Hvor galt står det til med indbrud i Danmark?

Danmark har været et af de mest indbrudsramte lande i Europa. Især i årene 2006-2009 var der en mærkbar stigning i indbrud i private hjem og virksomheder, hvor man i 2009 målte 48.614 indbrud i danske hjem og ca. 38.000 indbrud i virksomheder og forretninger.

De seneste år har der dog vist sig en positiv tendens og en udvikling, der tegner lyst på indbrudskurven. I 2014 havde vi i Danmark det laveste antal indbrud i 7 år. Her var der tale om 36.628 registrerede indbrud hos private, og det var et fald på 12,5 % set i forhold til året før og 25 % set i forhold til 2009, som var indbrudstyvenes år. Virksomhederne slap også med en væsentlig lavere indbrudsrate, som lå på ca. 18.000 indbrud.

Indbrud i sæsoner og politikredse

Julen er traditionelt set højsæson for ubudne gæster. I juledagene har indbrudstyvene arbejdsro, mens familierne er samlet, og mange boliger står tomme. I 2014 blev der registreret 1892 indbrud, men selvom tallet var højt, er det ingenting målt til året før, hvor indbrudstyvene var på spil 2701 gange i juledagene.

Det største fald i indbrud over året blev registreret i Bornholms- og Sydøstjyllands politikredse i 2014. Fordelt over hele året er der størst risiko for indbrud i større bysamfund og forstadskvarterer, så politikredsen Nordsjælland er blandt andre et populært sted for indbrudstyve.

Læs også: Få mere fart på dit internet

Forebyg indbrud

Som husejer kan man selv gøre en række ting for at forbygge indbrud. Blandt andet Nabohjælp har de seneste år vundet frem på de danske villaveje, hvor naboerne er opmærksomme på hinandens huse, når de står tomme i eksempelvis ferier. Opmærksomme naboer kan forbygge op til hver fjerde indbrud, og nabohjælpen skaber tryghed i hjemmene. Som husejer kan man også sørge for at gøre boligen synlig fra vejen og have god belysning omkring boligen, når man ikke er hjemme.

Læs også: Har du intelligent belysning i din bolig?

Alarm- og sikkerhedsmaærkning