– Vi er en nation af hjemmefødninge

Langt de fleste køber bolig tæt på deres barndomshjem, men hver femte bor i dag mere end 100 km fra barndommens gade.

Æblet falder ikke langt fra stammen, lyder et gammelt mundheld. Det gælder også for boligmarkedet, hvor 37 pct. af de nye boligejere i første kvartal i år, har købt inden for 20 kilometers radius af deres barndomshjem, skriver Nybolig i en pressemeddelelse.

Topscoren lyder på mellem 20-50 km fra barndomshjemmet, hvilket 24 pct. har angivet, mens 21 pct. i dag bor mere end 100 km fra barndommens gade.

-Vi er en nation af hjemmefødninge, som trives godt i nærheden af det sted, vi er opvokset. Imidlertid bor hver femte af os i dag mere end 100 km fra, hvor vi er vokset op, og det forklarer den befolkningsvækst, vores store byer har oplevet de sidste mange år, fortæller Thomas Hovgaard, der er kommunikationschef i Nybolig.

Landets største byer fungerer som trækplastre for nye indbyggere.

-Det er i især København og Aarhus, at man kan tage en uddannelse og finde job, derfor kan barndommens gade ikke holde på alle, da det af logistiske årsager ikke for særligt mange lader sig gøre at bo mere end 100 km fra jobbet, siger han.

Han forventer, at flere på sigt vil vælge de store byer til.

-Alle undersøgelser peger på en global urbaniseringstendens, og her går Danmark næppe fri. Men lykkedes det at opbygge en bedre digital infrastruktur og langt hurtigere transportmuligheder for pendlerne kan vi sagtens se, at udviklingen bremses, siger Thomas Hovgaard.