Dette er en sponsoreret artikel fra Vica A/S

Tips til valg af udestue, orangeri eller pavillon

I dag kan du skræddersy et nyt, lyst, spændende og anderledes rum til hus eller haven med udgangspunkt i en udestue, orangeri eller pavillon. Og vel og mærke uden at frygte varmen i højsommeren og kulden gennem vinteren, takket være ny teknologi og isolerende vinduer. Dermed får du en nem og økonomisk fordelagtig vej til at udvide med spændende, lyse kvadratmeter.

Vi har kigget på, hvad du skal tænke på, når du udvider årstiden samt kvadratmetrerne med udestue, orangeri eller pavillon.

Placering og behov

Udestue

Ønsker du at bringe lys ind i huset og måske skabe et skønt køkken alrum område, så skal du tænke i elementer fra en udestue. Udestuer er nemme at bygge på gavl, siden eller på en vinkel på huset. Glastaget, som ofte fås med selvrensende belægning, vil sikre at lyset bliver inviteret ind samtidig med, at glastag altid vil stå godt til husets arkitektur.

Smuk og stilfuld udestue

 

Orangeri

Orangeriet er ideelt til dig, der har grønne fingre og elsker at se tingene gro. Her får du et rum, du kan opholde dig i sommer som vinteren, som kan stå selvstændigt i haven, men også være i nem forbindelse til huset. Dine planter vil få ideelle vækstbetingelser, og du får alle muligheder for at skabe et indbydende grønt miljø, der kan danne rammen om ren afslapning, familiens middage og meget mere.

3677981_50-121-16_photo_web

Pavillon

Pavillonen er ideel til dig, der har en unik udsigtplads eller hyggekrog i haven, som du gerne vil udnytte optimalt. Eller dig, der har en terrasse, der er lige lovligt vindblæst. Med en pavillon bliver du skærmet fra vind og vejr, og du får et sted, hvor du kan trække ind, hvis det begynder at dryppe, mens bøfferne er på grillen. Ligesom ved udestuer og orangerier kan du med minimal opvarmning sagtens bruge pavillonen i vintermånederne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Læs også: Vild med drivhuse

Størrelse

Som udgangspunkt, er det vigtigt, at den nye udestue, orangeri eller pavillon er harmonisk med husets arkitektur. Det skal fx helst ligne et hus med en udestue og ikke en udestue med et hus.

Men ellers tænk i, hvor mange i er i hverdagen, hvor meget plads du gerne vil have til gæster og hvilke møbler, du ønsker for at finde ud af, hvor meget plads du har brug for. Og husk, at på grund af glas i sider og tag, vil du altid have følelsen af luft og lys omkring dig. En 16 til 20 kvm på en udestue vil være ideel til de fleste behov, men mindre kan bestemt også gøre det.

Kamillevënget 1

Skræddersyede døre og vinduer

En genvej til en harmonisk løsning er, at skræddersy løsningen til husets arkitektur med hældningen på taget, en sokkel men måske også med antallet af sprosser i vinduerne. Et full service firma som VICA A/S arbejder altid med at skræddersy deres løsninger til kundens hus og have, så resultatet bliver harmonisk og charmerende. Og det behøver ikke være dyrt. Med den teknologi, der er til rådighed, er skræddersyning nemt og koster kun en brøkdel mere end standardløsninger.

I de senere år har det været meget populært at åbne op til haven med en væg af foldedøre, men sandheden er, at med de vejr- og vindforhold vi har herhjemme, er det sjældent, at der er behov eller mulighed for at åbne helt op. Samtidig betyder foldedøre, at det bliver sværere at møblere dette område. Derfor anbefaler vi mere ’beskedne’ forhold med fx en dør i hver side, når det drejer sig om en udestue og fx en dobbeltdør i dit orangeri eller pavillon, som du nemt kan slå op.

Med hensyn til vinduer, så er det altid rart, at have mulighed for at åbne en smule op i taget eller siden. I dag findes en lang række automatiske og smukke løsninger, der sikrer at du får en optimal udluftning og gennemtræk i din udestue, orangeri eller pavillon. Ligesom der findes selvrensende vinduesglas, der gør behovet for vinduespudsning minimalt.

Læs også: Årets stærkeste havetrends fra Chelsea Flower Show

Gulvet

Et er, at vinduerne er isolerede mod kulde og varme, men det er nyttesløst, hvis du ikke vælger et støbt og isoleret gulv. Det sikrer dig samtidig mod skadedyr og særligt myrer, som gerne flytter ind under, hvis du fx kun lægger fliser. Oven på det støbte gulv er det vigtigt, at du lægger en klinke, en flise eller et syntetisk materiale, der ikke giver sig ved udsving i temperatur eller luftfugtighed.

3677981_21-121-16_photo_web

Gode råd til indhentning af tilbud

En god tommelfingerregel er, at det koster fra ca. 10.000 kr. pr. kvm. for en færdigmonteret udestue, pavillon eller orangeri med støbt og isoleret gulv. Når du indhenter tilbud, så sørg for at følgende er med:

  • Pris på løsningen med montering
  • Færdigt fugearbejde
  • Inddækninger fx op langs spær
  • Støbning af gulv og gulvbelægning

Når du vælger et firma, så spørg også hvorvidt de har egne montører, eller de trækker på eksterne kræfter. Firmaer med egne montører kender ikke blot produkter og løsninger til bunds, der bliver ofte kæret mere om detaljerne og der er en større faglig stolthed, når firmaet selv skal lægge navn til.

Byggetilladelse

Der skal altid søges byggetilladelse, når du bygger noget til huset. En god leverandør vil altid tilbyde at ordne byggetilladelsen hos kommunen for dig, uden det koster ekstra. Reglerne er, at bebyggelse på grunden max må overstige 30 %, og der ikke må bygges 2,5 meter fra skel. Vælger du en fritstående pavillon, skal du kun søge byggetilladelse, hvis den er over på 10 kvm. Igen må den kun stå 2,5 meter fra skel. En byggetilladelse kan tage alt mellem 1 uge og 3 måneder at indhente.

Læs også: Byggetilladelse til udestue

Lad dig inspirere

Der er mange smukke løsninger at finde, der kan forlænge sommeren og bringe masser af lys ind i huset. På www.vica.dk og i deres store udstillingslokaler ved Kolding kan du få et fantastisk indtryk af, hvordan du kan gøre drømmen til virkelighed.

vica_logo_grøn_uden_www_april13

Tekst  Jamina Bæk

Foto  Vica A/S