Kan dit hus klare store mængder regnvand?

De øgede mængder regnvand stiller krav til vores boliger – få et par gode råd med på vejen om klimasikring og hvilke tilskud du kan få.

Dræn, faskiner, permeable belægninger og regnvandsbede holder kælderen fri for vand, mens BoligJob-ordningen giver fradrag til de boligejere, som vil klimasikre. Der kommer nemlig flere og kraftigere skybrud, så spørgsmålet er, om din bolig er klædt på til at holde vandet ude

Vand i kælderen, stuen eller indkørslen er noget, som rigtig mange danskere kender til, og fordi fremtiden byder på flere skybrud og en stigning af vandstanden omkring Danmark, vil udfordringerne med at holde vandet uden for matriklen blive større. Dræn, faskiner, permeable belægninger, regnvandsbede og kloakrør i god stand kan være med til at klimasikre boligen.

– Ud over at vi får flere og kraftigere skybrud, så er grundvandsspejlet også steget. Det gør, at mange boligejere ikke længere kan holde kælderen tør uden dræn, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri, Mikael Mortensen.

Derudover skal kloakken være både stor nok og rørene i god stand, så vandet kan ledes væk fra matriklen, ligesom også valget af fliser kan være med til at få vandet til at sive væk fra boligen.

Læs også: Små fluer i vores gulvafløb

Permeable belægninger

– En del husejere har haft stor gavn af permeable belægninger, som er fliser, hvor vandet kan løbe gennem fugerne og ned i jorden. I nogle tilfælde kan et lag grus under fliserne virke som en faskine. Det er dog ikke en helt ukompliceret opgave, så jeg vil anbefale, at man kontakter en fagmand, siger Mikael Mortensen.

Netop klimasikring af boligen kan boligejere få tilskud til gennem den grønne BoligJob-ordning, som gælder i år og i 2017. Her kan hver voksen over 18 år i hustanden få et fradrag på op til 12.000 kroner på udgifterne til arbejdsløn til udvalgte håndværkeropgaver, der klimasikrer boligen. Men det kan være svært at vide, hvor det er fornuft at starte og slutte, når man som boligejer går i gang med at klimasikre.

– En kloakmester kan lave et klimatjek og komme med anbefalinger til løsninger, der passer til netop din bolig. Her er det vigtigt at tjekke på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside, at kloakmesteren er autoriseret, siger Mikael Mortensen og tilføjer:

– Forbrugere kan med fordel vælge en kloakmester, der er medlem af Dansk Byggeri og dermed dækket af Byg Garanti, som dækker sjusk, fejl og mangler op til 100.000 kroner inklusiv moms per byggesag.

Se listen over, hvilke opgaver der er omfattet af den grønne BoligJob-ordning her

Læs også: Aflast kloakken med en faskine