Stadigt flere husejere vælger varmepumpen, når de skal skifte opvarmningsform – og med god grund. Den er miljøvenlig, øger værdien af dit hus og sparer dig tid på vedligeholdelse.

Overvejer du at skifte varme­anlæg? Så skulle du måske gøre som mange andre husejere og vende blikket mod varmepumpen, der efterhånden har indhentet og efter alt at dømme også overhalet træpille­fyret som det populære valg, når det gamle oliefyr står for en udskiftning.

Når varmepumpen stormer frem, skyldes det ikke mindst, at den klarer sig godt på områderne miljø, vedligeholdelse og økonomi, fortæller Lea Munkholm, der er fagansvarlig og projektkoordinator hos EnergiTjenesten.

“Når en boligejer overvejer at gå over til en anden varmekilde, eksempelvis fordi oliefyret skal udskiftes eller repareres, tager rigtig mange miljøet med i deres overvejelser. De fleste har hørt, at olie måske ikke er så godt, når vi taler om klimaforandringer, og det får mange til at vælge varmepumpen,” forklarer hun.

Miljøvenligheden giver dig ikke kun gode point på karmakontoen, den har også en hel kontant værdi for dig som husejer. Med den miljøvenlige varme­ pumpe kommer dit hus nemlig lidt højere op på skalaen, når du skal have energimærket det forud for et hussalg. Det øger husets værdi og gør det alt andet lige nemmere at sælge.

Læs også: Flere anmelder ulovlige installationer

En tredje fordel ved varmepumpen er, at systemet stort set passer sig selv. Hvis du fx har træpillefyr, kræver det et fyrrum, og du skal have plads til opbevaring af træpiller. Fyret skal løbende fodres med træpiller, det kræver en vis vedligeholdelse, og skorstenen skal fejes en gang om året.

“Det slipper 
man for med en
varmepumpe. Vi 
oplever, at ikke 
mindst mange
 unge familier gerne vil have et system, der kræver så lidt vedligeholdelse som muligt. Med varmepumpen er varmen der bare – ligesom den er hos fjernvarmekunder – og den kræver kun de lovpligtige eftersyn. De er tilgengæld nødvendige – ikke kun fordi de er lovpligtige, men fordi det er vigtigt at være sikker på optimal drift af pumpen,” siger Lea Munkholm.

Varmepumpe giver lavere elpris

Hvis du vælger varmepumpe som opvarmningsform, bliver du at regne som elvarmekunde, fordi varmepumpen bruger strøm. Det betyder, at du kan få strømmen til en lavere pris.

Når du går over til varmepumpe, skal du derfor indberette det to steder: Til kommunen, så oplysningerne om varmekilden kan komme med i BBR, og til elforsynings- selskabet, så du kan blive registreret som elvarmekunde. Det giver en reducering af prisen med 62,24 øre per kWh.

 Varmepumper

Luft til vand eller jordvarme?

En varmepumpe er dog ikke kun en varmepumpe. De fleste varmepumper, der installeres i danske huse, er luft til vand varmepumper, men der er også rigtig mange husejere, der foretrækker jordvarme.

Så hvad skal du vælge? For mange er prisen naturligvis en vigtig faktor, fortæller EnergiTjenestens fagansvarlige.

“Det er billigst at vælge luft til vand varmepumpe, og nogle steder har man heller ikke plads nok til jordvarme. Slangerne kræver 3­400 kvadratmeter jord, og de må for eksempel ikke ligge under indkørslens fliser. De skal ligge i jord, der får sol, og hvis græsplænen ikke er stor nok, skal der måske graves smukke blomsterbede op. Det vil mange gerne undgå,” siger hun. Luft til vand varmepumpen er således både billigere at installere og kræver ikke jordvarmens plads.

Læs også: Det kan du få fradrag for i 2016

Men hvorfor så overhovedet overveje jordvarme? Fordi jordvarmen har en højere effektivitet, og fordi den er helt lydløs. Det er luft til vand varmepumpen ikke, påpeger energirådgiveren:

“Nej, den har en udendørs del, der støjer lidt, og det er der nogle, der ikke bryder sig om. Og så er der også dem, der synes, at udedelen forstyrrer husets udseende”.

At vælge varmepumpe er at gå over til en effektiv og miljørigtig varmeløsning, der samtidig løfter husets værdi. Det er der­ med en god investering – men der er også noget, der trækker i den anden retning.

“Der er jo dem, der er bange for, om de nu også kan holde varmen med en varmepumpe,” erkender Lea Munkholm.

Den bekymring kan være reel, hvis du eksempelvis går fra oliefyr og dermed et højtemperaturanlæg, hvor fremløbstemperaturen på vandet er 60-­65 grader, til et system med fremløbstemperatur på 45 grader. Det kræver i sagens natur større radiatoranlæg for at give samme varme. Er der gulvvarme i huset, er dette derimod en fordel, når der installeres en varmepumpe.

“Huset er måske i sin tid blevet dimensioneret til oliefyrets varme, men hvis der siden er sat nye vinduer i og lagt ekstra isolering på loftet, trækker det jo i den rigtige retning. I værste fald skal man måske udskifte én eller to radiatorer til nogle, der kan afgive mere varme. Man kan jo også overveje at låne til lidt ekstra isolering, når man er i gang,” siger Lea Munkholm.

Varmepumpe kontra træpillefyr

Trods varmepumpens mange fordele giver det i visse tilfælde god mening at vælge træpillefyr, der også er en energirigtig løsning med positiv indvirkning på energimærkningen. Pillefyret kan især være at foretrække, hvis du bor på landet i et ældre og billigt hus med god plads. Det er ofte en mindre investering end en varmepumpe, og derfor spiller huspriserne ind, siger Lea Munkholm: “Hvis man bor i et hus med en salgsværdi på 600.000 kroner, er det selvfølgeligt nemmere at låne 50.000 kroner til et pillefyr, end at låne 200.000 kroner til jordvarme.”

Lav en test, før du skifter

Energirådgiveren har et forslag til, hvordan man kan afprøve sit radiatoranlæg, før man skifter fra oliefyr til varmepumpe: Skru op for radiatorernes termostater og ned for oliefyrets fremløbstemperatur til 45-­50 grader. Dermed kan du teste, om radiatorerne er store nok til at kunne opvarme huset med en varmepumpe.

“Men måske skal man ikke sige til de andre i familien, at man ændrer fremløbstemperaturen. Bare den viden kan gøre, at man synes, man småfryser.”

Udskiftning af husets varmeanlæg er en stor beslutning, og du kan med fordel tage kontakt til en af Energistyrelsens Bedre­ Bolig­rådgivere, som kan gennemgå dit hus og rådgive om, hvilken løsning, der passer bedst hos netop jer. Du kan finde en BedreBolig­rådgiver på sparenergi.dk.

Læs også: Sådan ser fremtiden ud for solceller i Danmark

Tekst  Kurt Balle Jensen

Foto  Daikin