Hvordan din terrasse skal se ud, afhænger af både huset, grunden og familiens vaner. Få Danske BoligArkitekters bedste råd og få din terrasse til at passe til netop dit behov.

Når temperaturerne begynder at stige, vil flere af os gerne nyde tiden udenfor. Skal måltiderne eller aftenerne med familien ske udendørs til sommer, er terrassen det helt oplagte sted.

De fleste terrasser bliver brugt til mange forskellige ting. Derfor er der også flere af os, der ønsker at tilpasse den, så den passer perfekt til vores behov og brug af den.

Læs også: Typiske fejl, når du laver terrasse

1. Privat hule

Særlig velegnet til

Nybyggergrunde

Snup idéen

Nybyggergrunde er ofte meget åbne uden træer eller andre afskærmende planter i nærheden. Der går typisk 5-10 år, før haven er vokset så meget til, at man ikke føler sig eksponeret for naboer og forbipasserende. I denne villa er facaden trukket tilbage, så der opstår et privat og intimt rum. Har du ikke mulighed for at bygge det private uderum ind i huset, kan du afskærme terrassen ved hjælp af grønne klatreplanter, der kravler på et lodret espalier eller et system af wirer.

Bonusinfo

Terrasser med stenbelægning fungerer næsten som en terrassevarmer, da fliserne holder effektivt på varmen og frigiver den gradvist, i timerne efter at solen er gået ned.

2. Nyd solen i flere niveauer

Særlig velegnet til

Huse på en skrå eller ujævn grund og boliger med kælder eller mulighed for udsigt.

Snup idéen

Tænk i zoner, solens bevægelse over himlen og vindretningen. Med en terrasse i flere niveauer får du nemlig naturligt mulighed for mange små, hyggelige og intime terrasser i stedet for én stor, hvilket du kan udnytte til altid at have en plads med sol, skygge eller læ alt efter behov. Har du kælder, så grav terrassen ned i niveau, så du får mulighed for et stort vindue eller måske en udgang. På den måde løser du også lysmanglen her.

Bonusinfo

Skærmvægge og træer/planter er med til at afgrænse og skabe rum. Placér dem tæt på boligen, og skab derved et intimt og privat uderum. Et espalier er en genial skyggegiver frem for et massivt tagudhæng. Planterne får blade, der giver skygge om sommeren, mens de falder af om vinteren, når solen er efterspurgt og gerne må kigge ind i huset. Læg desuden mærke til de grønne planter, der er bygget ind i terrassens afskærmende vægge. Det ser godt ud, er pladsbesparende og sparer dig for væltede krukker.

Læs også: Hvidt hus med stramme linier i ældre villakvarter

3. Kølende, rislende vandhul

Særlig velegnet til

Moderne huse med store glaspartier, hvor det smukke vandspejl også kan nydes indefra og samtidig give spændende lysrefleksioner i loftet.

Snup idéen

Et vandspejl reflekterer himlen og omgivelserne og fungerer samtidig som en naturlig vejrindikator. Selv den mindste smule vind kan aflæses som krusninger i vandoverfladen, og regner det, afsløres det straks som dråber i vandspejlet. Samtidig kan et bassin på terrassen køle dejligt i sommervarmen.

Bonusinfo

Skab harmoni mellem lodrette og vandrette flader ved at vælge materialer, der harmonerer. Her har arkitekten kombineret terrassens sølvgrå cedertræ med hårdbrændte facadetegl, der ligger inden for den samme gråtoneskala.

4. Dekorativt himmelkig

Særlig velegnet til

Huse med fladt tag, fx parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne, eller huse, som har et stort tagudhæng og problemer med manglende lys.

Snup idéen

Det er skønt med læ og tørvejr på terrassen. Men desværre stjæler en overdækket terrasse ofte en masse dagslys – særligt inde i boligen. Med et ovenlys i taget får du det bedste fra flere verdener: tørvejr på terrassen, et smukt kig op til himlen og masser af lys. Vær dog opmærksom på, at tagudhænget er så stort, at det stadig giver skygge, for ellers beskytter det kun mod regn. Du kan evt. lave flere små huller frem for ét stort.

Bonusinfo

Vælg hærdet glas til ovenlyset frem for mælkehvide plastplader. Det giver mest dagslys og det smukkeste resultat.

5. Ram terrassen ind

Særlig velegnet til

At skabe intimitet på en stor terrasse.

Snup idéen

Den murede ramme om terrassen er det perfekte sted at plante skyggegivende klatreplanter. Rammerne virker næsten som vægge og gør oplevelsen af terrassen mere intim. Rammerne kan også bruges til ophængning af belysning, en hængekøje eller gynger til børnene.

Bonusinfo

Vær opmærksom på, at ikke alle huse kan bære modspillet fra den rammeagtige konstruktion. Få gerne en arkitekt til at tegne en velproportioneret løsning, der passer til husets arkitektur.

Læs også: Godt gang i dansk nybyggeri

6. Indbygget ‘drypbakke’

Særlig velegnet til

Huse og grunde, der har mindre terrænforskelle.

Snup idéen

Er der en højdeforskel imellem gulvniveauet i stuen og græsset i haven, er det oplagt at udnytte den til at lave spændende materialeovergange mellem terrassen og haven. Her er der lavet en praktisk ‘drypbakke’ af strandsten langs tagudhænget, der samtidig fungerer som en smuk indramning af træterrassen.

Bonusinfo

Husk at montere en ukrudtsdug, før du lægger strandstenene, og også gerne en barriere ud mod græsset. Ellers vil der hurtigt komme ukrudt mellem stenene, og græsset vil brede sig.

7. Skybrudssikker terrasse

Særlig velegnet til

Gårdspladser foran ældre huse eller som japansk inspireret gårdhave til moderne boliger.

Snup idéen

En terrasse af perlegrus er nem og hurtig at anlægge. Du kan bruge kantprofiler af fladjern til at holde styr på afgrænsningen af selve terrassen. Terrassetypen er fremragende som klimasikring omkring boligen, da småstenene sikrer en hurtigere nedsivning af regnvand end en traditionel stenbelægning.

Bonusinfo

Terrassen kræver en del vedligeholdelse, da ukrudtsfrø hurtigt får fat og spirer mellem stenene. Du kan få have­møblerne til at stå mere stabilt, hvis du laver enkelte felter med flisebelægning.

Læs også: Typiske fejl, når du laver terrasse

Tekst  Pernille Hjorth fra Bolius

Foto  Getty & Steffen Stamp, Christina Keyser Onsgaard, Lisbeth Holten m.fl.