Hold din træterrasse i tiptop stand

Det kræver kun få timers opmærksomhed at sikre din træterrasse et langt og sundt liv

Så kan den holde til sommerens forhåbentligt mange udetimer og hyppige gæstebud.

Sommeren og dermed en ny terrassesæson står for døren, og du står sikkert allerede på spring med grillen, havehynderne og terrassevarmeren. Men kig lige ned – er terrassens træ overhovedet klar til den store udflytterfest?

Læs også: Brug det rette fugesand mellem fliserne

 

De 4 trin til en flot terrasse

Den danske vinter er ofte hård mod vandrette træflader, og derfor kan brædderne være plaget af råd, svamp og alger, der ikke alene gør den grim at se på – det kan også gøre overfladen nærmest livstruende glat.

Selv hvis terrassen er algefri, bør den efterses en gang om året og overfladebehandles en gang hvert 2.-4. år, alt efter træets beskaffenhed – jo hårdere træsort, jo sjældnere behøver den blive overfladebehandlet. Solens stråler er nemlig hårde ved træ, der helt eller delvist fremstår uden træbeskyttelse.

Den gode nyhed er, at det er nemt at gøre terrassen i tiptop stand igen. Det er blot at følge disse fire overskuelige trin, som kan fordeles over et par eller flere dage – alt efter hvad tiden, humøret og vejret er til.

Læs også: Imprægnering af fliser på terrassen kan godt betale sig

Afslapning på terrassen

Trin 1: Tjek for råd og svamp

Begynd med at gennemgå terrassen grundigt for råd og svamp. Brug en fugtmåler, der har to syle, som du kan stikke ind i træet og måle fugtigheden med. Den kan købes billigt i byggemarkeder. Brug ikke en skruetrækker – den gør for stor skade.

Er der rådne brædder, bør de skiftes som det første, da de kan knække sammen – og du har helt sikkert ikke lyst til at starte sæsonen med, at du eller et familiemedlem kommer til skade.

Trin 2: Gennemgå søm og skruer 

Tjek, om alle søm og skruer er ordentligt sømmet og skruet fast, så terrassebrædderne ikke vrikker sig løs og vipper. Brug en hammer og en dyknagle til at slå sømmene fast, men slå dem ikke for langt ned, for så risikerer du, at hullet tiltrækker fugt. Brug en skruemaskine til skruerne.

Læs også: Gør din terrasse til en del af huset

Trin 3: Rengør træet

Næste trin er at rengøre træet. Dette arbejde kan med fordel gøres i gråvejr, hvor overfladen kan holde sig fugtig i længere tid.

Brug grund-eller algerens, hvis træet er meget snavset, har algebelægninger eller lignende, ellers kan du nøjes med lunkent vand, en grov skurebørste og knofedt. Skrub igennem, indtil al belægning er løsnet.

Brug ikke en højtryksrenser til at rense træterrassen. Strålen er for kraftfuld og vil skade træværket.

Fjern løstsiddende maling eller træbeskyttelse, vask efter med trærens, og lad terrassen tørre i minimum seks timer.

Har afrensningen fået træet til at rejse sig enkelte steder, kan du slibe efter med en klods og sandpapir korn 100.

Gør din træterrasse ren

Trin 4: Giv en ny omgang træbeskyttelse

Træbeskyttelse gør, at overfladen ikke kan suge fugt, og dermed nedbrydes træet ikke. Derudover gør træbeskyttelsen terrassen flottere at se på.

Dette arbejde skal udføres i tørt vejr – ideelt set i en dagtemperatur mellem 10 og 25 grader og med en luftfugtighed på under 80 procent.

Det er også vigtigt, at træet er tørt. Tjek med en fugtighedsmåler, at fugten i træet er under 15 procent – ellers er det for fugtigt til at blive behandlet.

Påfør terrassen et lag maling eller træbeskyttelse med en bred pensel. Enderne på træplankerne suger ekstra meget og bør behandles minimum fire gange.

Læs også: Flot facade med balkon

Vandbaseret eller oliebaseret?

Træbeskyttelsesmidler baseret på vand er især velegnede til nyere og ubeskadiget træværk. Vandbaserede midler er miljøvenlige, beholder elasticiteten i lang tid og er nemme at arbejde med, fordi de indeholder få opløsningsmidler, og fordi du let kan rense penslerne i vand.

Vandbaseret træbeskyttelse har typisk en lang tørretid på 8 timer.

Den oliebaserede træbeskyttelse trænger længere ind i træet og er derfor mere velegnet til ældre og beskadiget træ. Den er dog ikke så elastisk som den vandbaserede type og skaller med tiden af. Penslerne skal renses i terpentin, til gengæld tørrer de oliebaserede midler på 2 timer.

OBS! Har dit træværk været behandlet før, er det vigtigt at vide, om den forrige træbeskyttelse var vand-eller oliebaseret. Du kan godt smøre vandbaseret træbeskyttelse oven på oliebaseret træbeskyttelse, men ikke den anden vej rundt. Er du i tvivl, er et vandbaseret middel altså den sikre vej.

Læs også: Få sommerens flotteste fliser uden flisepest!

Tekst  Simon Johansen

Foto  Bolius