Tendensen er at vi opholder os mere og mere udenfor, når vi er hjemme.

Vi etablerer udekøkkener, udepejse, udegrill-steder, spabade, haveshelters og overdækninger i stor stil. Alt sammen noget der bliver endnu bedre med den rigtige terrasse.

Den gode terrasse

En god terrasse kan ikke indeholde alle funktioner på en gang. En terrasse kan være en lille oase i haven, der er solbeskinnet i timen efter arbejde, eller som giver udsigt til solnedgangen. Nogen synes en god terrasse er afskærmet for forstyrrende indkig, andre synes læ er det vigtigste, og andre igen vil gerne sidde med ryggen “mod muren”, så der er fuld udsigt.

Hvad du skal vælge, handler det om dine behov. Hvornår sidder du og nyder en kop kaffe, læser eller solbader på din terrasse? Er det om morgenen eller aftenen? Til hverdag eller fest? Hvor mange bruger terrassen på samme tid – og til hvad?

Funktionerne skal fastlægges, og størrelsen tilpasses. Det kan være en fordel at opdele funktionerne i flere mindre terrasser og uderum, hvor du kan opholde dig på forskellige tider af døgnet, på hverdage og weekender. Flere små terrasser er ofte attraktive på forskellige tider af døgnet, og ikke så dominerende som en kæmpestor.

Læs også: Alle har IKKE ret til en altan

Tænk over placeringen

Du skal vælge terrassens beliggenhed ud fra, hvor solen står på, og/eller de tidspunkter terrassen skal anvendes mest. Bl.a. skal du tænke over, om terrassen skal vende mod syd, nord, øst eller vest, alt afhængig af om du vil have skygge- eller solterrasse morgen, middag og aften.

Overvej hvor tæt du er på naboens terrasse, hvis det er muligt at vælge.

Det er også vigtigt at skabe læ. Vestenvinden dominerer det meste af året. Oftest sidder vi vendt mod vest om aftenen for at nyde aftensolen, og her er det nødvendigt med en afskærmning. Afskærmningen skal tage hensyn til, at man både kan nyde solen, udsigten til haven eller omgivelserne og give læ for vinden. Afskærmningen skal derfor ikke være for høj og massiv. Den kan f.eks. være en beplantning eller et hegn, som vinden kan defilere igennem uden at skabe træk og turbulens.

Vælg materialer du kan holde ud

Levetiden for en terrasse er mindst 15-20 år. Derfor er det vigtigt at vælge nogle materialer, du kan holde ud at se på. Og du bør også tænke grundigt over, hvilke materialer du bruger, da det har stor betydning for, hvor meget tid du skal bruge på at vedligeholde terrassen fremover. Vælg terrassens materialer og udformning efter hvilket udtryk, du gerne vil have. Skal terrassen være en fortsættelse af husets materialevalg og arkitektur, eller skal det være noget, der helt bevidst adskiller sig fra huset for at markere, at det er en anden funktion?

Vær bevidst om husets arkitektur: et blankpoleret gelænder i rustfrit stål med glas harmonerer ikke altid godt til en gammel stråtækt bindingsværkbygning med stokroser. Jo flere forskellige materialer og overgange, des mere uro for øjet.

Husk byggelovgivningen

Der er nogle få ting i bygningsreglementet, du skal være opmærksom på, inden du går i gang med at anlægge en terrasse. En terrasse er ikke omfattet af bebyggelsesprocenten, dvs. det antal kvadratmeter, din grund må bebygges. Tjek ejendommens servitutter, gældende lokalplan og overhold begrænsende bygge- eller beskyttelseslinier.

Læs også: Inspiration til lille makeover eller stor ombygning af terrassen

Tekst  Thomas Hjort, m3 arkitekter

Foto  gettyimages