Løber du slalom mellem spandene på stuegulvet, når det drypper fra himlen, er det nok på høje tid at tænke på at anskaffe et nyt tag. Det lyder besværligt og dyrt, men måske behøver du ikke skifte hele taget. En alternativ løsning kunne være at lægge et ståltag oven på det gamle.

De fleste har prøvet at sidde i et skur med ståltag, hvor regnen trommer. Hyggeligt hvis man er i et kolonihavehus, eller hvis det er en mild sommerregn. Men knap så hyggeligt hvis det larmer, så man næsten ikke kan høre, hvad man selv tænker, hver gang regnen bryder løs over helårshuset.

Men sådan er det faktisk heller ikke længere, hvis man investerer i et ståltag, selv om myten lever i bedste velgående. I dag vil de fleste ståltage blive lagt på et normalt isoleret hus, og dermed forsvinder trommelyden – du vil stadig kunne høre, at det regner, men ikke mere end på mange andre typer af tag. Desuden kan du vælge et ståltag, der er lyddæmpet, så er du helt sikker på, at det ikke trommer højlydt i uvejr.

Læs også: 3 trin til dit nye tag

Lad det gamle tag ligge

Er dit gamle tag af tagpap, bølge- eller skifereternit, kan du med fordel lade det ligge og lægge et ståltag ovenpå. Hvis du vælger den løsning, skal du sikre dig, at hældningen er stor nok, for ellers risikerer du, at der dannes kondens mellem de to tage.

Netop hvis dit gamle tag er af skifer eller bølgeeternit, er der mange penge at spare, for det kan være meget dyrt at skaffe sig af med eternittag.

Det er dog ikke kun selve tagtypen, der er afgørende for, at ståltage er billige i forhold til andre typer tag. Det, du sparer penge på, er, at det er forholdsvis nemt og overskueligt at lægge på – og ikke mindst at du ofte kan spare penge, fordi det gamle tag i mange tilfælde kan blive liggende nedenunder.

metrotile_montage tag på tag

Tjek garantien

Vil du sikre dig, at du får et ståltag, der ikke bare ser godt ud, men også opfylder dine forventninger om kvalitet og holdbarhed, skal du tjekke, hvad garantien dækker. Flere af de ståltage, der forhandles på det danske marked, har nemlig en undtagelse i garantien, der betyder, at de ikke dækker, hvis du bor i kystnære områder.

Problemet er, at nogle ståltag kan ruste, hvis de udsættes for havgus og kystens barske vejr. Bor du i nærheden af kysten, bør du derfor vælge et tag, der har fået en overfladebehandling, der gør, at taget ikke ruster, forklarer Thomas Culmsee, koordinator ved Jydsk Tagteknik.

Der kan også være forskel på, hvor lang tid garantien dækker. Du bør i det hele taget læse garantien godt igennem og tjekke, hvad det egentlig er de enkelte producenter stiller garanti for. Det varierer nemlig meget.

Maling og blanke tage

Har du bestemt dig for et ståltag og gerne vil have, at det ser pænt ud i mange år, anbefaler Thomas Culmsee, at du tjekker overfladebehandlingen grundigt. “Du bør spørge ind til, hvilken coating taget har. Hvis det bare er maling, risikerer du, at den skaller af. For at malingen skal være holdbar, bør det være pulverlakering som det, man bruger på biler eller køleskabsdøre, for det skaller jo heller ikke af,” forklarer han.

Og netop malingen kan være et problem, hvis taget bliver for blankt. Thomas Culmsee forklarer, at en del kommuner kun vil tillade maling op til glans 25. “Det kan være et stort problem, fordi de fleste blanke tage har minimum glans 30.

Vi anbefaler altid, at man tjekker med kommunen og også med den lokale grundejerforening, hvilke regler der gælder. Og det er ikke nok at kigge på naboerne, for måske har de bygget ulovligt,” forklarer han.

Hvis du vælger et ståltag, kan du til gengæld glæde dig over, at du fremover ikke behøver at bekymre dig om alger og mos. De kan nemlig ikke sætte sig fast på den glatte overflade.

unnamed

Læs også: Renovering af facade

Gode råd når du lægger nyt tag

De mest rutinerede håndværkere kan lægge et ståltag på et standard parcelhus på to-tre dage. Fire dage hvis det gamle tag skal pilles af først.

Når det nye tag lægges, skal du huske at beregne omkring 20.000 kroner til nye tagrender. De skal altid skiftes, når du ændrer tagtype.

Et standard tag inklusiv håndværkerløn og alt det løse koster omkring 130.000 kroner. Men prisen varierer, så det er svært at give en konkret pris, derfor har mange firmaer en prisberegner på deres hjemmeside.

Vælg altid en håndværker, der er autoriseret og medlem af garanti-ordningen BYG. Når du får lagt nyt tag oven på det gamle, skal der tages hensyn til tagets hældning. Din håndværker bør have helt styr på, hvor stor en hældning, der er nødvendig.

Tekst  Jette Damgaard

Foto  Metrotile og Gettyimages