10 stærke råd, hvis du overvejer at anskaffe solcelleanlæg

Det er stadig en god investering at installere solcelleanlæg på boligen – både for pengepungen og for miljøet. Efter det store boom i 2012 er markedet igen kommet i gang – ikke mindst på grund af gode tilskudsordninger og de nye hybridanlæg med batterilager. Denne artikel omhandler, hvordan du udvælger din solcelleleverandør.

1. Få flere tilbud hjem og vurdér dem mod hinanden

Hvordan er tilbuddet udarbejdet? Hvor hurtigt kom tilbuddet? Hvis det tager lang tid at få tilbuddet, så tænk hvor lang tid det kan tage at få opsat og serviceret anlægget. Er der fyldestgørende beregninger og dokumentation med eller er det kun komponentpriser? Undersøg om priserne kan sammenlignes direkte (komponenter, montage, kørsel, tilslutning osv.) Husk at pris og kvalitet oftest hænger sammen.

2. Beregner leverandøren anlægget?

Hvis der er udført beregninger på anlægget, gælder det så for din adresse og din tagflade, eller blot for et ”gennemsnitshus i Danmark”? Tager anlægsøkonomien fx højde for dit konkrete forbrug i løbet af året?
Hvis tilbuddet og beregningerne er gennemarbejdet, så er anlægget sandsynligvis også, og leverandøren har de nødvendige kompetencer til at finde den bedste løsning og rådgive dig.

Læs også: Fremtidens solcelletag er her allerede

3. Overvej et solcelleanlæg med batteri

Overvej et hybridsolcelleanlæg med batterilager, som kan gemme solenergien til natten. På den måde bruger du mest mulig af dit ”eget” solstrøm, og køber mindst muligt fra elværket. Anlæggene kaldes hybrid solcelleanlæg og er blevet meget populære, da de som regel har en bedre totaløkonomi. Vær ekstra forsigtig med valget af leverandør af hybridanlæg, da disse anlæg kræver mere viden og erfaring. Her er det endnu vigtigere at få dokumenteret antal referenceanlæg.

Hybridanlæg med batteri

De nye hybridsolcelleanlæg med batterilager kan gemme solenergien til natten. Det giver ca. 40% bedre totaløkonomi sammenlignet med almindelige anlæg.

4. Leverandørens erfaring og kompetencer

Hvor mange anlæg har leverandøren opsat? Og i hvor mange år har de leveret solceller? Hvor mange ansatte er der? Det kan have en betydning for, om der faktisk er de nødvendige kompetencer tilstede blandt medarbejderne.

5. Er virksomheden ”sund” og har en god økonomi?

Nyhedssiden ingeniøren.dk har referencer til forskellige leverandører. Vurder om de forskellige leverandører er i stand til at indfri de lovede garantier, og om du tror de eksisterer til at kunne servicere dit anlæg fremover. Du kan nemt få et indblik i virksomhedens økonomi på hjemmesiden: www.proff.dk

Læs også: Sådan søger du om tilskud til solcelleanlæg – trin for trin

6. Har leverandøren dokumenterede referenceanlæg?

Det er nemt at love guld og grønne skove i salgsmaterialet, men det er straks sværere at etablere komplette solcelleanlæg til alle kunders tilfredshed. Derfor er det en god ide, at studere leverandørens referenceanlæg og referencehistorier, og det giver også en ide om hvor mange anlæg leverandøren reelt har etableret.

7. Yder leverandørens solcelleanlæg som de skal?

Undersøg om der findes en historisk ydelsesstatistik over en række af leverandørens solcelleanlæg. Kan de ikke dokumentere dette, så går de måske ikke op i kundernes afkast, ellers kan de ikke beregne, hvad anlægget burde yde.

8. Fokuserer leverandøren på solceller?

Nogle leverandører udbyder et stort udvalg af produktmærker, hvilket kan lyde besnærende. Men pas på – det kan være svært at oparbejde den nødvendige erfaring, hvis man kun sælger få styk af hver enhed ud af et bredt udvalg.

Fejl i tag

Så galt kan det gå, hvis du vælger den forkerte leverandør. Dette tag bliver utæt med stor risiko for efterfølgende råd og svamp.

9. Benyttes faste montører?

Spørg ind til om virksomheden benytter egne montagefolk eller faste teams. Nogle leverandører skifter imellem forskellige eksterne montører afhængig af pris og udbud, og disse når ikke at oparbejde den nødvendige erfaring. Desuden har montørerne muligvis ikke den samme ansvarsfølelse, hvis de ikke indgår i et fast partnerskab med leverandøren. Så tænk over, hvem du gerne vil have til at udføre arbejdet på din bolig.

Læs også: Placering og vedligehold af solceller

10 Komponentkvalitet og garanti

Vurdér kvaliteten af de tilbudte komponenter. Er det store virksomheder der står bag? Og er der styr på garantiordningerne? Har panelerne lineær ydelsesgaranti og plus tolerance? Der er som regel sammenhæng mellem pris og kvalitet. Som rettesnor kan du fx bruge Bloomberg’s liste over de 10 største ”Tier 1” solcelleleverandører (alfabetisk orden):

Læs også: Mere støtte til solceller