Før du går i gang med at bygge en udestue, skal du sikre dig, du lever op til reglerne. Det gælder både byggereglementet og lokalplanen

Udestue, vinterhave eller havestue. Kært barn har mange navne, og hvornår den ene hører op, og den anden begynder, er ikke klart defineret. Det gælder både hos producenter og i daglig tale, og når det gælder love og regler er der da heller ikke den store forskel. I byggereglementet er forskellen mellem en udestue og en egentlig tilbygning defineret ved, om udestuen bruges til egentlig beboelse. Det defineres for eksempel ved om udestuen opvarmes. Gør den det, kræves der en byggetilladelse.

Faldgruber og tidsforbrug

Planlægger du at bygge en udestue, der skal opvarmes, kræver det en egentlig byggetilladelse. Den skal indhentes hos kommunen, og skal indeholde en række specifikke oplysninger. For eksempel plantegning, afløbsplan, tværsnit og lignende. De konkrete oplysninger findes i byggereglementet, og de kan ofte også fås på kommunen. Her kan du også finde ud af, hvor lang tid det typisk tager at ansøge om byggetilladelse. Det varierer nemlig fra kommune til kommune, og der kan være ret stor forskel på sagsbehandlingstiden.

Læs også: Det populære orangeri

Lile udestue kræver anmeldelse

Planlægger du at bygge en uopvarmet udestue på mindre en 50 kvadratmeter, behøver du ikke ansøge om en egentlig byggetilladelse. Derimod skal du anmelde byggeriet til kommunen, som derefter har fjorten dage til at gøre indsigelser mod dit byggeri. Kommunen kan kræve, at du søger om en egentlig byggetilladelse, men gør den ikke det, kan du påbegynde byggeriet.

Husk lokalplanen

Lige meget hvilken udestue eller anden tilbygning du planlægger at bygge, skal den overholde din kommunes lokalplan. Det er derfor vigtig, at du orienterer dig om hvad den indeholder. Det kan for eksempel være krav til tag eller lignende, og i tilfælde hvor lokalplanen og byggereglementet ikke stemmer overens, er det lokalplanen, der gælder. Er du i tvivl, er det en god ide at søge professionel rådgivning eller kontakte din kommune.

Læs også: Placering af udestue på gavl af ældre hus

Se byggereglementet her.

Tekst  Tekstspot

Foto  Gitte Højbjerg