Mange laver fejl, når de anlægger ny terrasse. Få gode råd fra Bolius til, hvordan du undgår de typiske fejl og får den bedste terrasse.

Mange vælger selv at lave en ny terrasse, men der er mange faldgruber. Vi har samlet en del af dem, så du kan få en fejlfri terrasse.

LÆS OGSÅ: Terrassevarmer – hvilken skal du vælge?

1) For stor terrasse

Mange vil have en stor terrasse, der kan rumme mange gæster. Men én stor terrasse er ikke altid en god løsning, og det er sjældent, at der er behov for en kæmpe terrasse. Der kan ofte være problemer med for meget vind og blæst på en stor terrasse, og så skal du have hegn eller markiser op for at skærme for blæsten.

Langt de fleste dage vil I bare være jer selv eller sammen med en 3-4 familiemedlemmer, der måske har mere lyst til at sidde i en krog og hygge sig. Derfor er det en god idé at skabe nogle mindre terrasser rundt omkring på grunden. Med små terrasser kan du skabe en hel anden stemning.

Læs også: Markiser – skærm for både sol og regn

2) Forkert placering af terrassen

Flere tænker ikke over, hvor det er bedst at placere terrassen på grunden, og derfor kan de få en terrasse, hvor der er meget vind og/eller skygge. Vent derfor med at etablere terrasser til, du har boet i huset i et stykke tid og fundet ud af, hvor i haven der er mest sol og læ.

Vælg beliggenheden til de små terrasser ud fra dine behov. Hvornår er det, du nyder en kop kaffe eller læser en bog på din terrasse? Er det om morgenen eller aftenen? Vælg så terrassens beliggenhed ud fra, hvor der er mest sol på det tidspunkt, hvis du ønsker sol på terrassen.

LÆS OGSÅ: 7 tips til skygge på terrassen

Undgå en kølig terrasse med den forkerte beliggenhed

Vælg gerne et sted, hvor solen allerede har stået og bagt et par timer, inden du rigtig skal bruge den.
Du får meget forærende, hvis din terrasses flisebelægning eller en husmur har fået sol i flere timer, end hvis solen først er kommet derom ved 17-tiden om aftenen. Så kan den godt virke lidt kold, når du skal bruge den efter arbejde.

LÆS OGSÅ: Valg af terrassen

3) Ustabilt underlag under terrassen

Et ustabilt underlag er den fejl, flest gør det selv-folk begår, når de skal lave en terrasse. Mange tænker ikke over, at en terrasse aldrig er mere stabil, end det underlag, den står på.

Ujævn terrasse kan give huller

Et ujævnt underlag til terrassen kan give flere problemer:

 •  Terrassen kan ’gynge’.
 • Fliser kan synke ned. Det er ikke pænt, og der er risiko for at snuble over en flise, der ligger forkert.
 • Der kan opstå store huller omkring skruerne, hvis terrassebrædderne bevæger sig, mens skruen sidder godt fast i den underliggende strø (konstruktion). Søm, hvis du bruger dem, kan løsne sig og stikke op fra terrassen. Når der kommer huller omkring skruer, søm og samlinger, kan vandet nemmere trænge ind i træet, og det får terrassen til at holde i kortere tid.

Se videoen ‘Sådan retter du skæve fliser på terrassen’

Brug pladevibrator til stampning af underlag

Du får et stabilt underlag, hvis du bruger de rigtige materialer og doserer dem rigtigt – og får stampet underlaget godt med en pladevibrator. Så spar ikke på omkostninger til leje af maskiner eller udgifter til stabilgrus.

Du risikerer at skulle lægge terrassen om efter et halvt år, hvis du enten har nøjedes med at bruge læggegrus eller har droppet pladevibratoren til stampning.

LÆS OGSÅ: Terrasser af sten og betonfliser

4) Intet fald væk fra boligen

Nogle glemmer, at lave et fald væk fra boligen, når de laver underlaget til træterrassen eller stenterrassen. Er der intet fald, eller er du kommet til at lave et fald ind mod huset, vil regnvandvand samle sig og opfugte sokkel og kælderydervægge og med tiden føre til skader.

Der skal være et fald væk fra boligen på 2 cm pr. løbende meter.

LÆS OGSÅ: Bortledning af regnvand og forebyggelse af oversvømmelse

5) Terrassen placeres for højt og for tæt på huset

Både en stenterrasse og en træterrasse kan placeres for tæt på huset.

Hvis terrassen er med fliser, og huset er af træ, bør træfacaden starte 15 cm over fliserne – ellers er der risiko for opfugtning af træværket med risiko for skader.

Ved murede huse bør belægningen heller ikke støde direkte ind mod mursten, men kun mod betonfundamentet. Mursten er fugtsugende, og der er risiko for, at våde mursten frostsprænges. Der bør være ca. 10 cm op til murstenene.

