Sådan gør du sommerhuset klar til sæsonen

Efter vinterens kolde og fugtige tider, er det vigtigt, du får tjekket en række ting på sommerhuset, for at undgå store skade, og større regninger. Læs hvilke ting du specielt, skal være opmærksom på.

Når foråret så småt begynder at være på trapperne, begynder mange sommerhusejere også stille at liste ud i deres sommerhuse, til en afslappende weekend.

Har sommerhuset været i vinterhi lugter eller ser det nok ikke ud, som da du sidst forladte det.

Måske er der fra fugtigheden kommet skimmelsvamp på væggene, eller musen har været forbi og lagt sine spor.

Derfor er det en rigtig god idé, du ved det første besøg i foråret, laver et rutinetjek af sommerhuset. Så vil du hurtigere opdage mere alvorlige skader i bedre tid, og forhåbentlig undgå de helt store regninger. På den måde kan nyde dagene i sommerhuset med en god kop kaffe med ro i sindet.

Læs også: Derfor frygter vi edderkopper selv om de fleste ikke er farlige

Tjek for skimmelsvamp

Som de fleste, bliver du nok budt velkommen i sommerhuset af skimmelsvampen, som højest sandsynligt er kommet fra vinterens fugtige vejr. Tjek derfor altid vægge og andre steder efter plamager. Specielt ydervæggene er ofte udsatte. Luft ud, for at affugte huset og vask derefter med et svampedræbende middel.

Er fugten i væggen mere alvorlig, kan det muligvis være en vandskade. Da skal du søge professionel hjælp. Kommer vandskaden fra sommerhusets vandinstallationer, er det vigtigt du slukker for vandet, for at forhindre en større skade.

Hold øje med vandmåleren

Lukker du for vandet i sommerhuset om vinteren, er det vigtigt, du holder øje med vandmåleren, når du åbner for vandet igen. Vandrørene kan have taget skade af vinterens kulde, som vil forværres, når vandet først begynder at løbe igen. Kan du se vandmåleren bevæger sig, uden du har tændt for vandet, skal du slukke det igen, og undersøge, hvor skaden er sket.

Tjek el og sikringer

Vil lyset ikke tænde eller køre køleskabet ikke, er det nok vinterens fugtighed eller musene der har været en tur forbi elledningerne. Tjek om HFI-relæet er slået fra, og skift sikringerne, for at se hvilke der springer. På den måde kan du se hvilket sted i sommerhuset der er skyld i problemet.

Læs også: Sådan bliver din udlejning af sommerhus en succes

Grundig forårsrengøring

Dit sommerhus bliver let støvet og beskidt, hvis du ikke bruger det i en længere periode. Derfor er det en god idé med en grundig hovedrengøring. Luft huset ud, støv af, skift sengetøjet og kom ud i de yderste kroge af sommerhuset. Det er tit i rengøringen, du vil støde på spor fra musen, hvis den har været et smut forbi.

Lad vandet rende lidt og skyld ud i toilettet, så den dårlige lugt af kloak fra rørene bliver skyllet igennem. Rengør også køleskabet grundigt, da der hurtigt kan være vokset svamp og bakterier.

Tjek for mus og rotter

Har du haft besøg af mus, kan du sætte musefælder op. Men husk at hold øje med fælderne. Døde muselig lugter og tiltrækker nemlig andre dyr.

Er dine skraldeposer flænsede, gnavemærker i hjørnerne og ligger der to centimeter lange ekskrementer, har du derimod haft besøg af rotter. Er det tilfældet, skal du tilkalde skadedyrsbekæmperen.

Tjek træernes grene og terrasse

Er dine træers grene vokset ind over huset, er det nu, mens der endnu ikke er kommet blade på, det er nemmest at beskære dem. Har du en terrasse, kan det være en god idé at tjekke, alt er i orden. Er det en træterrasse, så tjek, at brædderne er i takt, og du ikke braser lige igennem dem.

Vær grundig med sommerhusets facade

Det er vigtigt, du er opmærksom på tag, mur og vinduers tilstand, da det holder vinden og vejret ude. Er der de mindste skader, kan det i en storm hurtigt udvikle sig til de større af slagsen, og måske ende ud i en vandskade.

Tag billeder og sammenlign

Det kan være en god idé, du hvert år tager billeder af dit sommerhus. På den måde kan du sammenligne med tidligere billeder og bedre se, om der er kommet nogle nye tegn på skader. Samtidig kan du se, om der er små skader, der har udviklet sig, som du skal være ekstra opmærksom på.

Læs også: Gør sommerhuset klar til den danske sommer

Kilde: TV2

Tekst  Nicole Hardt

Foto  Getty Images