Overvejer du at sætte overvågningskamera op i dit hjem?

Vælger du at sætte overvågningskamera op i dit hjem, har du ikke bare øget mulighed for at afværge og opklare indbrud – du får også et hav af nye muligheder for at holde styr på hus og have.

Hører du til dem, der hvert år ved denne tid overvejer, om du skal have sat overvågningskamera op på grunden for at undgå indbrud i den kommende juleferie? Men tvivler du stadig på, om det er en investering, der kan betale sig?

Så hjælper det måske at tænke på, at et godt kamerasystem forbundet med din smartphone også giver mulighed for meget andet end at afsløre indbrudstyve på fersk gerning .

Som husejer kan du med et overvågningskamera følge med i, hvad der sker inde og ude, både når du er væk hjemmefra, og når du er hjemme og slapper af i sofaen eller har travlt med græsslåmaskinen. Tjek her de 6 bedste bonuseffekter ved at supplere alarmsystemet med et eller flere kameraer.

Læs også: Har du intelligent belysning i din bolig?

Øget tryghed

Med et kamera ved hoveddøren kan du altid tjekke din telefon og se, hvem der ringer på, før du åbner døren. Det giver øget tryghed, hvis det fx ringer på sent om aftenen, eller når børnene er alene hjemme. Det er også rart at kunne tjekke, at den lyd, man pludselig kan høre, mens man sidder i sofaen og ser gyserfilm, stammer fra en ræv og ikke en hjemmerøver.

Følg med i havens liv

Et overvågningskamerakamera, der registrerer bevægelse og optager, når der sker noget i haven, er en fantastisk måde at nyde dyrelivet på. Montér et kamera tæt ved indgangen til dit fuglehus, eller ret kameraet mod græsplænen, så du kan følge med i hjortenes færden i haven.

Overvågningskamera i hjemmet

Stop vandskaden

Hvis du er så uheldig at få vand i kælderen med jævne mellemrum, kan det være trygt at have et overvågningskamera installeret dernede. Det kan godt være, at solen skinner fra en skyfri himmel på Gran Canaria, men mens du nyder en kølig drink ved poolen, kan himmel og jord sagtens stå i ét på villavejen derhjemme. Et hurtigt tjek på din smartphone kan give dig ro i sindet, så du kan læne dig tilbage og nyde ferien i fulde drag.

Læs også: Så mange danskere har sikret deres bolig mod indbrud

Hjælp din bedste ven gennem dagen

Hvis din hund fra tid til anden er så ked af at være alene hjemme, at den raserer huset eller hyler og gør så højt, at naboerne klager, kan du følge med i dens hverdag med et videokamera, der også optager lyd. Du kan måske løse problemet, hvis du kan se, hvornår den uønskede adfærd finder sted, og hvad der forårsager den. Der kan være en helt enkelt løsning, men det kræver jo, at du ved, hvad der foregår, når du ikke er hjemme.

Tjek huset, før børnene kommer hjem

Når dine børn er store nok til at gå alene hjem fra skole, er det rart at vide, at alt er, som det skal være, når de sætter nøglen i døren. På din smartphone kan du sikre dig, at der ikke har været ubudne gæster i løbet af skoledagen. Det er aldrig rart at komme hjem til et hus, hvor der har været indbrud, men tanken om, at dit barn kommer hjem, mens tyvene stadig er på besøg, er særligt ubehagelig.

Hold styr på teenage-festerne

Er børnene blevet teenagere, kan du være helt sikker på, at de gerne vil holde fest, når du ikke er hjemme. Måske bør du ikke følge med i, hvor meget din teenager nupper fra barskabet – men hvis der pludselig kommer gæster, der ikke er inviteret, eller hvis der er områder i huset, hvor gæsterne ikke er velkomne, kan du skride ind, hvis festen udvikler sig på en måde, som dine børn ikke selv kan håndtere. Husk at aftale indbyrdes i familien, hvornår og hvordan kameraerne bruges, og fortæl også gæsterne, at der er kameraer i huset.

Kilde: Thomas Rieck, Alarmkompagniet

Læs også: Eksperter skeptiske over for lovkrav om indbrudssikring

Vælg det rette udstyr

For ca. 3000 kr. kan du komme godt i gang med kameraovervågning af din ejendom, hvis du vil have et system uden abonnement.

Hvis du vælger et system med udrykning, tilbyder vagtselskaberne ofte at montere kamerasystemet i dit hjem, og elektronikken er tit billigere i indkøb på denne måde. Men husk at regne den månedlige udgift med – typisk mellem 200 og 500 kr. om måneden – når du sammenligner med et system uden abonnement.

Prisen på udstyret afhænger i høj grad af den billedkvalitet, du ønsker. Jo bedre billedkvaliteten er, desto større er chancen for, at en tyv kan identificeres, og desto flere muligheder er der for brug af videobillederne til mere end indbrudssikring.

Thomas Rieck fra Alarmkompagniet, der har 20 års erfaring med indbrudssikring.

anbefaler, at man vælger kameraer, der optager i HD, og som kan optage med infrarødt lys, så man også får gode billeder i mørke.

Hvad siger loven om overvågningskamera?

Ifølge tv-overvågningsloven må man gerne videoovervåge sin egen grund, så længe man ikke filmer vejen eller andres ejendom. Dog skal man skilte med, at man bruger overvågningskamera, hvis man filmer på almindeligt tilgængelige områder som fx omkring postkassen eller skraldespanden, hvortil andre mennesker har adgang.

Hvis man filmer inde i sit hus, skal man gøre fx rengøringshjælp eller babysitter opmærksom på det. Persondataloven siger, at man skal slette optagelserne efter højst 30 dage.

Derimod er det ifølge persondataloven ikke tilladt at offentliggøre video eller billeder af andre mennesker uden deres samtykke. Du må altså ikke lægge billeder af en indbrudstyv på Facebook, men kun give billederne videre til politiet. Offentliggør du dine optagelser, risikerer du at blive straffet med bøde eller fængsel.

Læs også: Den store forårsrengøring i haven går ud over dyrene