Dette er en sponsoreret artikel fra JNA Vinduer og Døre A/S

Sådan skifter du selv dine vinduer

Kan man selv klare at udskifte sine vinduer? Hvor vanskeligt og hvor stort et ” gør det selv” projekt er det egentligt? Og hvad skal man være særligt opmærksom på?

Der kan være mange overvejelser og scenarier, der skal tænkes igennem, inden man har gjort sig klart, om det er et projekt, man har mod på at kaste sig ud i.

Her kan du lære lidt mere om, hvordan du selv kan skifte et vindue. Så kan du selv vurdere om det skal være et “gør-det-selv”, eller om du i stedet hellere vil benytte en professionel håndværkerløsning.

Køb rigtige energivinduer

Der kan være mange penge at spare ved at udskifte de gamle vinduer med nye energirigtige vinduer. Typisk vil investeringen være tjent ind gennem energibesparelser i løbet af 2-3 år. Du gør altså både miljøet og dig selv en tjeneste.

Når du køber vinduer, er det derfor vigtigt, at du forsikrer dig om, at de nye vinduer nu også er energimærket – Det er nemlig din garanti for, at der er tale om ægte energivinduer, som således er testet og godkendt til de gældende energikrav på området.

Læs også: Et selvbygget hus er et velbygget hus

Opmåling til nye vinduer

Forudsætningen for at udskiftningen af vinduet lykkedes, er en korrekt opmåling . Derfor er det vigtigt at forarbejdet er gjort ordentligt, og at opmålingen er foretaget korrekt. Tag en snak med din vinduesleverandør, hvis du er i tvivl om, hvordan du måler korrekt op eller følg guiden til opmåling af vinduer.

Når du har sikret dig, at målene er korrekte, vinduerne er bestilt og klar til montering, starter du med at afmontere de gamle vinduer.

Fjern det gamle vindue

Når det gamle vindue skal afmonteres, skal vinduet først fjernes fra rammen. Herefter saves bundlisten i flere stykker, så den er nem at få ud. Eventuelle skruer og søm fjernes og rammen kan nu brækkes af med et koben.

Rengør karmen ved at fjerne gammel isolering hele vejen rundt i karmen, så der er plads til det nye vindue.

1. Isætning af det nye vindue

Den nye vinduesramme stilles på afstandskiler (der skal være plads i siderne til isolering). Der skal være samme afstand mellem vinduesrammen og murværket i både top, bund og sider. Brug et vaterpas, så du sikrer, at vinduet er i vater inden karmskruerne monteres.

2. Placering af karmskruer

Følg anvisningen for det enkelte element. Normalt følger der gerne en lille guide med fra leverandøren sammen med vinduet. Producenterne kan have forskellige anvisninger for skruernes placering.

Nogle elementer kan også have forborede huller, og så giver placeringen sig selv. Det mest almindelige vil dog være at skruerne placeres ca. 1/7 del af karmens højde fra hjørnerne. Er karmen mere end 70 cm høj, vil det være nødvendigt at placere yderligere skruer for, at sikre en stabil fastholdelse af karmen. Er der ingen præfabrikerede huller i elementet – bores for i karmen inden skruerne monteres.  Placer karmskruerne så tæt på afstandskilerne som muligt.

Læs også: Klar til forårets store Gør-Det-Selv Mesterskab?

3. Fastgørelse af vinduet

Karmen skrues nu fast i muren i de øverste hjørner med karmskruer og efterfølgende monteres rammen. Juster afstandskilerne mellem karm og mur, så der er ens afstand mellem karm og ramme. Karmen skrues nu endeligt fast i muren.

4. Vinduet tættes

Det er selvfølgelig vigtigt, at vinduet er så tæt som muligt, så man holder varmen inde og fugten ude. Derfor skal vinduet grundigt isoleres og fuges.

Det er en rigtig god ide at være særligt grundig, når der isoleres, så du undgår varmetab i hulrummet mellem vinduet og murstenen. Læg derfor bagstop i form af glasuldstrimler i hulrummet og herefter fugebånd hele vejen rundt ovenpå isoleringen. Til sidst fuges der efter med fugemasse/elastisk fuge. Husk ved træ/alu vinduer, lægges fugen altid på trædelen og ikke på aluminiumsprofilet. Derved bibeholdes naturlig ventilation og du undgår, at der dannes fugt mellem træ og aluminium.

JNA Vinduer & Døre A/S i 40 år!

JNA Vinduer & Døre A/S er grundlagt tilbage i 1975, og har siden starten sat fokus på, at levere solide og gode træprodukter til de private danske boligejere. Ligeledes har virksomheden stor fokus på god kundeservice, stor kundetilfredshed og glade medarbejdere.

Se alle mulighederne her og design selv dit nye vindue eller dør.

JNA – “PART of INWIDO”

I 2014 blev JNA Vinduer & døre en del af vindueskoncernen INWIDO, der er én af Europas største og med hovedsæde i Malmö. Dette har yderligere styrket vores muligheder for, at levere produkter af høj kvalitet direkte til private boligejere. Øget tilgang til know-how, indkøbssamarbejde og fælles produktudvikling gør, at vi nu kan tilbyde private boligejere endnu bedre produkter til endnu bedre priser.

Læs mere på www.jna.dk eller besøg vores udstilling i Odense, Roskilde eller Randers.

Læs også: Klar til forårets store Gør-Det-Selv Mesterskab?

Tekst  JNA A/S

Foto  JNA A/S