Dette er en sponsoreret artikel fra Vinduespladsen

Har du styr på din udskiftning af vinduer og døre?

Hvis du overvejer at udskifte vinduer eller døre, så læs med herunder.

Kort sagt skal du tage følgende til overvejelse:

 • Hvem foretager opmåling af dine vinduer og døre?
 • Er der garanti for at målene passer, når du køber vinduerne?
 • Kender du alle mulighederne at vælge imellem og har fået kvalificeret vejledning?
 • Vidste du at både træ, træ/alu, plast vinduer og døre kan fås i flere farver – også 2-farvet?
 • Er der lovmæssige krav til dine vinduer – fx brandredningsåbning ?
 • Passer karmdybden, og kan den tilpasses ved bestilling?
 • Er glassene limet i eller monteret med aftagelige glaslister?
 • Har du overvejet udvidet ”indbrudssikkerhed”?
 • Har du overvejet en højere isoleringsevne med fx 3-lags lavenergiruder?
 • Har du bestilt enslukkende cylindre til dørene, så du kun behøver en nøgle?
 • Er vinduer/døre som du vil købe godkendte af kvalitetsmærkeordningen Dansk VinduesVerifikation (DVV) og med garanti?
 • Er der udvidet kvalitet i de vinduer og døre, som du vil købe i forhold til DVV-krav – fx justerbare hængsler, forstærkede fyldninger, forstærkede dørrammer osv ?
 • Har du overvejet hvor meget vedligeholdelse der bliver behov for i dine vinduer og døre?
 • Vidste du at vinduer og døre af træ/alu og plast skal vaskes og vokses efter behov?
 • Hvem skal montere dine vinduer og døre og er der garanti på montagen?
 • Indeholder montagen afslutning inde og evt. med lysningsplader og bundstykker?

Nedenfor en mere dybdegående forklaring af de forskellige områder, du skal tage stilling til.

Måltagning

Undersøgelse har vist at tæt på 25 % af alle vinduer, der måles op er forkerte. Det skyldes fx, at der ikke tages højde for en korrekt fuge imellem karm og mur ude, at karmdybden ikke passer til indvendig side eller, at der ikke tages højde for udhæng, trappesten ude, osv. Derfor er det vigtigt at din vinduesleverandør foretager opmålingen og giver garanti for målene. Hvis vinduerne ikke skal monteres af vinduesleverandøren er det vigtigt, at din tømrer foretager opmåling og garantere for målene, som der bestilles efter. På den måde undgår du ærgerlige situationer under montagen med vinduer, som evt ikke passer eller er forkert monterede. En del vinduesleverandører og tømrerfirmaer vil ikke yde den service, og man bør overveje at vælge en anden.

Læs også: Eksperter skeptiske over for lovkrav om indbrudssikring

Vejledning

Inden man bestiller vinduer og døre er det vigtigt at få en ordentlig vejledning. Det kan nogen gange være vanskeligt, at ramme lige netop dit behov for en vinduesløsning og derfor er det vigtigt, at komme ind omkring mange forskellige problemstillinger lige fra design og materialevalg og til vedligeholdelse og montage. Skal vinduerne fx udføres i fyrretræ, mahogni, egetræ, træ/alu, plast, eller ren alu? Plast og træ/alu vinduer tilfører typisk ikke huset så meget ”stemning” og man kan fx ikke ændre farve på disse elementer efter en årrække. Omvendt er der et mindre vedligeholdelse i forhold til trævinduer og det er nemt at rengøre. Vinduer og døre i fyrretræ skal typisk males efter ca 8-10 år, mahogni og egetræ skal oliebehandles med en klud 1-2 gange årligt osv. Det er vigtigt at få en vindueskonsulent ud og vejlede eller en anden fagkyndig, som har meget erfaring med udskiftning af vinduer og døre.

Unknown-1

Foto: Vinduespladsen.dk

Køber du et kvalitetsvindue?

De fleste har svært ved at se forskel på om et vindue, er et godt vindue eller et vindue af mindre god kvalitet. Ikke desto mindre bliver der i dag solgt vinduer på det danske marked af vidt forskellig kvalitet. Nogle vinduer har lang holdbarhed og funktionalitet, imens andre vinduer kan have en holdbarhed og funktionalitet som er under 5 år. De mange udbydere af vinduer og døre forsøger alle, at fortælle at netop deres vinduer og døre er de bedste, hvilket gør det vanskeligt at gennemskue kvaliteten på de forskellige produkter.

Kvalitetsmærkeordning og garanti

Der er forskellige krav til vinduer og døre afhængig af om der er tale om et vindue fremstillet af plast, træ, træ og alu eller helt fremstillet af aluminium.
Vinduesindustrien har fremstillet et sæt grundliggende krav til hvordan man skal fremstille et vindue for at sikre en vis kvalitet. Det kaldes Dansk VinduesVerifikation (dvv.dk) og indeholder en 5-årig produktgaranti. Det betyder at hvis du vælger et DVV-certificeret produkt så har du en grundliggende garanti for kvalitet.

Indenfor DVV-certificerede produkter er der en godkendelse som hedder 2-ØKO. Hvis produktet er 2-ØKO godkendt, skal vinduet indeholde mindst 90 % kernetræ og er ikke imprægneret med vaacum. Det betyder at træet indeholder færre konserveringsstoffer og mere kernetræ, hvilket forøger holdbarheden og øger sundheden i miljøet omkring vinduet.

Unknown-3

Foto: Vinduepladsen.dk

Andre garantier

Nogle udbydere af vinduer og døre tilbyder en produktgaranti på 10 år. Men dels er denne garanti ofte meget begrænset, fordi store dele af vinduet ikke er omfattet af garantien og dels stilles der store krav til udbetaling af forsikringen – fx hvordan vinduet er vedligeholdt eller monteret. Herudover er garantien, som oftest stillet af vinduesproducenten. Det betyder – i modsætning til DVV-garantien – at i tilfælde af at vinduesudbyderen går konkurs eller ophører som virksomhed, så bortfalder garantien.

Af andre populære ordninger kan nævnes CE-mærket som IKKE er en kvalitetsmærkeordning. Mærket angiver, at byggevarens egenskaber er deklareret på en ensartet måde, så den frit kan omsættes på det fælles europæiske marked, men siger altså ikke noget om produktets kvalitet og indeholder heller ikke en garanti.

Spørg efter kvalitet

Udover at produktet helst skal være DVV-certificeret, er det en god ide at spørge efter hvilke ting din vinduesleverandørs produkt indeholder, som ikke tilbydes af andre. Husk at det kan være en god ide, at få en total løsning fra opmåling og til og med montage af det samme firma. På den måde opnår man bedst en løsning som både tager hensyn til udseende, garant, holdbarhed, vedligeholdelse og energiforbrug. Desuden er der kun et sted at henvende sig, hvis der skulle opstå problemer undervejs hvilket gør det nemmere at udskifte vinduer og døre.

Læs også: Klar til forårets store Gør-Det-Selv Mesterskab?


Tekst  Vinduespladsen

Foto  Vinduespladsen