Det samme gælder for træterrasser, hvor der også bør holdes en afstand til facadens træværk på ca. 15 cm, hvis det er vandret, og 10 cm lodret.

Læs også: De første krukker på terrassen

6) Ingen grundmaling af terrassebrædder

Mange undlader at grunde først, når de skal male terrassebrædderne på en træterrasse.
I forvejen er det svært at få en holdbar behandling med maling af brædder, der ligger vandret. Hvis først slitage gør, at der er åbent et sted, på grund af afskallet maling, så kommer der vand ind i træet, og det får træterrassen til at holde i kortere tid.

Uden grunding af terrassebrædderne sidder malingen dårlige fast. Derfor slides den hurtigere af og skal vedligeholdes ofte.

Mange vælger at oliere deres terrasse frem for at male den. Med en olieret terrasse skal du regne med at rense og oliere mindst ens gang om året.

LÆS OGSÅ: 3 reparationer du selv kan lave på stenterrassen

7) Forkert farve til terrassen

Det er blevet moderne med meget mørke farver på terrasser. Men når solen har stået og bagt et par timer på en sort terrasse – hvad enten den er af sten eller træ – bliver den gloende varm.

Overvej derfor, om du kan leve med at gå med sko eller sandaler på den sorte terrasse, når det er allervarmest. Hvis ikke, bør du vælge en lysere eller naturlig farve.

Fejl på en terrasse kan altid rettes

Der er ingen grund til at være bange for at gå i gang med terrassen selv – heller ikke, selv om du risikerer at begå nogle begynderfejl.

Du kan ikke begå fejl, der kan være rigtigt dyre, som hvis du laver en fejl på et badeværelse, hvor en vandskade kan være meget dyr. Med en terrasse kan du nemt rette op på dine fejl igen.
Gravet du for dybt, må du bare fylde hullet lidt op igen, og ligger stenene skævt, kan du tage dem op, rette gruset af og lægge stenene igen.

Læs også: Nyt gulv i badeværelset

Sådan finder du det bedste sted til din terrasse

 • Tænk over dine behov – hvornår kommer du til at bruge terrassen mest? Og hvilken slags terrasse er du mest til? Vil du have sol eller skygge? Skal det være en terrasse til at krybe lidt i skjul og hygge på eller en med plads til mange mennesker?
 • Hvis du er til solterrasser: Find ud af, hvor i haven der er mest sol og læ, og hvor solen skinner på hvilke tider af døgnet.
 • Vælg et sted, hvor solen allerede har opvarmet terrassen et par timer, før du primært vil bruge den.
 • Vælg et sted, hvor der er læ for vinden, eller brug evt. beplantning eller læhegn til at skabe læ.
 • De færreste terrasser kan præstere at have sol hele dagen. Skab i stedet forskellige kroge og oaser i haven, så du har flere siddepladser at vælge i mellem.
 • Lad terrasserne gro frem, hvor de gode forudsætninger er.
 • Pas på med terrasser ved hermetisk lukkede læmure, hvor vinden kan skabe turbulens.

Kilde: Arkitekt og formidlingschef i Bolius, Kristine Virén

Læs også: Mobile havetrends: Hæk og bede skal på hjul

Få et stabilt underlag til stenterrassen

 • Læg et grovere underlag under læggegruset – fx stabilgrus.
 • Grav ud og læg et tykt lag stabilgrus.
 • Stamp gruset godt – brug en pladevibrator.
 • Læg kun et tyndt lag læggegrus – 2,5-5 cm – ovenpå. For meget læggegrus gør, at der ikke kan komprimeres ordentligt.
 • Ret læggegruset af, og læg fliserne uden at gå på læggegruset.

Kilde: Jørn Nielsen, fagmedarbejder på ”Gør det selv-leksikon om terrasser”

Gode råd til træterrasser

 • En træterrasse skal hæves mindst 10 cm over jordniveau. Brug indstøbte stolpesko eller klods terrassen op på cementfliser.
 • Cementfliserne skal ligge stabilt på underlaget.
 • Husk at stampe underlaget, ellers bliver terrassen ustabil. Brædderne vil langsomt løsne sig, så fugten nemmere trænger ind i træet. En ustabil træterrasse skal vedligeholdes meget oftere – og den nedbrydes hurtigere.
 • Brug rigtige terrassebrædder, selv om de er lidt dyrere. Terrassebrædder har runde kanter på overfladen. Det mindsker risikoen for splinter.
 • Pas på med for mørke farver til terrassen – det kan gøre den gloende varm at gå på.
 • Husk at grunde – ellers holder malingen ikke.

  Kilde: Jørn Nielsen, fagmedarbejder på ”Gør det selv-leksikon” om terrasser

Læs også: Byd gæsterne velkommen med et personligt dørskilt.

Tekst  Journalist Kim Gregersen, journalist Lene Ejg Jarbøl, journalist Ida Blomsterberg

Foto  Bolius