Ny ordning: Lej en varmepumpe med abonnement

Regeringen er klar med forsøgsordning, hvor boligejere, der ønsker at skifte olie eller naturgas ud med en varmepumpe, kan leje i stedet for at købe. Læs om den nye ordning her.

For at sætte skub på udbredelsen af varmepumper i landdistrikterne afsætter regeringen over de næste 3 år frem til udgangen af 2019 25 millioner kroner til en støtteordning, der skal gøre det muligt for boligejerne at købe varmepumper på abonnement i stedet for at betale den fulde pris for en varmepumpe.

Læs også: Sådan kan du spare (mange!) penge som husejer

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt håber, at varmepumper kan blive mere attraktive, når finansiering, køb og installation hovedsageligt er leverandørens ansvar. Skal du selv betale den fulde pris for et komplet varmepumpeanlæg, skal du typisk af med 80.000-130.000 kr.

Til gengæld har beregninger, som Energitjenesten tidligere har lavet for Bolius, vist, at du med en varmepumpe kan sænke din varmeregning med op til 20.000 kr. om året.

LÆS OGSÅ: Skift til varmepumpe – så meget sparer du

1.750 varmepumper på abonnement

Midlerne forvaltes sådan, at en række virksomheder får støtte til at indkøbe varmepumper, som de efterfølgende installerer og driver hos boligejere. Som boligejer skal du kun betale et evt. engangsbeløb for tilslutning samt for den varme, du bruger.

Med ordningen, som Energistyrelsen administrerer, kan op til 5 virksomheder få støtte til hver at installere 350 varmepumper, dvs. samlet set 1.750 varmepumper.

Læs også: Jordvarme

Flere varmepumper i landdistrikter

Regeringen håber, at støtteordningen kan være med til at skabe vækstgrundlag for et marked for varmepumper på abonnement, så danskerne kan få mere grøn strøm. Særligt i det såkaldte Udkantsdanmark, hvor udskiftningen af olie- og naturgasfyr har vist sig at være en større udfordring.

– Varmepumper spiller en afgørende rolle i omstillingen af vores energisystem. Derfor støtter vi nu helt konkret udbredelsen, så virksomhederne får et afsæt til at udvikle både bære- og levedygtige forretningskoncepter for fremtidens energiforsyning, lyder det fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Ordning løser ikke alt

Fagekspert i Bolius, Tine R. Sode, ser støtteordningen som et kærkomment initiativ, der kan hjælpe med at få flere boligejere til at droppe fyring med fossile brændstoffer.

Men hun ser bl.a. udfordringer i, at det kun er varmepumper, der kan kobles på et radiatoranlæg, som er dækket af ordningen.

LÆS OGSÅ: Varmepumper

Varmepumper kun en god idé i velisolerede huse

– Og så er det sådan, at hvis du skal have varme nok i et hus ved hjælp af varmepumper, så skal huset være velisoleret og tæt.

– Har du fx et halvgammelt hus fra 1980’erne, skal du for egen regning sørge for, at det både er energirenoveret, isoleret og tætnet. Hvis det ikke er, så kan varmepumpen ikke varme huset tilstrækkeligt op, forklarer Tine R. Sode.

LÆS OGSÅ: Tjekliste: Kan du få varmepumpe i dit hus?

Betingelser for leje af varmepumper kan blive boligejerens problem

Ifølge Tine R. Sode skal den aftale, der laves mellem firmaet og den enkelte boligejer, kunne opsiges med et halvt års varsel.

En god ting for boligejeren, men det kan give nogle udfordringer for de firmaer, der installerer varmepumpeanlæggene.

– Det kan være mange penge, de skal bruge på at stille anlæg op og pille dem ned igen. De penge skal kradses ind på en eller anden måde, og så er det ofte, at regningen ender hos boligejeren, vurderer Tine R. Sode.

SE TEMA: Varmepumper

FAKTA OM STØTTEORDNINGEN TIL VARMEPUMPER

  • Virksomhederne kan søge om støtte frem til 3. oktober 2016, hvorefter 5 vindere findes.
  • Hver virksomhed kan modtage op til 5 millioner kr. i støtte til indkøb af varmepumper.
  • Virksomhederne skal anvende deres tilskud inden udgangen af 2019
  • Støtten til virksomhederne blivet reduceret gradvist i takt med, at de enkelte leverandører får opbygget deres portefølje af varmepumper.
  • Energistyrelsen anslår, at ca. 80.000 boligejere i dag har varmepumper.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Læs også: Hvem skal betale installationen af min varmepumpe?

Tekst  Af: journalist Ulrik Baltzer 

Foto  Torben Klint