3 tips: Sådan slipper du for støj fra din varmepumpe

En luft til vand-varmepumpe kan larme meget, hvis den er placeret det forkerte sted eller på det forkerte underlag. Læs her, hvor du skal stille din nyindkøbte varmepumpe – og hvordan du undgår støj fra den, du har i forvejen.

Læs også: Det aktive passivhus i Hornbæk

Undgå at din varmepumpe overskrider støjgrænsen

Det er godt for miljøet at bruge en luft til vand-varme-pumpe, men varmepumpens konstante summen og brummen kan hurtigt forvandle glæden over grøn og billig varme til rendyrket irritation. Larmen kommer fra ventilatoren og kompressoren i varmepumpens udendørs enhed, og placerer du varmepumpen uheldigt, kan denne baggrundsstøj ovenikøbet sætte gang i en opslidende konflikt med din nabo.

Hvis larmen fra din varmepumpe overskrider støjgrænsen hos naboerne, og din nabo klager til kommunen, kan du risikere, at du skal fjerne varmepumpen igen.

Men der er heldigvis råd at hente, før det går så galt. Henrik Bisp, der er fagekspert i Bolius, Boligejernes Videncenter, guider dig her gennem tre trin til at slippe for støjen – og for skærmydsler med naboen.

Ny varmepumpe? Læs om de mest populære varmepumper her

1. Vælg en støjsvag model

Tjek varmepumpens støjniveau, før du køber. Det står i varmepumpens datablad, men producenterne angiver det på forskellig måde. Nogle producenter skriver lyd-effektniveauet (Sound Power Level), mens andre opgiver lydtrykniveauet i en bestemt afstand.

Hvis du sammenligner lydtrykniveau for to varmepumper, skal du huske, at selv en lille stigning i antal decibel medfører en stor stigning i lydtrykket. En stigning på 6-10 dB betyder f.eks., at lyden opfattes som dobbelt så høj.

Læs også: Brug forårsfarver på børneværelset og luk lyset ind

2. Vælg den rette placering

Den letteste måde at undgå støjgener på er at vælge placeringen af varmepumpens udedel med omhu. Mange fokuserer kun på at holde rørforbindelserne korte, men længere rørforbindelse kan være prisen værd, hvis du dermed slipper for støj på terrassen og sure naboer.

Sådan placerer du varmepumpen bedst:

 • Hold god afstand til soveværelsesvinduer, stuevinduer og terrasser, både dine egne og naboens.
 • Hold afstand til skel.
 • Undlad at placere den oven på garage- eller carporttaget, da det kan øge støjen.
 • Test den bedste placering på din grund med Energi-styrelsens støjberegner, som du finder på deres hjemmeside (stoejberegner.ens.dk). I støjberegneren indtaster du din varmepumpes lydeffektniveau og placerer herefter varmepumpen på et luftfoto af dit hus. Så viser beregneren, hvor meget støjen vil sprede sig.
 • Er der fliser eller anden hård overflade på arealet mellem varmepumpen og naboen, vil det forstærke støjen, mens bløde overflader som græs absorberer lyden.
 • Placér evt. varmepumpen mellem f.eks. udhus eller haveskur og naboen. Bygninger skærmer for støjen.
 • Placér IKKE varmepumpen inde i f.eks. et skur eller en garage, der ikke er stort nok til din varmepumpes pladskrav, som er angivet i monteringsvejledningen.

Læs også: Fyr og flamme med stil

3. Montér varmepumpen mest støjforsvarligt

Når model og placering er valgt, gælder det om at montere pumpen på den mest hensigtsmæssige måde. Det kan du f.eks. gøre på følgende måder:

 • Opstil varmepumpens udedel på terræn, hvis det på nogen måde er muligt.
 • Hvis ikke det kan lade sig gøre, så montér varmepumpen på en konstruktion, der er så stiv og så tung som muligt. Undgå montering på lette vægge af gips eller træ. Montering på stolper giver ofte mindre støj end montering på en let væg.
 • Stil varmepumpen på et tungt underlag, f.eks. betonfliser, som vibrationerne ikke kan forplante sig til.
 • Sæt gummifødder eller deciderede vibrationsisolatorer under varmepumpens hjørner. Det begrænser vibrationerne, som også forårsager støj.
 • Køb evt. et støjdæmpningskit til varmepumpen hos leverandøren.
 • Opstil en støjskærm ved varmepumpen – det kan mindske støjen med 5-10 dB.

Hvor meget må din varmepumpe støje?

Der er ingen præcise krav til varmepumpers støjniveau. Din kommune fastlægger den støjgrænse, du skal overholde i forhold til dine naboer, og de fleste bruger Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser, som du kan se i skemaet til højre.

Bor du i et almindeligt hus i en by, må varmepumpen eksempelvis højst have et støjniveau på 35 decibel (dB) fra kl. 22 om aftenen til kl. 7 om morgenen.

Har du allerede en varmepumpe som larmer?

Har du en eksisterende varmepumpe, der larmer, kan du også gøre noget for at bekæmpe støjen, forklarer Bolius’ fagekspert Henrik Bisp.

“Byg f.eks. et skur omkring varmepumpen. Husk, at varmepumpen skal have plads omkring sig, så den kan trække frisk luft ind,” siger han og påpeger, at du i varmepumpens monteringsvejledning kan se, hvor meget plads din model kræver. Du kan også isolere skuret, hvis du sikrer dig, at der fortsat er plads nok. Alternativt kan du bygge et støjhegn eller plante en hæk omkring varmepumpen.

Tekst  Louise Fogh Hansen og Simon Johansen

Foto  Viessmann og OK amba