Solen er træets fjende

Terrassen, hegnet, carporten og havemøblerne i træ bryder sig absolut ikke om, når solen bager fra morgen til aften. Træet kan heller ikke lide regn, fugt og vind især ikke hvis solen allerede har gjort skade. Derfor er der ingen vej udenom – træet må beskyttes.

Solen skinner, og kan det blive bedre? Vi sidder på terrassen og nyder dens livgivende stråler. Er det ikke det, vi har længtes efter hele vinterhalvåret? Men den skinner ikke kun på os. Den skinner også på terrassens brædder, den skinner på carporten, på udekøkkenets træplade, på terrassens træmøbler og på husets træværk. Og det er ikke godt.

De ultraviolette stråler trænger ind og bryder træets celler ned. Sollys og varme får træet til at tørre ud, det revner, og dermed er der åbent for regn og fugt. Og måske kommer svampen og sætter trumf på.

Træværket bliver gråt og trist, men det går ikke kun ud over udseendet, det kan også føre til råd. Derfor skal træet beskyttes. Men hvordan og med hvad? Der er rigtig mange produkter, og der er lige så mange holdninger og meninger, når det gælder træbeskyttelse.

Derfor er det altid godt at få en snak med fagmanden. Hvad skal for eksempel bruges hvornår, og hvorfor er der så store prisforskelle? “Der er forskelle på kvaliteten, men selvfølgelig betaler man også noget for mærket”, siger malermester og farvehandler Ib Abildgaard, Råd & Mal, Slagelse, der gør en del ud af rådgivning til gør-det-selv folk.

Generelt kan man sige, at der i de dyrere midler er mere pigment til beskyttelse mod UV-stråler, og der er også mere af det stof, der modvirker svamp og råd. Man kan vælge at spare, men hvis det betyder, at man skal give træbeskyttelse oftere, kan man jo regne på, hvor meget der er sparet.

Læs også: Brug det rette fugesand mellem fliserne

Olie- eller vandbaseret?

Men hvad skal vi vælge? Hvornår skal vi bruge træolie og hvornår træbeskyttelse? Og skal træbeskyttelsen være transparent eller heldækkende? “Træolie er godt at give først, hvis træet slet ikke har fået behandling før. Træolien kan bruges som den grunderolie, der trænger godt ind i træet. Derefter kan man så give træbeskyttelse. Har træet fået tidligere, er det ikke nødvendigt først at give træolie”, siger Ib Abildgaard.

Heldækkende træbeskyttelse beskytter bedst, men transparent foretrækkes af mange, fordi man så fortsat kan se træets åretegninger. Det kræver blot, at man giver oftere, end hvis man benytter den heldækkende. Men skal vi så vælge olie- eller vandbaserede produkter?

“Hvis det er vandrette flader, foretrækker jeg den oliebaserede træbeskyttelse, for der kan være vandfælder, det vil sige steder, hvor vandet bliver stående efter regnvejr. Her giver den oliebaserede træbeskyttelse en overflade, der så at sige slår vandet af, uden at det kan trænge ind i træet. Hvis der derimod er tale om lodrette flader, vil jeg bruge vandbaseret træbeskyttelse”, siger Ib Abildgaard.

Læs også: Flot køkkenhave med krukker

Det vigtige forarbejde

Miljøstyrelsen har udsendt tips om træbeskyttelse, der kan findes på nettet. Her fortælles om, hvordan svamp og alger fjernes før behandlingen og om, hvordan man bedst tager hensyn til både sig selv og miljøet, når man giver træbeskyttelse.

Forarbejdet er vigtigt. Spørg farvehandleren efter midler til rengøring og til fjernelse af alger. Træet skal være rent og tørt før behandling, og vejret skal ifølge Miljøstyrelsen være med mindst 10 graders varme og tørvejr. Andre mener, at der bør være mindst 15 grader, men alle eksperter er enige om to ting: Træet skal være helt tørt, og det er dumt at give træbeskyttelse i direkte sol. Så tørrer det for hurtigt og når dermed ikke at trænge ind i træet.

Den effektive pensel

Træbeskyttelsen kan pensles, rulles eller sprøjtes på. Det er altid hurtigere at sprøjtemale, til gengæld skal der mere afdækning til, og man skal være sikker på, at der ikke kommer drillende vinde, så træbeskyttelsen ender utilsigtede steder.…

“Jeg foretrækker penslen, for med den så at sige skubber og gnider man træbeskyttelsen bedst ind på og ind i træet. Ved sprøjtemaling bliver træbeskyttelsen let slået væk fra træet, og med rullen “trækkes” træbeskyttelsen væk fra træet”, siger Ib Abildgaard.

Og hvornår skal vi så til det igen? Det afhænger i høj grad af, hvad træværket udsættes for, men der er dog visse tommelfingerregler: Det er den heldækkende træbeskyttelse, der holder bedst. Den kan holde op til 10 år, mens den transparente kan holde tre-fem år. Da den transparente trods alt indeholder lidt farvepigment, vil den efterhånden blive heldækkende efter gentagne ganges behandling.

En anden tommelfingerregel siger, at de lyse og de mørke farver holder lige godt, men at farvestabilitet er dårligere for mørke farver. “Det skyldes blandt andet, at UVstråler i højere grad angriber mørke end lyse farver, og derfor har de tre grundfarver rød, gul og blå, specielt rød, en tendens til at blegne”, forklarer Ib Abildgaard.

Tekst  Kurt Balle Jensen

Foto  Gettyimages