Med de øgede nedbørsmængder skal vi være kreative for ikke at få regnvand ind i husene. Her får du nogle ideer til behandling af regnvandet på din grund.

Regnvandsbeholdere

En billig og nem måde at forsinke vandet på er ved at opstille regnvejrsbeholdere. De fås i størrelser fra 200 til 3.000 liter, og kan købes i et utal af varianter lige fra plastik til gamle vintønder. Det er vigtigt, at beholderen har et låg, såder ikke kommer smådyr og blade i vandet.

En regnvejrsbeholder kan stilles op alle steder udendørs, men husk at stille den, så vandet løber bort fra huset, hvis den bliver fyldt med vand og løber over.

Læs også: Skær ned på din vandregning – naturligt

Regnvandsbed

Med et regnbed i haven sørger du for, at der løber mindre vand til kloakken. I stedet siver regnen ned i jorden og fordamper.

Regnbeddet skal anlægges et lavt sted mindst fem meter fra både hus og skel. For at være sikker på, at du opnår en god nedsivning af vandet, er det en god ide at blande sand eller grus i jorden i bedet.

Som grundejer skal du have en nedsivningstilladelse af kommunen, før du etablerer et regnbed.

Sådan etablerer du et regnvandsbed

Højvandslukke

Med en højvandslukke, kan du beskytte dit hus med vand fra kloakken. Til daglig vil spildevandet bare passere forbi højvandslukket, men hvis der kommer et skybrud, og vandet står højt i kloakken, vil højvandslukket automatisk lukke, og du slipper for vand i huset.

Prisen ligger påmellem 8.000 og 30.000 kroner, og så skal du derudover også regne med udgifter til gravearbejde, reparation af kældergulvet og eventuelt også omlægning af ledningssystemet, så regnvandet fjernes bag højvandslukket.

Læs også: Brug det rette fugesand mellem fliserne

Indkørsel

Du kan erstatte fliserne i din indkørsel med grus, perlegrus, granitskærver, stenmel eller lignende. Fliserne forhindrer nemlig vandet i at trænge ned i jorden, hvorimod de andre belægninger lader vandet sive, så det kommer ned i jorden og ikke ind i dit hus.

De alternative belægninger er jævne og stabile, så du kan parkere din bil på dem uden problemer

Det skal du være opmærksom på

Tjek om du kan fåtilskud til håndværkernes lønudgifter gennem BoligJob-ordningen Det kan for eksempel være relevant, hvis du vil etablere afløb, dræn og lignende.

Hvis du vil etablere en faskine og skabe lokal afledning af regnvand på din egen grund, bør du spørge din kommune om, hvorvidt der er mulighed for at få tilbagebetalt dele af dit regnvandsbidrag.

En række fagfolk over hele landet tilbyder gratis klimatilpasningstjek af din bolig. Find en liste over alle fagfolkene på klimatilpasning.dk.

Læs også: Slip for pytter i plænen med en faskine

Bliv advaret om ekstremt vejr

Forsikring og Pension har udviklet to værktøjer, der sikrer dig et forspring, hvis ekstremt vejr er på vej.

Husets Vejralarmer er en gratis app med varsel om hårdt vejr på udvalgte lokaliteter samt gode råd om forebyggelse. Den kan downloades fra AppStore eller Google Play.

Vejrtjenesten Forsikringsvejr sender en gratis sms med varsel om hårdt vejr på udvalgt lokaliteter.

Du kan også vælge at blive tilmeldt DMIs vejrtjeneste, hvor du bliver advaret enten via SMS eller en app, hvis der er risiko for farligt vejr i din kommune.

Få penge for dit regnvand

Hvis du håndterer alt regnvandet på egen grund, kan du i nogle kommuner træde ud af kloakfællesskabet for behandling af regnvand. Det  betyder, at du kan få tilbagebetalt tilslutningsbidraget som et engangsbeløb – og det kan være mange penge.

I Gentofte Kommune udgør beløbet for eksempel for et enfamilieshus omkring 21.000 kroner.

Læs også: Boligkøbere vil have klimasikring eller prisafslag

Tekst  Jette Damgaard

Foto  Gitte Højbjerg