Kloak af stål skal nedbringe antallet af rotter

Dårlige kloakledninger skaber gode formeringsforhold for rotter. De dårlige kloakrør rundt om i Danmark kan derfor være årsag til, at der næsten årligt rapporters om stigende rotteproblemer.

Rotter gav også problemer i Kim Stockholms nyerhvervede hus på Strandvejen i Middelfart. Derfor valgte han at følge kloakmesterens råd om en stålrørsløsning for at holde rotterne ude.

Som så mange andre byer har Middelfart Kommune flere rotter i kommunens kloaksystem end nogensinde før. Sådan lyder det ifølge den lokale kloakmester Thomas Rasmussen. Ugentligt får han tre til fire akutopkald om problemer med rotter fra fx private, boligselskaber og erhvervsejendomme, hvor rotterne har gnavet sig igennem kloakrørene. Aldrig før har han oplevet rottetrykket så stort i området.

”Vi er udfordret af, at de gamle kloakker i Middelfart Kommune giver gode yngleforhold for rotterne. I kloakkerne har de mad og vand, og de kan komme ud af rørene, fordi der enten er huller pga. tæring, eller fordi de kan gnave sig igennem. Derfor har rotterne også adgang til tørre og varme pladser, hvor de kan bygge rede. De gamle rør giver dem perfekte forhold til at de kan formere sig. Det er en udfordring i hele landet.”

Thomas Rasmussen bakkes op af en stikprøvekontrol foretaget af Danske tv-inspektionsfirmaers Kontrolordning (DTKV) i august 2015, som viste, at to ud af tre kloakker ved kommunale ejendomme er i en forfatning, der kræver renovering inden for få år.

Læs også: Slip for pytter i plænen med en faskine

Dårlige kloakrør giver flere rotter

Rotternes gode forhold fik konsekvenser for Kim Stokholm og hans familie, i deres nyerhvervede men ældre hus i Middelfart.

”Vi havde store lugtgener i kælderen. Trods udluftning og rengøring fortsatte problemet. Vi troede, at det var kloakafløbet, der lugtede, og derfor kontaktede vi en kloakmester,” siger Kim Stokholm.

Trods en tilstandsrapport, der havde frikendt huset for rotter, viste kloakmester Thomas Rasmussens TV-undersøgelser af kloaknettet under huset, at der var flere steder, hvor rotterne havde gnavet sig ud af rørene under gulvet for at bygge rede. Rørskaderne gjorde udbedringen til en forsikringssag, og derfor blev Kim Stockholms udgifter dækket.

”Jeg anbefalede bygherre at tænke langsigtet og få lagt rustfrie stålrør, som rotterne ikke kan gnave sig igennem særligt med tanke på det store rottetryk, vi oplever. Når rotterne ikke kan gnave sig ud, forringer vi også deres forhold og mulighed for at formere sig samtidig med at vi sikre, at de ikke kan komme ind i ejendommen og lave skader,” forklarer Thomas Rasmussen.

Kloakmesteren og hans medarbejdere brød gulvet op de steder, hvor de gamle kloakrør lå og erstattede de gennemgnavede kloakrør med stålrør. Da husets faldstamme, som fører op til husets 1.sal, er af plastik, foretog kloakmesteren yderligere foranstaltninger for at sikre, at rotterne ikke kravler op gennem stålrørene og op til plastikrørene, hvor de kan gnave sig ud.

Kloakrør blev erstattet med stålrør

Læs også: 3 ting, du skal vide om kloakseparering

”Rotter kan stemme ryggen mod siden i røret og så kravle op af. Der er fundet rotter i syvende sals højde. Derfor monterede vi en såkaldt ”Gravid”, hvor røret bliver meget bredere i overgangen fra stålrør til plastikrør. Så kan rotten ikke stemme ryggen mod røret, og dermed kan den heller ikke kravle op til plastikrørene,” forklarer Thomas Rasmussen.

Generelt opfordrer brancheforeningen Danske Kloakmestre både egne medlemmer, andre parter inden for bygge-og anlægsbranchen, forsikringsselskaber, politikere og bygherre til at tænke langsigtet, når det kommer til at renovere kommunernes kloakrør og privates stikledninger.

”Vi er nødt til at vælge de rigtige løsninger fra starten, som ikke kræver løbende vedligeholdelse, og som rotterne ikke kan gnave sig igennem, hvis vi skal løse det stigende rotteproblem. Rotter er et dyrt og sundhedsskadeligt problem. Derfor er vi nødt til at vælge fx stålrør, som giver rotterne dårlige betingelser for at formere sig,” siger formanden for Danske Kloakmestre, Henning Lübcke.

Fakta om Danske Kloakmestre

Danske Kloakmestre er en brancheforening med ca. 500 medlemmer.
Alt kloakarbejde, som udføres af et medlem af Danske Kloakmestre, er dækket af kloakgaranti.

Mange medlemmer af Danske Kloakmestre udfører gratis klimatjek, hvor husejere, boligforeninger m.m., kan få vurderet, hvordan huset sikres til at kunne modstå store regnskyl. Se yderligere på www.danskekloakmestre.dk

Læs også: 3 ting, du skal vide om kloakseparering