle aldre, og om vinteren er de velegnede til både skøjteløb og vinterbadning, for eksempel i brug med en sauna eller et spabad, en såkaldt hot tub.

Læs også: Giv din pool de bedste rammer

Smukt design og biologisk vandrensning

Naturpools er som udgangspunkt udformet som traditionelle swimmingpools med lige eller runde sider i stilrene former. Pool-kanterne etableres i samspil med de eksisterende arealer som for eksempel terrasser i træ eller belægninger med beton, granit eller sandsten. Vandet bliver renset i et særligt biologisk filter, der indrettes smukt med sten og planter tæt ved poolen. På den måde undgås traditionel filterteknik og tilsætning af kemikalier.

Anlægsgartnerfirmaet Junckerhaven ApS ved Roskilde er det eneste firma i Danmark, der anlægger naturpools, og siden 2007 har virksomheden etableret 40 private og større offentlige anlæg af slagsen.

De fleste mennesker har en forventning om en ren badeoplevelse i klart vand, når de vil bade i en swimmingpool, og det opnår man til fulde i en naturpool. Vores know-how har vi fra Østrig og Tyskland, hvor markedet for naturpools for længst er slået igennem” forklarer anlægsgartnermester i Junckerhaven ApS Lars Juncker.

Naturpool

Læs også: Giv din pool de bedste rammer

Lavt el-forbrug og lang badesæson

El-forbruget til naturpool’ens biologiske vandrensning er meget lavt. For en pool med et samlet vandspejl på 50-100 kvadratmeter koster det kun omkring 1500-2000 kroner om året, hvor det til en traditionel swimmingpool koster tre-fire gange så meget, plus forbrug af desinfektionsmidler.

Naturpools kan opvarmes med de samme varmekilder som en traditionel swimmingpool, og badesæsonen kan på den måde blive forlænget. Opvarmningen kan for eksempel foregå via et solfangeranlæg eller en varmepumpe, eller et kombineret system.

En naturpool skal holdes ren med støvsugning og børstning af siderne som en traditionel swimmingpool, eventuelt med hjælp fra en specialrobot, og om foråret skal planterne i vandrensningsfilteret skæres ned. Filteret er samtidig indrettet, så det ved overfladeskimning fanger blade, pollen og støv, som let fjernes med et net en gang om måneden i badesæsonen.

Har du fået lyst til din egen naturpool, kan du beregne en cirkapris her.

Naturpool

Tekst  Tekst og Billede

Foto  Junckerhaven ApS