7 tips til at undgå indbrud i julen

I juledagene er der fire gange så mange indbrud i danske villaer som på almindelige dage. Vi giver dig eksperternes bedste råd til at holde indbrudstyvene væk fra netop din bolig.

Sidste år fik 29.147 danske hjem besøg af indbrudstyve. Rigtig mange af indbruddene skete, mens villaejerne trygt fejrede julen i familiens skød. Der bliver nemlig begået op til fire gange så mange indbrud i juledagene i forhold til både dagene umiddelbart før og efter jul og til hele resten af året.

Eksperternes tricks

Vil du undgå, at hjerternes fest bliver til indbrudstyvens fest og din bolig en del af den kedelige julestatistik? Så læs eksperternes nemme tricks til et sikkert julehjem.

 

7 tips til et sikkert hjem i julen

 

1. Parker en bil i indkørslen

Skal du sikre din bolig mod indbrud, handler det om at se den med tyvens øjne. Tricket er derfor at få dit hjem til at se beboet ud – også når du er udenbys. En måde at opnå det på er at parkere en bil i indkørslen – hvis du skal bruge en bil i juledagene og ikke har to, så lån nabofamiliens og bed dem ved samme lejlighed om at smide affald i din skraldespand og flytte den på plads, når renovationsfolkene har været forbi.

2. Lås haveredskaberne inde

Selvom haveredskaber spredt på græsplænen kan være med til at få det til at se ud, som om nogen er hjemme, så sørg for at komme stiger og redskaber bag lås og slå. På den måde gør du det vanskeligere for tyven at nå et vindue i første sals højde, og du undgår, at dine egne ting bliver redskaber i tyvens lyssky forehavende.

Læs også: Overvågning kan give falsk tryghed

3. Brug pæren

Et mørkt hus er et sikkert tegn på, at der ikke er nogen hjemme. Lad derfor et par lamper være tændt, når du forlader boligen – eller endnu bedre: forsyn udvalgte lyskilder med tænd/sluk-ur. Tag radioen med, når du er i gang, så lyden kan skræmme tyven væk. Vil du gå skridtet videre, kan du investere i et par intelligente pærer fra Philips Hue. De skal blot skrues i en almindelig lampefatning og kan så styres fra en app. For eksempel kan de indstilles til at imitere det flimrende lys fra en tv-skærm.

4. Lad opvasken stå

Hvis tyven når hele vejen hen til vinduerne, så han kan kigge ind, er det vigtigt, at boligen ikke er alt for ryddelig. En kaffekop og en opslået avis på sofabordet, uredte senge eller lidt opvask ved håndvasken giver alt sammen indtryk af, at der er nogen hjemme.

5. Gå vinduer og døre efter

Vover tyven alligevel et indbrudsforsøg, er det kvaliteten af døre og vinduer, der afgør, om han ender inde eller ude. Alle dine yderdøre skal sikres. Hvis havedøren eller bagdøren er nemmere at bryde op end hoveddøren, finder tyven hurtigt ud af det. En sikker yderdør har to låse, som gerne skal være borebeskyttede og have en høj dirke- og kopieringssikkerhed. Både døre og karme skal være solide og sikre.

Der er meget, du selv kan gøre. Monter for eksempel et sikkerhedsslutblik på karmens inderside, forstærk karmen med en lille jernplade eller monter et profiljern. På stopindbrud.dk er der konkrete anvisninger til, hvordan du gør.

Vinduer i stueplan er lette indbrudsveje, så sørg for, at de har solide hasper, helst med særlige haspesikringer. Det samme gælder kældervinduer. Hvis de ikke behøver at kunne åbnes, kan du skrue dem fast med vinkelbeslag eller forsyne dem med jernstænger eller gitre.

Læs også: Overvejer du at sætte overvågningskamera op i dit hjem?

6. Tøm tyvens skatkammer

Lykkes det først tyven at komme ind, går jagten på let omsættelige genstande. Nummer et er smykker, ure og kontanter, så sørg for at gemme den slags godt af vejen. Af en eller anden grund vælger mange at opbevare arvesmykker og andre dyre smykker i soveværelset, der af samme årsag indimellem får betegnelsen “tyvens skatkammer”. Gem det, du er glad for, på det mest underlige sted, du kan komme i tanke om.

De næstmest populære tyvekoster er computere, tablets og mobiltelefoner. Gem derfor også den slags godt væk, når du er bortrejst. Du kan også vælge at benytte dig af en af de forskellige mærkningsordninger, som gør det vanskeligere for tyvene at omsætte dine ejendele og lettere for politiet at hjælpe dine ting tilbage til dig.

7. Test din bolig på nettet

stopindbrud.dk kan du teste, hvor indbrudssikker din bolig er. Portalen er skabt af Det Kriminalpræventive Råd, forsikringsselskabernes erhvervsorganisation Forsikring & Pension og brancheforeningen SikkerhedsBranchen, og her kan du hente en masse gode og konkrete råd til, hvordan du bedst undgår indbrud. Andre gode hjemmesider er dkr.dk og forsikringogpension.dk.

Læs også: Hvor galt står det til med indbrud i Danmark?

Tekst  Karin Wain

Foto  Getty