Det kan godt ske, at du netop i dag har tid og lyst til at give træbeskyttelse

– men det hjælper ikke meget, hvis træet ikke er parat. Alt for mange giver alt for fugtigt træ beskyttelse, og det er en rigtig dårlig idé.

Det er lørdag og endelig tørvejr og solskin, så nu skal der altså gives træbeskyttelse, for i næste weekend skal vi både det ene og det andet. Så vi henter noget gammelt tøj frem og et par gode handsker, og så går vi i krig.

Spørgsmålet er bare, om det er en god idé, for selv om vi er i god form til at gå i gang, er det ikke sikkert, at træet er det: Det er vigtigt, at træet har den rigtige fugtighed, når vi giver udendørs træværk træbeskyttelse, siger teknisk chef i Flügger Uffe Hansen. Vi plejer som tommelfingerregel at sige, at træet ikke må indeholde mere end 15 procent fugt. Hvis fugtigheden er større, sker der det, at man kapsler fugten inde bag træbeskyttelsen, og så kan det resultere i, at der opstår råd.

Læs også: Træbeskyttelse

 

Køb en fugtighedsmåler hvis ud er i tvivl

Derfor er det vigtigt at være sikker på, at fugtigheden ikke er for høj, og det kan man blive ved hjælp af en fugtighedsmåler. De koster ikke ret meget og kan købes hos farvehandleren.

78107_hydromette_compact_01

Fugtigheden kan være forskellig fra sted til sted alt efter, om træværket vender mod nord eller syd, og alt efter, hvordan forholdene er med vind og vejr og med sol og skygge. Derfor er det vigtigt at måle flere steder for at sikre, at træet ikke indeholder for meget fugt, før arbejdet går i gang.

Læs også: Overvejer du et udekøkken?

Husk at fjerne alt det løse

Når træet er parat og vi også selv er det, er det vel bare med at gå i gang. Eller er det? Det største problem er faktisk, at for mange gør for lidt for at få fjernet gamle malerester. Der kan være hele flager, der sidder løse, og det hjælper altså ikke bare at give et nyt lag uden på.

Resultatet bliver, at træbeskyttelsen ikke hæfter godt nok. Det ser måske nok pænt ud, når det lige er blevet smurt på, men hvis det ikke hæfter ordentligt, kan der trænge fugt ind bag malingen. Og det kan skabe råd i træet, siger Uffe Hansen.

Nogle tager en stiv kost eller lignende og giver lige træværket en omgang og mener så, at nu er det godt. Men det er det ikke, mener Uffe Hansen: Hvis man tager et stykke tape, sætter det på træet og hiver det af, er der kontant afregning. Så kan man se, hvor meget, der i virkeligheden sidder løst. Så der er kun ét at gøre, og det er at gå i gang med slibepapir. Ikke stålbørste, det beskadiger og sætter mærker i træet.

Efter slibningen skal træet have grunder, og først derefter kan man gå i gang med at give træbeskyttelse, siger den tekniske chef hos Flügger.

adp_bagom_kameraet_flugger_01

Pensel eller sprøjte?

En god relativ stor pensel til de større flader suppleret med en mindre pensel til kroge m.v. er velegnet, når der skal gives træbeskyttelse. Der er dog også dem, der foretrækker at sprøjte træbeskyttelsen på. Det er hurtigere, men kræver både åndedrætsværn og effektiv tildækning, så træbeskyttelsen ikke kommer forkerte steder hen.

Læs også: Træbeskyttelse

GODE TIPS OM TRÆBESKYTTELSE

Giv træbeskyttelse, når vejret er til det. Det skal være tørvejr, og temperaturen skal være mindst 10 grader.

Læs etiketten grundigt. Dels for at være sikker på, om midlet er godkendt til formålet, dels for at kunne tage de rigtige hensyntil miljø, sundhed og personlig beskyttelse.

Rester af træbeskyttelsesmidler må ikke bare skylles ud i vasken men skal afleveres til den kommunale affaldsordning for farligt affald. Det gælder både vandige og oliebaserede træbeskyttelsesmidler.

Tekst  Kurt Balle Jensen

Foto  Flügger