Hvis du vil gøre et godt køb i terrassevarmer, kan det ofte betale sig at fravælge de billigste modeller og rette blikket mod den effektive og miljøvenlige infrarøde terrassevarmer.

Det gælder om at holde hovedet koldt, når du skal holde kroppen varm på sæsonens sene sommeraftener.

Har du besluttet at erstatte uldplaiden og de klaprende tænder med en terrassevarmer, er det ikke bare at slå op i den nærmeste tilbudsavis og vælge modellen med det laveste beløb på prisskiltet – i hvert fald ikke, hvis du vil gøre den bedste handel på den lidt længere bane.

Det helt grundlæggende valg er, om varmen skal komme fra gas eller el. Og selvom du falder over en billig gasvarmer, kan det komme til at koste dig dyrt, for timeprisen for at have en gennemsnitlig gasvarmer tændt er fire-seks gange så høj som timeprisen for at holde en gennemsnitlig elvarmer kørende.

Gassen koster typisk 18-19 kr. for en times forbrug og kan opvarme mellem 10 og 50 kvadratmeter alt efter læ og vindforhold.

Elvarmere har en mindre dækkeevne, men kan klare at opvarme 9-20 kvadratmeter for 3-4 kr. i timen. Danske Mensa Heating tilbyder endda infrarøde elvarmere, beregnet til at stille direkte under havebordet og derfor med en beskeden dækning på 4-6 kvadratmeter – til gengæld koster de kun omkring 1 krone i timen at anvende.

Spørgsmålet er derfor, hvor mange timer du skal bruge din terrassevarmer, og hvor stort et areal du reelt har behov for at opvarme – så du ikke bogstaveligt talt at komme til at fyre for gråspurvene?

Læs også: Nektariner på terrassen

Under terrassevarmeren

Miljøet ville vælge elvarme

Har du en ambition om at holde varmen med mindst mulig belastning for miljøet, bliver regnestykket for dit valg helt enkelt: så er det elvarmere, du skal gå efter.

Prisen for at anvende din terrassevarmer afspejler nemlig energiforbruget og dermed CO2-fodaftrykket.

Når en gennemsnitlig gasvarmer kører, resulterer det i hele 3 kilo CO2 i timen, mens det ’kun’ koster miljøet omkring 1 kilo CO2 i timen at opvarme det samme areal med el-varmere. Derfor har det også været diskuteret, om der fra offentlig side bør indføres regulering på området, fortæller arkitekt og TekSam-kandidatstuderende ved RUC Morten Wassini, der for nylig har gennemført et studie af terrassevarmere.

“Terrassevarmere, der bruger gas, sætter så stort et CO2-fodaftryk, at det har været debatteret i blandt andet Københavns Borgerrepræsentation, om man skulle sætte ind overfor især restauranters brug af dem. Andre steder tager man det også alvorligt, i Paris har man taget skridtet fuldt ud og forbudt erhvervslivet at anvende dem,” siger han og tilføjer, at apparaternes bæredygtighed også har en betydning for dig som privatforbruger.

“Danske elværker bliver stadig mere miljørigtige og går i stigende grad over til fx biobrændsel. Det betyder, at forskellen mellem de to typer terrassevarmeres CO2-fodaftryk bliver stadig større – i elvarmerens favør,” påpeger Morten Wassini.

Terrasse

Læs også: 3 tips til den perfekte terrasse

Infrarød varme er mest effektiv

Kan du klare dig med den mindre rækkevidde, og er du ved at blive lun på en elvarmer, har du igen to muligheder: reflektorvarmeren og den infrarøde terrassevarmer. Her er sidstnævnte type ifølge Morten Wassini at foretrække, fordi du med den får en målrettet opvarmning.

“Både gas- og reflektorvarme er svære at retningsbestemme. Den infrarøde varmer mere effektivt, for den varmer kun, når dens stråler rammer noget. Du slipper altså for at varme luften omkring dig op, men bliver selv opvarmet.”

De infrarøde terrassevarmere fås efterhånden i mange design, så det bør ikke være hyggeeffekten eller det visuelle indtryk, der får dig til at vælge de mere velkendte gasvarmere.

Uanset dit endelige valg har Morten Wassini et godt råd til at få det optimale ud af din terrassevarmer: Placer den, hvor der er flisebund og læ af en muret væg, som har haft mulighed for at suge sol i dagens løb. Varmen fra stenene er nemlig perfekt at kombinere med såvel el- som gasvarme:

“Man kan have glæde af varmen fra stenene, længe efter at solen er gået ned. Overdækning er også med til at skabe læ og holde varmen på terrassen. Hvis der ikke er tilstrækkelig læ, kan det være en god idé med buske, som skærmer af. Så kan man nyde terrasselivet længst muligt.

Læs også: Gode råd før du bygger terrasse

Gas versus el

Gasdrevne terrassevarmere bør placeres midt i selskabet, der ønsker varme. Gasvarme breder sig jævnt ud fra varmeren, men kan målrettes med en plade, der skærmer en side af.

Fordele:

 • Billig i indkøb
 • Nem at komme i gang med at bruge, da der ikke skal trækkes kabler.
 • Opvarmer et større område end el-terrassevarmere.
 • Det er smag og behag – men den er måske hyggeligere at se på end mange eldrevne terrassevarmere.

Ulemper:

 • Stort miljøaftryk på 3 kilo CO2 pr. time.
 • Dyr i drift, 18-19 kr. i timen.
 • Brandfarlig, hvis den placeres for tæt på antændeligt materiale.
 • Risiko for forbrænding eller skoldning ved uforsigtig omgang.
 • Gasflasken skal skiftes jævnligt.
 • Støjer og hvæser ved brug.

Eldrevne terrassevarmere findes i to varianter: Reflektorvarmere, der fungerer som brødristere og sender varme ud i den omkringliggende luft og Infrarøde varmere, der sender infrarøde, målrettede stråler mod ting og personer.

Fordele:

 • Begrænset miljøskade, 1 kilo CO2 pr. time.
 • Billig i drift, 3-4 kr. i timen.
 • Ingen støj ved brug.

For de infrarøde varmere yderligere:

 • Varmen går ikke tabt, men varmer kun de ting og mennesker, strålerne rammer – ikke luften omkring den.
 • Fungerer bedre i blæst, da vinden ikke i samme omfang fører varmen væk.
 • Selve apparatet bliver ikke varmt, så du risikerer ikke, at børn eller andre uforsigtige brænder sig.

Ulemper:

 • Kræver, at du trækker kabler eller finder forlængerledningen frem hver gang.
 • Lyset fra infrarøde varmere kan være generende for øjnene.
 • Apparater med reflektorvarme kan ligesom gasvarmere blive varme og give risiko for forbrænding.
 • Der skal to apparater til for at opvarme samme areal, som en enkelt gas-terrassevarmer kan klare.

TERRASSEVARMER TJEKLISTE

Stil dig selv følgende spørgsmål, før du går ud og kigger på terrassevarmere:

 1. Hvor stort et område skal den opvarme?
 2. Hvor skal den placeres?
 3. Hvor meget/hvor mange timer vil du bruge den?
 4. Hvilken type design foretrækker du?
 5. Hvor meget betyder bæredygtighed for dig?

Læs også: Hunde der tisser på fliserne

Tekst  Birgitte Aabo

Foto  Jesper Ray, Solamagic, terrassevarmer.dk