Skal der vaskes vinduer kræver det både knofedt og en god teknik. Men med nye robotter og batteridrevne vinduespudsere er det nemt at pudse vinduer – også på de steder, hvor det er sværest at nå.

Med en af de nye vinduesrobotter på markedet kan du fremover lade stigen stå, når vinduerne skal pudses. Ja, du kan faktisk også lade både sæbevand, gummiskraber og klud ligge, for maskinen klarer ærterne selv. Det eneste du skal sørge for er at placere robotten på vinduet, hvorefter robotten suger sig fast med vakuum.

Herefter sørger mikrofiber-beklædte skiver for, at vinduerne bliver rene og fine. Og maskinens indbyggede intelligens sikrer, at den når hele ruden rundt.

Læs også: 4 ud af 10 danskere synes at rengøring er en belastning

Det kunne næsten lyde for godt til at være sandt. Men ifølge John Sønderskov, salgschef hos InDream, der blandt andet sælger vinduesrobotten HOBOT – 188, er den god nok. ”Robotten er særdeles velegnet til udestuer eller glaspartier med vinkler, som det er vanskeligt at stille en stige op ad. Men den er effektiv på alle glasflader, både indvendige og udvendige,” siger han.

Og han er ikke den eneste, der hylder robottens evner. Blandt andet har robotten vundet guldmedalje for nye opfindelser på den internationale messe for innovation og nye ideer, iENA.

Dur ikke til sprossede vinduer

Vinduesrobotten kan enten tørpolere eller tilsættes et pift vinduesrens, hvis ruderne er ekstra tilsmudsede. Og så er det sådan set blot at sætte stikket i kontakten, robotten fast på ruden og sætte sig ned og nyde, at den gør jobbet færdig.

Robotten har dog visse begrænsninger. Dens runde design betyder, at den ikke når helt ud i hjørnerne på ruderne, og så dur den ikke til sprossede ruder. Til gengæld er den velegnet i 70’er villaer og nybyggede boliger, som ofte har store vinduespartier.

”Robotten letter hverdagen og tager sig af de kedelige ting, så boligejeren kan gøre mere af det, han hellere vil. Det er målet med alle de robotter, vi importerer,” siger John Sønderskov.

Batteridreven lethed

Robotten er ikke det eneste produkt på markedet, der stiler mod at gøre vinduespudsningen nemmere.

Også Kärcher har lanceret en håndholdt og batteridreven version, der giver den traditionelle klud og gummiskraber kamp til stregen. En sprøjteflaske med en mikrofiberklud for enden gør forarbejdet, og så sørger den batteridrevne skraber for resten. Den suger alt det beskidte vand væk undervejs og efterlader ruderne blanke og uden striber. Vinduesvaskeren fås i supermarkeder og byggemarkeder.

Læs også: Flere håndværkere har fået en grøn profil

Råd til rene ruder

Er du alligevel mest til knofedt, når det kommer til at vaske dine vinduer skinnende rene, kommer her en håndfuld gode råd:

• Brug varmt vand, når det er koldt og koldt vand, når det er varmt. Koldt vand fordamper langsommere, så du mindsker kalkstriber, hvis solen er på, og det varme vand afhjælper iskrystaller, når du pudser i frostvejr.

• Brug autoshampoo og undgå kalk samtidig med at du plejer vindueskarmen af træ eller aluminium.

• Bland en spiseskefuld opvaskemiddel og en halv hætte salmiakspiritus i fem liter vand og opnå den perfekte vinduespudserblanding.

• Opsaml regnvandet og puds dine vinduer i det. Det er både kalkfrit og miljørigtigt.

• Bevæg skraberen hurtigt og sørg for et lille overlap mellem banerne, så undgår du striber.

Tekst  Karin Wain

Foto  Getty Images og Kärcher