Vi har større risiko for digitale indbrud end fysiske indbrud

Digitale indbrud har for længst overhalet fysiske indbrud i antal. Og danskerne er bekymrede for den nye trussel, men ved alligevel ikke om forsikringen dækker.

Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har udført for Codan.

Risikoen for it-kriminalitet er efterhånden blevet en del af hverdagen i Danmark. En ny undersøgelse fra Codan viser, at hver tredje har været udsat for virus, mens hver tiende har været udsat for hacking eller phishing. Den seneste samlede opgørelse over it-kriminalitet i Danmark fra 2014 viste, at 150.000 danskere dette år blev ramt af digitale forbrydelser. Til sammenligning var der året efter 33.200 fysiske indbrud i Danmark, det laveste antal i ni år.

Læs også: Din unge alder kan betyde en langt dyrere bilforsikring

2/3 er bekymrede for digitale indbrud

Stigningen i tilfælde af it-kriminalitet har resulteret i stor bekymring blandt danskerne. To tredjedele (66 procent) angiver i Codans undersøgelse, at de er bekymrede eller meget bekymrede for hacking/phishing, mens lidt mere end halvdelen af danskerne er bekymrede eller meget bekymrede for identitetstyveri. Den bekymring mærker man også hos Codan:

“Vi oplever som forsikringsselskab stort fokus på dette område, og de nye former for kriminalitet er med til at omdefinere, hvad vi skal hjælpe kunderne med. Ved et traditionelt indbrud eller tyveri består den største del af hjælpen i økonomisk erstatning. Ved de nye former for digital kriminalitet har ofrene ofte mere brug for ekspertrådgivning eller teknisk assistance til at få udredt situationen. Og så kalder stigningen i it-kriminalitet på en stor forebyggelsesindsats. Vi tilbyder nu eksempelvis vores kunder en særlig boks, der kan stoppe virus og forsøg på hackerangreb allerede ved familiens WiFi,” forklarer Camilla Amstrup, privatkundedirektør i Codan.

Læs også: Er havemøblerne dækket af min forsikring?

Ved ikke hvordan de er dækket

I dag er det mere sandsynligt at blive ramt af identitetstyveri end et almindeligt indbrud. Alligevel ved næsten to tredjedele (63 procent) ikke, om deres nuværende forsikring dækker ved et identitetstyveri. Og kun lidt mere end halvdelen (55 procent) ved, at banken dækker tabet, hvis de bliver udsat for indbrud i deres netbank.

“Mange er stadig usikre i forhold til, hvordan de skal håndtere it-kriminalitet. Folk er generelt stadig mere bevidste om fysiske skader. Det er nemmere at forholde sig til risikoen for en knust rude end risikoen for, at ens personlige data kan blive taget som gidsel med krav om løsepenge – selv om den digitale trussel ofte kan være ligeså alvorlig og i mange tilfælde værre. Vi har som forsikringsselskab en stor opgave i at uddanne danskerne i, hvordan de bedst kan forhindre it-kriminalitet, og hvordan de er sikret bedst muligt, hvis de skulle blive ramt,” slutter Camilla Amstrup.

Codan igangsatte den 20. marts 2017 en indsats for at informere danskerne om it-kriminalitet og give gode råd til, hvordan man kan sikre sig selv og sin familie.

Læs også: Stor prisforskel: Se, om du betaler for meget i husforsikring

Udvalgte resultater fra Codans undersøgelse

  • Hacking/phishing er den største bekymring blandt danskerne. 66 procent er bekymrede eller meget bekymrede. Kun godt hver tiende (9 procent) har været udsat for det.
  • 58 procent er bekymrede eller meget bekymrede for virus. 33 procent har været udsat for virus.
  • 52 procent er bekymrede eller meget bekymrede for identitetstyveri. 1 procent har være udsat for det.
  • 41 procent er bekymrede eller meget bekymrede for netbankindbrud. 4 procent har været udsat for det.
  • Næsten to tredjedele (63 procent) ved ikke, om deres forsikringer dækker identitetstyveri.
  • Kun lidt mere end halvdelen (55 procent) ved, at banken dækker tab ved indbrud i netbank.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet Epinion. Der er i alt gennemført 1.141 CAWI-interview i 2017.

Læs også: 7 tips til at undgå indbrud i julen