Kun fantasien sætter grænser for de særlige fristeder, man kan skabe i sin have. Orangeri, shelter, tippi, drivhus, pavillon, lysthus, anneks, igloo, hobbithytte og mange andre småbygninger giver et ekstra uderum.

Man kan købe huset færdigt, bygge eller få det bygget af genbrugsmaterialer m.m. Og når minihuset står færdigt, bør det kun kræve en smule vedligeholdelse, så afslapningen derinde kan være i fokus!

Planlægger du et ekstra hus i haven, er det en god idé med en henvendelse til kommunen. Det kan være nødvendigt at søge byggetilladelse, hvis der findes lokalplaner eller fredninger af bygninger eller af hele området. Desuden kan kontakt til grundejerforeningen være et klogt træk, da der kan ligge servitutter, som forhindrer drømmen om et anneks, en pavillon, hytte, drivhus, tippi, shelter eller andet havehus, påpeger landskabsarkitekt Anne Stausholm, Herslev ved Roskilde.

Når man har gjort sig bekendt med reglerne for størrelse, byggestil, farver m.m., kan man overveje, hvordan havehuset skal se ud. Først og fremmest bør det falde ind i kvarterets øvrige bygninger og miljø, så eksisterende og nyt ikke kolliderer. Et futuristisk anneks passer næppe sammen med et stråtækt hus omkring et gadekær, mens en nostalgisk hytte med bindingsværk måske ikke er optimalt sammen med moderne arkitektur.

I det hele taget bør man stikke en finger i jorden og være tro mod og ydmyg overfor omgivelserne, så havehuset ikke stikker for meget ud.

“Foruden design og pengepung bør man tænke i bygningens funktion. Hvilke funktioner og hvor mange mennesker skal det rumme, og hvilke funktioner kan eventuelt slås sammen, så familien får større glæde af bygningen? Der kan for eksempel være orangeri og atellier i ét, legehus og gæstehus i ét, og opholdsrum og drivhus i ét,” foreslår landskabsarkitekten og lægger op til flere overvejelser: “Vil vand (til at vande planter og koge tevand) og strøm øge mulighederne for at bruge stedet, og vil familien få glæde af vinterisolering og brændeovn derude?”

Læs også: Eksotiske planter i dit orangeri

Den særprægede igloo kan bruges både som udestue, drivhus og familierum. Bygningen fra Iglooscandinavia. er 10 m2 i areal. To ovenvinduer og en dør sikrer luftningen. Iglooen kan placeres på alle underlag og er storm- og vindstærkt.

Den særprægede igloo kan bruges både som udestue, drivhus og familierum. Bygningen fra Iglooscandinavia. er 10 m2 i areal. To ovenvinduer og en dør sikrer luftningen. Iglooen kan placeres på alle underlag og er storm- og vindstærkt.

Vær realistisk

Anne Stausholm opfordrer til, at man fra begyndelsen ser realistisk på sin egen formåen som gør-det-selv-håndværker. Duer man som selvbygger, eller er det klogere at købe et af de mange præfabrikerede lysthuse, pavilloner, hytter, drivhuse m.m., som findes på markedet i alle prisklasser og stilarter?

Der er også alternative muligheder for at skaffe genbrugsmaterialer, som vinduer, døre og gulvbrædder og hyre en professionel til at udføre jobbet. Det har Anne Stausholm selv gjort i sin sjællandske landbohave.

Hvad den billigste løsning er, kan ikke sættes firkantet op, idet færdigt fås i mange prisklasser og kvaliteter, ligesom omkostningerne ved at bygge selv eller at købe håndværkere til en skræddersyet løsning kan svinge.

Dernæst bør man grundigt overveje placeringen. “Det er vigtigt at være strategisk og overveje, hvor havehuset ligger bedst. Orker familien at gå ned i det fjerneste hjørne, eller vil man hellere have huset nær hovedhuset for at få det brugt mest muligt? Vil man gerne føle sig midt i naturen, er havens fjerneste hjørne måske et velegnet sted. Her kan en lille bygning understøttes af skærmende beplantning og rum af hække udenom. Og måske af bevoksning af slyngplanter på selve bygningen,” foreslår Anne Stausholm og tilføjer: “Hvis det for eksempel er svært at integrere et dominerende lysthus i en mindre have, er det en god idé med beplantning på eller ved huset.”

Læs også: Årets havetendens 2016: Din have skal være sund og bæredygtig

Havehuset Garden House med et futuristisk udseende er fra Finesda og fås i adskillige farver. Arealet er små 10 m2, og huset vejer 1000 kg. De isolerede vægge er af birkefinér og gulve af vandtæt krydsfinér.

Havehuset Garden House med et futuristisk udseende er fra Finesda og fås i adskillige farver. Arealet er små 10 m2, og huset vejer 1000 kg. De isolerede vægge er af birkefinér og gulve af vandtæt krydsfinér.

Hus som frirum

Overvej også om det nye havehus skal ligge i fuld sol, i skygge eller delvist i skygge. For der er fordele og ulemper ved alle placeringer. Og især hvad angår drivhuse og glaspavilloner, skal man tænke frem til sommeren. Da kan det blive brændende hedt i et glashus uden skærmende bevoksning som træer og buske udenom. De fleste havehuse har det derfor bedst i et område af haven, hvor der er kombineret sol og skygge.

“Før man bygger eller køber en færdig løsning, vil det være en idé at være realistisk omkring, at havehuset ikke skal bygges større, end man har lyst at vedligeholde. Sådan en bygning bør ikke være et åg og en ny arbejdsopgave men et fristed med materialer, som i høj grad passer sig selv, og hvor ambitionerne er mindre end inde i den “fine stue”, synes Anne Stausholm. Hun fraråder desuden, at indretningen bliver for perfekt og en kopi af helårshuset. I stedet bør det være enkelt uden kostbare møbler, hvad enten man foretrækker genbrug, Ikea eller arvestykker.

Havehus i togvogn og gammelt busskur

Et ekstra uderum i haven kan også være en gammel togvogn, cirkusvogn, skurvogn, busskur, læskur, container, campingvogn eller håndværkerskur.

De alternative bygninger, som kan blive familiens refugium i haven, kan findes på DBA, Gul & Gratis, Genbyg.dk m.m. Man kan også købe et tidligere kolonihavehus eller selvbyggersommerhus og få det hejst ind i haven. Foruden at købe brugte småbygninger, vogne m.m. af private kan man søge på nettet og spørge entreprenørfirmaer, kommuner, busselskaber og landmænd om de har noget til salg.

Med disse løsninger, som giver basis for anderledes og sjove havehuse, skal i reglen påregnes vedligeholdelse, forbedring og rengøring. Endelig kan en eksisterende bygning i haven få nyt liv som havehus til ophold og overnatning m.m. Det kan være et hønsehus, et redskabsskur, garage, legehus eller drivhus. Ligesom andre havehuse og pavilloner kan de “skæve” bygninger camoufleres med skærmende beplantning på eller ved ydersiden.

Læs også: Skærmliljer ude af kontrol

Vipp701-Shelter-Outside01-High

Tekst  Mette Andersen

Foto  Vipp, Igloo Scandinavia, Finesda, Plus