At skifte tag er et omfattende indgreb på boligen, men faktisk skal der ikke så meget til at styre uden om de værste faldgruber. Vi giver dig tre simple trin til at komme sikkert i hus med dit tagprojekt.

Er du som de fleste andre husejere, har du ikke særlig stor erfaring med at købe nyt tag. Der er typisk noget, vi kun skal gøre max 1-2 gange i en hel livstid, og derfor kan det synes uoverskueligt at tage stilling til de mange spørgsmål om materialer, konstruktion og gældende kommuneregler.

Den gode nyhed er, at det faktisk er en stor fordel at have en ydmyg tilgang til opgaven frem for kækt at tro, at det kan man da sagtens finde ud af på en halv eftermiddag – plus det løse. For vel er det ikke ligefrem raketvidenskab at skifte et tag, men der er alligevel mangt og meget, der kan spænde ben for et godt resultat, pointerer Allan Malskær, der er formand for Parcelhusejernes Landsforening:

“Det er en jungle af en anden verden at få lagt nyt tag, så det gælder om at have styr på kvaliteten. Ét er en dør, der binder, men det kan være rigtig svært at sælge et hus, der har problemer med taget,” siger han.

Heldigvis skal du kun følge tre helt basale trin for at undgå de værste faldgruber og komme sikkert igennem dit tagprojekt: vælg den rette håndværker, søg rådgivning og hav styr på dine papirer.

Vælg den rette håndværker

Først og fremmest gælder det om at vælge en dygtig leverandør.

“Når det gælder noget så vigtigt som tagfladen, skal man have en rigtig god grund til ikke at vælge en håndværker, der er medlem af Dansk Byggeri, Dansk Håndværk eller Danske Tagdækkermestres Brancheforening,” siger Allan Malskær.

Fælles for de tre organisationer er, at der med medlemsskabet følger en garantiordning, som kommer dig til gode, hvis arbejdet ikke udføres ordentligt.

Læs også: 7 spektakulære tage

Søg rådgivning

Næste trin er at alliere sig med en uvildig rådgiver, der ved, hvad han taler om – og det må meget gerne være en rådgivende ingeniør, der også er Energivejleder.

Nyt tag kan involvere forandringer af tagkonstruktionen, det stiller krav til isolering og ventilation, kræver viden om rette hældning og optimal afledning af vand og kræver storm- og insektsikring.

Og så er det vigtigt at huske, at tagdækningen skal passe til den eksisterende bygnings udseende og bæreevne og i øvrigt være produceret, så den matcher det danske klima. Og du skal også anmelde den til kommunen. Og…. Og… Og…

Ifølge fagekspert hos boligejernes videncenter Bolius Ole Vedsted skal du derfor ikke forsøge at spare penge ved selv at stå for al planlægningen: “Mange vil formodentlig påstå, at det ikke er stor videnskab at lægge tag. Men der er rigtig mange faldgruber, og nyt tag er for de allerfleste en stor investering i forhold til husets værdi. Derfor vil jeg til enhver tid anbefale boligejere, der skifter tag, at alliere sig med en rådgiver,” siger han.

Hav styr på papirerne

Endelig er det meget vigtigt at have orden i dokumentationen. Både ved indgåelse af håndværkeraftalen, ved udarbejdelsen af en arbejdskontrakt, ift forsikringsselskabet, over for kommunen og ved eventuelle erstatningssager, siger Allan Malskær fra Parcelhusejernes Landsforening:

“Hvis der opstår en skade eller mangel, må du aldrig nøjes med en telefonopringning. Det gælder om at kunne dokumentere en skriftlig henvendelse og holde godt styr på papirerne.

Læs også: Dine vinduer skal passe til husets stil

Eksperternes bedste råd

Tagpap

Vælg en håndværksmester, der er medlem af Danske Tagdækkermestres Brancheforening og deres garantiordning.

“Det er min klare erfaring, at der er markant forskel på et tag lavet af en tømrer og et, der er udført af et medlem 
af tagdækkermestrenes brancheforening. Kvaliteten er simpelthen højere, og du er sikker på, at virksomheden har de rette kompetencer,” siger Ole Vedsted-Jakobsen, der er fagekspert hos boligejernes videncenter Bolius.

Samtidig er tagbranchens håndværksmestre omfattet af en udvidet garanti, som kommer dig som boligejer til gode, hvis noget går galt.

Tegl, betontegl og skifertage

Når du nyetablerer et tungt tag af 
tegl eller skifer på dit hus, skal der samtidig etableres et undertag. 
Op mod 80 procent vælger et undertag
 af en slags tekstildug. Den har imidlertid en meget ringere holdbarhed end den 
tegl eller skifer, der lægges ovenpå, og
det forringer tagets samlede holdbarhed. Løsningen er at etablere et fast undertag af tagpap, der langt bedre matcher teglenes levetid på 50 år eller mere. “Jeg har set en række virkelig grelle tilfælde, hvor undertaget var gået fuldstændig 
i opløsning efter bare 12-14 år. Det er helt håbløst. Det kan gøre processen 15-30 procent dyrere, at forsyne dit tag med et fast undertag, der er lavet af tagpap. Men det sikrer til gengæld dit tag en samlet levetid, der er op mod dobbelt så lang, som hvis du vælger et undertag af tekstildug,” siger Ole Vedsted-Jakobsen fra Bolius.

Tegl og skifer kan i sig selv have en levetid på op mod 100 år, men det kræver, at produktet er produceret i Danmark eller Norden, så du er sikker på, at de er beregnet til vores kolde og våde klima.

Stål, eternit
 og grønne tage

Vær opmærksom på, at reglerne for efterisolering,
der lever op til nutidens krav, også gælder for disse typer
 af tagdækning. Samtidig er
 der ofte helt særlige krav til tagets hældning, etablering 
af undertag med mere.
“Det er altid en god ide at tjekke henvisningerne på de datablade, der hører til den enkelte type tagdækning. Hvis tømreren siger, at det ikke er nødvendigt at holde sig til anvisningerne, bør du holde fast i databladets informationer, for ellers dækker produktgarantien ikke, hvis der opstår et problem,” siger Ole Vedsted-Jakobsen fra Bolius.

Tjek på tagskiftet

Vælg altid en håndværker, der er medlem af Byg Garanti­ ordningen eller Tagbranchens Garantiordning.

✔ Hent hjælp hos en rådgivende ingeniør. Der er mere at holde styr på, end du tror.

✔ Sørg altid for at hente refe­ rencer fra såvel den håndværker som den rådgiver, du vælger.

✔ Husk at tegne en entreprise­ forsikring, inden arbejdet
går i gang. Som bygherre
står du med ansvaret.

✔ Hold styr på papirerne og henvend dig altid skriftligt, så du kan dokumentere eventuelle klager.

✔ Tegn en kontrakt med hånd­ værkeren, inden arbejdet går
i gang. Så er linjerne klare,
og du er bedst stillet.

✔ Følg anvisningerne på den enkelte tagtypes datablad – hvis du indvilger i, at håndværkeren gør noget andet end det anbe­ falede, er det som bygherre dit ansvar, hvis noget går galt.

Kilder: Parcelhusejernes Landsforening og Bolius – Boligejernes Videnscenter

Læs også: Forsigtig fornyelse af et typehus

Tekst  Karin Wain

Foto  Getty Images