Hvor meget regn får jeg? Hvor varmt er det? Hvad vej blæser vinden? Der er masser måder, du kan måle vejret på. Læs, Bolius’ haveekspert og Facebook-brugernes bedste tips.

Ifølge Bolius’ haveekspert Jesper Carl Corfitzen er det godt, at vi har så mange muligheder for at måle vejret i vores haver. Det gør nemlig rollen som boligejer nemmere.

– Vejret har stor betydning for, hvordan din have ser ud, især regnmængden og temperaturen spiller en stor rolle for fx væksten og hvornår bestemte planter skal plantes.

Læs også: Fliser der suger regnvand

Et termometer og jordtermometer guider dig til, hvornår du skal plante diverse planter, blomster og grøntsager – og hvornår de skal beskyttes mod kulde både forår og efterår.

Temperaturen og regnen er desuden også vigtig for dine planters vækst. Nogle planter, fx bønner og køkkenurter, kan decideret få ødelagt deres vækst, hvis de ikke beskyttes mod kulde og regn.

LÆS OGSÅ: Se jordtemperaturen i Danmark måned for måned

Haveejerne bør måle blæsten

At måle regnen kan for nogle føle omsonst, da man i medierne kan se, hvor meget det har regnet i ens område. Men hvor meget der lander på din grund afhænger af om det fx blæser meget.

Netop blæsten er ifølge haveekspert Jesper Carl Corfitzen vigtig at holde øje med.

– En faktor som mange haveejere undervurderer er blæsten. Meget blæst kan tørre jorden ud og dermed skabe en større fordampning. Så der er masser at måle på for den inkarnerede haveejer, og her kan en vejrstation eller lignende skabe overblikket over det samlede vejr i haven, siger Jesper Carl Corfitzen.

Haveekspert Jesper Carl Corfitzen anbefaler, at man som haveejer anskaffer sig en regnmåler, termometer og evt. en jordtermometer og et pH-meter til at fortælle om din jord er sur og basisk, hvilket har stor betydning for visse planter. Derudover skal man selvfølgelig holde øje med det reelle vejr.

LÆS OGSÅ: Genbrug dit regnvand

Beregn, hvor meget vand din have har fået

Vil du gerne vide, hvor meget regn der er faldet i din have, så brug vore beregner. Beregneren kan også vise, hvor mange badekar eller svømmebassiner det faldne vand egentlig ville fylde. Prøv beregneren her.

LÆS OGSÅ: Kan du stole på regnmåleren?

Tekst  Journalist Malte Abildgaard Christensen

Foto  Bolius