Et gennemtæret tag kan sammenlignes med en utæt vandhane.

Og utæthederne kan give skader på selve tagkonstruktionen, hvis vand og fugt gennem længere tid får lov til at trænge ind.

Derfor er derfor en god ide at tjekke dit tag regelmæssigt

Det er det vigtigt, at du mindst to gange om året kigger dit tag efter i sømmene – og også kigger efter skader, hvis det har været kraftigt stormvejr.

Det skal du kigge efter

Løse eller knækkede tegl, revnet tagpap og afskallede plader kan man se med det blotte øje.

Mørtelunderstrygninger, der falder ud, misfarvninger og tagflader, der buer nedad, bør også få alarmklokkerne til at ringe.

Men det, du skal være særligt opmærksom på, er mos. Selv et lille grønt område kan have lange tråde ind under taget, hvor der kan ledes vand igennem. Et godt fif er at skaffe en kikkert, så du slipper for at skulle hele taget rundt for at finde de små defekter.

Læs også: Undertag

Tjek med en fagmand

Du kan forlænge dit tags levetid ved jævnligt at tjekke tagrummet for fugt – om vinteren også for fygesne.

Taget bør renses for snavs, alger og mos én gang om året, så der ikke kommer fugt og frostskader. På den måde kan det holde i rigtig mange år; men på et tidspunkt vil det være så nedslidt, at du skal skifte det.

Det kan være svært at gennemskue om taget skal udskiftes, repareres eller blot trænger til en grundig afrensning. Få en fagmand til at kigge taget igennem, for han kan vurdere, om det overhovedet kan betale sig at forsøge at reparere det.

Mange virksomheder tilbyder et gratis tagtjek.

Beregn selv prisen

Når du skal finde prisen for det nye tag, skal du have tjek på både antallet af kvadratmeter og tagets hældning. Når du har de to ting på plads, kan du på mange hjemmesider taste det hele ind i en tagberegner og få en cirkapris.

Tagets levetid

Hvor hurtigt et tag bliver slidt ned afhænger både af beliggenhed, tagets hældning og materiale. Hvis taget behandles godt, bør det kunne holde i lang tid. Her får du en ide om den forventede levetid på de forskellige tagtyper.

Tagpap 30-40 år

Stråtag 20-40 år

Kobbertag 80-100 år

Eternitplader 30-40 år

Skifer 30-40 år

Stålplader 40-50 år

Tegl 50-70 år

Zink 40-80 år

Læs også: Kunstgræs i stedet for mos?