De fleste moderne varmeanlæg er så spækket med teknologi, at de nærmest tænker selv

– og hvis ikke, kan du ofte styre dem med et klik fra mobilen. Det giver dig overblik, hjælper dig med at spare på energien og øger din komfort.

Hvor mange kilowatttimer brugte du på rumopvarmning sidste år? Og hvornår på døgnet bruger din bolig mest energi? Hånden på hjertet er det nok de færreste boligejere, der kan redegøre for deres eksakte forbrug. Varme og varmt vand er bare noget, der skal være der – og ofte tænker vi først over det, når det ikke er. Det kan den moderne teknologi være med til at ændre på.

Læs også: 3 tips: Sådan slipper du for støj fra din varmepumpe

Varmeanlæg er et lavinteresseonråde

“Varmeanlæg er generelt et lavinteresseområde, men det er en tendens i tiden, at vi gerne vil kunne fjernstyre og overvåge. Med den nye teknologi kommer der lidt spil i det, det gør det mere interessant at tale om og sjovere for boligejere at gå op i”, siger Birger T. Christiansen, som er teknisk konsulent i el- og vvsinstallatørernes organisation TEKNIQ.
Ud over at det er sjovt og smart, giver det et unikt overblik over energiforbruget, når man har adgang til det fra mobilen i lommen. Og det er gode nyheder, mener Birger T. Christiansen. “Når man begynder at se på sit forbrug, giver det plads til undren, og det giver mulighed for at spare på energien og optimere anlægget. Og det er der penge at hente på”.

Birger T. Christiansen gør dog opmærksom på, at det at en løsning er smart, ikke er det samme, som at den er intelligent. Intelligensen ligger i, at anlægget styrer automatisk, og at det gør det i forhold til det konkrete behov, der er i boligen.
“Anlægget er kun så intelligent som den, der indstiller det. For at anlægget kan styre automatisk, kræver det jo, at man har indstillet det til at gøre det. Og det kræver, at man ved, hvad man skal gøre, og hvordan man skal gøre det”, siger han.

Læs også: Hybridanlæg til opvarmning

Spar 20 pct. på energien

En måde at gøre sit varmeforbrug intelligent på er at indstille anlægget til automatisk at sænke varmen om natten, eller når alle er af sted i skole og på arbejde. Det findes som valgfri indstilling i en række varmeanlæg, men kan også gøres ved at forsyne radiatorerne med styrbare termostater.

Nogle producenter reklamerer med, at du kan spare op til 30 procent af varmeforbruget på natsænkning. Jeg vil nu mene, at 20 procent er mere realistisk, siger Janus Hendrichsen, som er leder af Energitjenesten Øst, der tilbyder uvildig energirådgivning til boligejere.

Hvor meget, der er at spare, afhænger af udgangspunktet – jo dårligere varmeanlæg, des større potentiale for besparelse. Og så er det afgørende, at man ved, hvad man laver – eller henter hjælp hos nogle, der gør.
Nogle løsninger egner sig kun til teknologifetichister og ingeniører. Hvis man piller for meget ved sit varmeanlæg, uden at have styr på, hvad man laver, kan det nemt resultere i et øget forbrug”, siger han.

Læs også: Pristest: Her er de billigste brændepriser i 2016

Komfort på den smarte måde

Uanset energibesparelsen er det i bund og grund bare smart at kunne styre brændeovnen med et klik fra mobilen, at vandvarmeren automatisk retter sig efter familiens forbrugsmønster, at du fra arbejdet kan tjekke, om du huskede at tænde varmen i gæsteværelset, eller at du kan tænde varmepumpen med en sms, hvis familien bestemmer sig for en weekend i sommerhuset uden for sæson. Det har en vis wow-effekt! Og så handler det i bund og grund om komfort og om, at det er smart,” siger Birger T. Christensen.

I takt med udviklingen af teknologien går tendensen i disse år i mod, at flere og flere af boligens energiforbrugende anlæg kobles til nettet. Det betyder for eksempel, at det er muligt at styre lys, el, vand, varme, dørtelefon og alarmanlæg fra en fælles brugerflade.
Du behøver dog ikke at investere i en stor og forkromet intelligent løsning, for at det bliver smart. Her er en række eksempler på varmeanlæg, som du kan styre og overvåge fra en app.

Læs også: Ny ordning: Lej en varmepumpe med abonnement

Hybrid med mobiladgang

Vandvarmer, varmepumpe og gaskedel samlet i ét hybridanlæg, der styres intelligent efter udetemperatur eller energipriser. Det er, hvad producenten Viessmann har lanceret.
I op til 80 procent af tiden er det den indbyggede varmepumpe, der sørger for miljørigtig varme og varmt vand – og anlægget sørger selv for, at skifte over til gasvarme, når det er for koldt udenfor til at varmepumpen kan følge med.
I stedet for at styre efter temperatur kan anlægget indstilles til at styre efter energipriserne, så det altid vælger den energikilde, der er billigst.
Og endelig er der mulighed for, at du selv kan styre fra en app. Fagre nye verden!.

Hybrid

Vandvarmeren lurer din adfærd

Med en intelligent vandvarmer er det definitivt slut med kolde bade. MetroTherm er et eksempel på en producent, som har lanceret en vandvarmer, der registrerer det faktiske forbrug i en syvdages periode og styrer opvarmningen af det varme brugsvand efter det.
Det betyder, at anlægget først begynder at varme på vandet en times tid inden, familien står op, og at den kun varmer den mængde, den registrerer, der er behov for. Det sparer på energien og sikrer komforten, uden at du skal løfte en finger.
Hvis du skal væk på ferie eller har brug for konstant opvarmning, fordi huset er fuld af gæster, kan du med et enkelt tryk på en knap ændre indstillingen.

Læs også: Brændeovn med god samvittighed

Fuldt overblik fra mobilen

Danfoss Living er et eksempel på et smart system, der giver adgang til at overvåge og styre varmen i boligen uanset hvor du befinder dig.
Med intelligente termostater, der kan styres fra en app, kan du indstille varmeanlægget til natsænkning, skrue op for varmen i gæsteværelset eller programmere de enkelte termostater, præcis , som du synes. Løsningen er forsynet med en smart app, som ud over muligheden for at styre giver dig adgang til at overvåge og følge forbruget.

Styr brændeovnen med en app

Styr brændeovnen med en app

Det er ikke usædvanligt at pilleovne kan styres teknologisk, men en god gammeldags brændeovn, der kan justeres fra mobilen og selv giver besked, når der skal ny brænde på? Den er go’ nok, for det er netop, hvad den danske brændeovnsproducent Hwam har udviklet.
Man tænder op i sin brændeovn som normalt, men når det er gjort, klarer ovnen resten elektronisk. Via appen kan du angive hvilken temperatur, du ønsker i rummet, og så sørger ovnen for at fordele den varme luft.
Brændeovnen registrerer og sender dig en besked, når det er tid til at fylde ny brænde på – og den kan oven i købet indstilles til natsænkning, så du får det maksimale ud af gløderne i ovnen.

Læs også: Sådan styrer du varmen i dit sommerhus med app og sms

Tekst  Karin Wain

Foto  Getty Images og diverse producenter