7 tips til den perfekte indretning af terrassen

Syv grundregler til at få succes med indretningen af terrassen

Fuglene kvidrer fra de grønne trætoppe, og det er tid til at blive klar til sommerens skønne udeliv på terrassen. Indertningsarkitekt Pernille Arends hjælper dig her med syv gode grundregler for at få succes med terrasseindretningen.

Flexible havemøbler

Vælg fleksible kvalitetsmøbler

“Det er vigtigt, at du vælger møbler, der tåler det danske vejr, for regn og vind slider voldsomt på dem. Specielt, hvis du ikke har mulighed for at opbevare dine møbler i tørvejr i vinterhalvåret.

Gå efter materialer som polyrattan eller naturligt imprægneret robinietræ, der kræver minimal vedligeholdelse. Vælg også møbler i en høj, solid kvalitet, hvilket ofte også er den dyre variant, men som hovedregel kan du regne med, at de billige er noget rigtig skidt. Har du ikke plads til både et spiseområde og en lounge, så vælg spisebordsstole med armlæn, der gør stolen mere komfortabel. Tænk også i fleksible møbler. Der kan sidde mange flere på en bænk end på individuelle stole. Og så anbefaler jeg altid en terrassevarmer til at forlænge aftenen markant.”

Læs også: Skal vores terrassedør udskiftes?

 

Tag det roligt med udekøkkenet

“Overvej kraftigt, om et kæmpe udekøkken med hele udstyret virkelig er det, du har brug for, før du investerer. Et ubenyttet udekøkken er lige som en campingvogn, der bare står stille i indkørslen; en øjenbæ.

Vælg et modulopbygget køkken med en vask og en bordplade, og lad udekøkkenet vokse efter et reelt behov. Sørg også for, at dit køkken kan dreje om sin egen akse, så du kan placere det efter sol og regn. Med hensyn til materialer til din bordplade skal du være opmærksom på, at rustfrit stål kan blænde dig, træ kræver meget vedligeholdelse, og granit er praktisk, men tungt. Så vælg med omhu.

Placér grill, håndvask og madvarer i en operationel trekant i forhold til hinanden. Indret også dit udekøkken med kroge og stænger, så du har mest muligt køkkengrej ved hånden uden at skulle ind og ud af huset. Husk, at der er lovkrav om både drikkevand og dit spildvand, som kræver et særlig afløb, etableret af en vvs.”

Udekøkkenet

Hold gangbanerne fri

“Optimalt vil jeg gerne gå ud af min terrassedør, have udekøkkenet foran mig og min siddeplads op ad husets vægge til en af siderne. Jeg anbefaler, at du laver siddepladser op ad husets mur, da det føles varmere. Og er din mur lavet af sortmalet træ eller sten, ja, så holder materialet faktisk længere på varmen, og det er rart at putte sig op ad på kølige aftener.

Ellers gælder det, at du skal indrette din terrasse, så du holder dine gangbaner fri og kan passere uhindret rundt på din terrasse for eksempel fra terrassedør til havelåge. En gangbane er defineret ved ca. 100 cm.”

Læs også: Nostalgi – tingene der forsvandt

Flytbare plantekasser

Tænk over vind og verdenshjørner

“Solen står op i nordøst og går ned i nordvest. Og der er forskel på solens bane i marts i forhold til september. Tænk derfor over, hvor aftensolen er, og hvor træernes skygger vandrer, hvis du vil sidde i aftensolen og grille. Måske skal du indstille dig på, at dit spisebord skal flyttes afhængigt af årstiden. Næst efter solen er vinden vigtigt, for det er ikke sjovt at få røgen fra grillen i hovedet, fordi det blæser, og også derfor er et flytbart udekøkken en god idé.”

Tænk til siderne og i højden på den lille terrasse

“På den lille terrasse anbefaler jeg, at du placerer dine møbler op ad væggen, så du får mest mulig plads på gulvet. Og at du bruger vægge til at hænge planter, lanterner og lyskæder op på.”

Læs også: Godt grej til hus og have

Indretning af terrassen

Tænk rum i rum på den store terrasse

“På den store terrasse skal du tænke rum i rum for at fylde den ud og gøre den hyggelig. Overvej at lave højbede med hjul og espalier, hvor du kan dyrke klatreplanter op ad, så du får flytbare, grønne vægge. Du kan også skabe samme effekt med masser af høje, store krukker, for eksempel med krydderurter, du kan plukke til maden. Har du en overdækket terrasse eller et bredt tagudhæng kan du fastgøre planteophæng, så planterne kan hænge ned fra loftet – det er med til at skabe intime rum.”

Kombiner solafskærmningen

“Hvad solafskærmning angår foretrækker jeg en kombination af en markise og en parasol. Markisen er stor og effektiv, men ikke flytbar, så den er god til fastplacerede indretninger. Parasollen er mere fleksibel og god til styret skygge, for eksempel når I er flere med forskellige behov for sol. Begge løsninger giver jer også læ for duggen.”

Om indretningsarkitekten

Pernille Arends er bygningskunstarkitekt og autoriseret byggeøkonom med speciale i om- og tilbygninger samt indretning af énfamilieboliger. Hun har sammen med arkitektbranchens små tegnestuer etableret Danske Boligarkitekter, hvor man som privat forbruger kan finde kvalificeret, professionel arkitektrådgivning. Se mere på danskeboligarkitekter.dk

Læs også: Bliv forårsklar i haven med flotte letvægtskrukker

Tekst  Pia Olsen, Living Stories

Foto  Skagerak, Ikea, Gitte Højbjerg