Udestuen er en genial ide , når man som dansker bor nord for Alperne, og sommervejret er noget ustadigt.

Den trækker os udenfor hele året rundt, uanset om sneen ligger en meter høj, eller om det bare er en helt almindelig sommer med rigeligt regn.

Helt tæt kan vi følge årstiderne og farvernes skiften. Til sommerfesten kan man udvide boligens areal med de ekstra kvadratmeter til en buffet, bar eller dansegulv med kulørte lamper uden fare for, at torden om lidt brager løs og stopper alt det sjove. Her får du praktiske råd, du nemt kan bruge, hvis du har planer om en udestue.

Læs også: Få din udestue til at emme af kvalitet

Her får du 10 gode råd til den tjekkede udestue

Prøvesid pladsen

Skitsér de forskellige udformninger og placeringer – og prøvesid de forskellige pladser på de tidspunkter af dagen, hvor udestuen typisk vil blive brugt.

Så får du en god fornemmelse af den helt rigtige placering.

Udluftning er afgørende

I den klassiske udestue bliver der ofte uhyggeligt varmt i sommerhalvåret. I mange udestuer, er det næsten umuligt at lufte tilstrækkeligt ud. Derfor bør du sigte efter de veludviklede facadesystemer som findes på markedet i dag.

Store skydedøre eller foldedøre tillader dig at åbne efter behov og temperatur. Jo større oplukkeligt areal, jo mere anvendelig året rundt.

Materialer der holder

Mængden af spændende materialer er gigantisk, og mange er utroligt attraktive og med længere holdbarhed end de mere traditionelle materialer. Så benyt dig af mulighederne i stedet for at være fastlåst på træ og trapezplader af plastik.

Åbne facader skaber lys

Udestuen tager ofte den bedste terrasseplads omkring boligen og giver et noget mørkere bagvedliggende rum. Derfor er det en god ide at skabe åbne og transparente facader og tagløsninger. Ovenlys i den eksisterende stue kan også være en måde at erstatte det tabte dagslys.

Arkitektur med kontraster

Overvej om udestuen skal indpasses eller fravige den eksisterende arkitektur med materialer, farvevalg og udformning. Arkitektonisk sammenhæng er altid flot, men velvalgte kontraster kan give både hus og udestue en helt ny dimension.

Kvadratmeterprisen

Den moderne udestue bygges fuldstændigt som et almindeligt hus. Regn med at kvadratmeterprisen på en udestue er stort set den samme som at bygge hus, dog med undtagelse af varmeanlæg.

Læs også: Meget lille tilbygning med meget stor effekt

Undgå råd

Oftest placeres udestuen under udhæng, og det kan betyde, at udestuen kommer til at ligge under terræn. Tag derfor højde for at alt organisk materiale er af langtidsholdbare materialer, så de ikke rådner.

Mindre varmetab

På arealet, der støder op til hovedhuset, vil udestuen bidrage positivt til et potentielt varmetab.

Professionel rådgivning

Det er ofte ved sammenbygningen, at der opstår problemer. Det kan være en stor fordel at benytte sig af en arkitekt eller bygningskonstruktør, som kan hjælpe med at få lavet en både konstruktiv og æstetisk sammenbygning.

Husk

En udestue defineres som en lukket konstruktion, og der skal altid søges om byggetilladelse, uanset om den er opvarmet eller ej.

Tekst  Jesper Stensen, m3 arkitekter

Foto  Vica A/S