Hvordan skal vinduerne se ud?

Skal de have rammer af træ, plast eller aluminium? Skal det være energiruder og i hvor mange lag? Og hvad må det hele koste?

Overvejelserne kan nemt hobe sig op, når villaens vinduer skal fornyes.

“Det er en rigtig god idé at vælge vinduer, der er certificerede og mærket DVV af Dansk Vindues Verifikation. Det sikrer, at vinduerne har en mindstekvalitet og materialerne en holdbarhed, som kan stå distancen i forhold til det ret barske danske klima med megen regn, rusk og kulde,” siger direktør Johny H. Jensen, Vinduesindustrien, der er de danske vinduesproducenters brancheforening.

Ordningen har eksisteret i 35 år, og der er omkring 100 certificerede producenter af vinduer, døre og ruder. Ca. 95% af de solgte vinduer i Danmark lever op til certificeringskravene.

Garanti på vinduer

Ud over at give en sikkerhed for kvaliteten er DVV-certificerede vinduer knyttet til en garantiordning. Boligejere, der oplever, at de vinduer, de har købt, ikke lever op til forventningerne, kan mod et gebyr på 300 kroner klage til Byggeriets Ankenævn. Hvis de får medhold, er vinduesleverandøren forpligtet til at udbedre manglen eller levere nye vinduer uden beregning. Garantien dækker desuden, hvis producenten går konkurs.

Læs også: Ventilationsvindue: Vinduet, der lufter ud for dig

Lavere varmeregning

“Med de rette vinduer kan boligen få et løft i form af øget æstetik, bedre indeklima, lavere energiregning, og optimeret lysindfald – og omvendt kan et fejlkøb være en ærgerlig omgang, der kan gå ud over boligens værdi.

Mit råd er, at boligejerne sammen med en kyndig rådgiver definerer deres krav og forventninger og siden henter to-tre tilbud fra forskellige leverandører,” siger Johny H, Jensen.

Han vurderer, at udskiftning af vinduer i en standardbolig udgør en investering på mellem 50- og 100.000 kroner.

Valg af materiale

Det mest solgte vindue på det danske marked er træ/ alu-vinduet, som har det næsten vedligeholdelsesfri aluminium på ydersiden, en kuldebrosafbryder af plast i midten og det mere hyggeligt udseende træ på indersiden.

Næstmest populært er trævinduet, der indtil for et par år siden var det mest udbredte.

Mange vinduer produceres også i plast i kombination med komposit og har fået en tydelig æstetisk kvalitet med smalle rammer.

Nyeste skud på stammen er vinduer fremstillet i kompositmaterialer, der er en slags glasfiber, som udmærker sig ved sine isolerende, stærke og holdbare egenskaber. Vinduer af kompositmaterialer kombineres ofte med enten træ, metal eller plast.

Indbrudssikre vinduer

En vigtig egenskab ved et vindue er, hvor længe det kan holde en indbrudstyv ude.

Der findes seks forskellige modstandsklasser, der angiver, hvor mange minutter det tager tyven at komme ind. Det er både ruden, beslagene, rammerne og montagen der afgør, hvor indbrudssikkert et vindue er.

I udsatte boligområder anbefaler Vinduesindustrien vinduer af indbrudsklasse 2N, der sikrer, at det tager en tyv tre minutter at bryde et vindue eller en dør op.

Læs også: Nu bliver el-opvarmning af huset billigere

Støjreducerende egenskaber

Hvis din bolig er plaget af trafikstøj, er der god hjælp at hente i nye vinduer. Vinduer, der er konstrueret af flere lag glas i forskellige tykkelser, har særligt gode støjreducerende egenskaber.

Fakta om mærkning for vinduer

Der findes en række begreber, der siger noget om vinduers energimæssige ydeevne.

U-værdien beskriver vinduets isoleringsevne, og jo lavere værdien er, des bedre er isoleringsevnen.

G-værdien beskriver vinduets evne til at lukke solvarme ind. Jo højere værdi des bedre udnyttes solens varme.

LT-værdien derimod beskriver, hvor meget sollys vinduet lukker ind.

Eref der angiver, hvor mange kilowatt-timer energi der enten tabes eller vindes gennem vinduerne pr. kvadratmeter vinduesareal. En positiv værdi betyder, at vinduet bidrager til energiregnskabet, mens en negativ viser, at der sker et varmetab gennem vinduet. Alternativt bruges de samme energimærkninger, som vi f.eks. kender fra Hårde Hvidevarer. Skalaen går fra A til F, hvor A er det bedste.

Læs også: Hver fjerde husstand har en brændeovn

Tekst  Karin Wain

Foto  Gettyimages